Asenne ratkaisee talviliikenteessä: "Autoilijat ajattelevat olevansa muita parempia kuskeja"
Autot ja liikenne
Asenne ratkaisee talviliikenteessä: "Autoilijat ajattelevat olevansa muita parempia kuskeja"
Torstaille on ennustettu lumisateita ja surkeaa ajosäätä, joten nyt on viimeistään aika varautua talvikeleihin. Suomalaiset uskovat talven tulevan yhä suurelle osalle yllätyksenä – 70 prosentin pääkaupunkiseudun autoilijoista ajatellaan valmistautuvan talvikeleihin kehnosti.
1Kommenttia
Julkaistu 26.10.2017
Tuulilasi

Talven saapuminen tulee yhä monelle yllätyksenä: 49 prosenttia suomalaisista arvioi talven yllättävän useimmat tai kaikki kotipaikkakunnalla asuvat autoilijat.

Pääkaupunkiseudulla asuvat varautuvat suomalaisten mielestä selvästi huonommin talven alkamiseen. Peräti 70 prosenttia pääkaupunkiseudulla asuvista uskoo talven yllättävän autoilijat. Maaseutumaisissa kunnissa vain 33 prosenttia arvioi samoin. Myös ikä vaikuttaa arvioon: yli 65-vuotiaista 62 prosenttia uskoo talvikelien yllättävän, alle 25-vuotiaista 40 prosenttia.

LähiTapiolan tilaamaan Arjen katsaus -tutkimukseen vastasi 1026 ihmistä 29.9.–5.10.2017 välisenä aikana ja vastaajat edustavat maamme 15-74 -vuotiasta väestöä. Kyseessä on Kantar TNS:n toteuttama tutkimus.

Varautuvatko muut itseä huonommin?

Vaikka liukkaat kelit siis tutkitusti yllättävät, vakuuttavat suomalaiset varautuvansa kuitenkin itse ensilumeen ja liukkaisiin muita paremmin. Reilut 50 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo vaihtavansa itse autonsa renkaat tai varaavansa hyvissä ajoin renkaanvaihdon ja seuraamalla tarkasti säätiedotuksia. Vajaat puolet ilmoittavat myös varaavansa lisäaikaa matkantekoon sekä noudattavansa erityistä varovaisuutta katuja ylittäessään. 22 prosenttia ilmoittaa turvautuvansa liukkailla keleillä nastakenkiin tai turvajalkineisiin.

”Ehkäpä autoilijat ajattelevat tässä olevansa hieman muita parempia kuskeja, aivan kuten haastattelututkimuksissa yleensä. Jopa kolariin joutuneet autoilijat perinteisesti ovat mielestään keskivertoa parempia kuljettajia ja vakuuttuneita siitä, että kolari on johtunut täysin jostakin ulkopuolisesta asiasta johon ei ole voinut millään tavalla vaikuttaa”, LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen toteaa.

Loppujen lopuksi vain kuusi prosenttia suomalaisista myöntää, ettei varaudu ensilumen tuloon tai liukkaisiin keleihin millään tavalla.

Varautua voi yksinkertaisilla keinoilla

Liikenneturvallisuusasiantuntija Markus Nieminen peräänkuuluttaa malttia liikenteessä ensimmäisten liukkaiden kelien alkaessa.

”Ennakointi lähtee siitä, että ulos vilkaisemisen ohella tarkistamme aamiaispöydässä ulkolämpötilan. Jos lukema on lähellä nollaa tai pakkasen puolella, voimme olla varmoja, että jossakin kohtaa matkan varrella on jäätä. Tämä taas tarkoittaa automaattisesti sitä, että esimerkiksi lähestyessämme risteystä tai suojatietä hidastamme nopeutta siitä tutusta kesäkelin nopeudesta ja tarkkailemme sekä tunnustelemme tien pinnan liukkautta. Näin liukkaus ei yllätä”, Nieminen opastaa.

Näillä ohjeilla ensilumi, räntä tai liukkaat kelit eivät tänä vuonna yllätä:

1. Lämpömittari

Jos elohopea on nollassa tai sen alle, varmasti jossakin kohtaa matkan varrella on jäätä ja liukasta! Huolellinen kuljettaja tiedostaa tämän jo ennen kotipihasta lähtöä. Lisäksi hän havainnoi ja tunnustelee tien pintaa heti liikkeelle lähdettyään.

2. Ennakointi

Kesällä voi usein paikata ennakointivirheen nopealla reagoinnilla, mutta liukkaalla tiellä ei. On ajettava siten, että toiminnoille jää riittävästi aikaa. Ennakoiva kuljettaja seuraa liikennetilanteita normaalia kauempaa ja myös reagoi niihin. Siis katse kauas ja reagoi ajoissa. Siinä on itse asiassa kiteytettynä koko turvallisen ajamisen idea.

3.Tilannenopeus ja etäisyydet muihin

Huolellinen kuljettaja sovittaa nopeuden aina näkyvyyden, kelin ja liikennetilanteen mukaiseksi. Lisäksi hän lisää välimatkaa edessä ajavaan. Välimatkaa kasvatetaan aina sen mukaan mitä huonompi näkyvyys tai mitä liukkaammalta keli vaikuttaa. Risteykset ja liikennevalot huolellinen kuljettaja pyrkii ennakoimaan niin, että hän välttyy pysähtymiseltä aina kun se on mahdollista.

4. Asenne

Talviliikenteeseen tulee varautua ennen kaikkea oikealla asenteella. Liikenne on vuorovaikutusta muiden tienkäyttäjien kanssa. Kaikki eivät ole taidoiltaan ja kyvyiltään samanlaisia kuin sinä, eivätkä kaikki toimi niin kuin sinä toimisit. Huolellinen kuljettaja varautuu myös yllätyksiin ja muitten tienkäyttäjien virheisiin.

(Lähde: Lähi-Tapiola)

1 kommentti