Tuulilasi

Asiantuntijat yksimielisiä: Autot eivät aja täysin itsenäisesti vielä pitkään aikaan


Automotive Newsin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan täysin itsenäisesti ajavat, sataprosenttisen turvalliset robottiautot ovat liikenteessä vasta vuosikymmenen päästä.
Teksti Max Lange
Kuvat Google

1980-luvulta lähtien autonomista ajamista tutkineen Carnegie Mellon -instituutin Raj Rajkumar kertoo, että haasteet täysin autonomiselle autolle ovat hurjat. Sen pitää pystyä selviytymään kaikista mahdollisista liikennetilanteista kaikissa mahdollisissa olosuhteissa sataprosenttisen turvallisesti.

Täysautonomisen robottiauton tulee osata tulkita tien varressa seisovan poliisin käsimerkkejä tai ennakoida yllättäviä jalankulkijoiden liikkeitä kaupunkiolosuhteissa. Auton omien toimintojen lisäksi tarvitaan aiempaa parempaa infrastruktuuria selkeämpien kaistamerkintöjen muodossa sekä autojen välistä keskinäistä kommunikointia.

Rajkumarin mukaan robottiautoilla ei ole niin sanottua ”maalaisjärkeä”. Ihmisillä on tämä kyky luonnostaan, vaikka emme käytä sitä aina oikein. Edes tehokkaimmillakaan tietokoneilla ei valitettavasti ole tätä ominaisuutta, toteaa Rajkumar.

Ongelmaksi muodostuu nykyään myös monien autonvalmistajien rohkeat julistukset autojensa autonomisista ominaisuuksista. Teslan Autopilot on nimellään johtanut monia harhaan ja uskotellut, että se pystyisi täysautonomiseen ajamiseen. Todellisuudessa Autopilot on vain erittäin kehittynyt ajoavustin.

SAE Internationalin määritelmän mukaan vasta tason 5 robottiautot ovat täysautonomisia. Esimerkiksi Ford on ilmoittanut tuovansa liikenteeseen vuonna 2021 autoja, joissa ei ole lainkaan rattia. Nämä tulevat kuitenkin olemaan tason 4 robottiautoja, sillä niitä käytetään vain tietyillä alueilla ja tietyissä olosuhteissa, kertoo Automotive News.

Autonvalmistajien puheet saattavat kuitenkin harhaanjohtaa kuluttajia, mikä saattaa lisätä tällaisten järjestelmien väärinkäytöksiä.

Noin viiden vuoden päästä on kuitenkin täysin mahdollista, että liikenteeseen tulee tason 4 robottiautoja useammaltakin valmistajalta. Täysin autonomisia ne eivät kuitenkaan ole, todetaan Automotive Newsin artikkelissa.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 10.10.2016