Apu

Maailman nopein eläin ja kala, joka elää ilman vettä – Apu Juniorin tiedekysymykset

Maailman nopein eläin ja kala, joka elää ilman vettä – Apu Juniorin tiedekysymykset
Apu Juniorin tiedekysymyksissä paljastetaan eläinmaailman nopeusennätykset, tutustutaan vaaralliseen portugalinsotalaivaan ja selvitetään, kuinka kauan kala selviytyy kuivalla maalla.
Kuvat
Julkaistu: 15.8.2021

”Kerho-ohjaaja ­sanoi, että gepardi on maailman ­nopein eläin. Onko se totta? Mitkä muut eläimet ovat huippunopeita?”

Toimitus vastaa:  Maailman nopein eläin on muuttohaukka. Kun se aloittaa hyökkäyssyöksyn kohti maata, se puristaa siivet ja jalat tiukasti kiinni vartaloon ja pyrstösulat yhteen. Se on kuin jättimäinen pisara, joka kiitää jopa 325 kilometriä tunnissa. Gepardi on maailman nopein maaeläin. Se pystyy juoksemaan noin 120 kilometrin tuntivauhtia.Vesieläimistä nopeimpia ovat purjekalat, jotka voivat kiitää 110 kilometriä tunnissa.

”Ulkomailla minua varoitettiin Portugalin sotalaivoista. Aikuiset sanoivat, että se on eläin eikä vene. Onko se totta?”

Toimitus vastaa: Portugalinsotalaiva (Physalia physalis) on tosiaan  yksi kuuluisimmista ja ihmiselle vaarallisimmista polttiaiseläimistä. Suomessa niitä ei ole, mutta huonolla tuurilla niihin voi törmätä lämpimillä merialueilla. Portugalinsotalaiva ei itse asiassa ole yksi eläin, vaan useista polyypeista koostuva yhdyskunta. Sen osilla on erilaisia tehtäviä: osa on erikoistunut kellumiseen, osa saalistamiseen, osa syömiseen ja osa lisääntymiseen.

”Joku aikuinen ­sanoi­, että on ­olemassa kaloja, jotka voivat elää myös ilman vettä. Onko se totta?”

Toimitus vastaa: Mieleen tulee ainakin kaksi kuivan maan kalaa. Käärmeenpää on makeissa vesissä Afrikassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa viihtyvä ahvenkalaheimo. Ne pärjäävät vähähappisissa vesissä ja voivat siirtyä lammikosta toiseen kuivan maan kautta. Harvinaisen sinnikäs kala voi elää kuivalla maalla jopa kuusi päivää ja horrostaa kuivuneiden purojen mudassa jopa puoli vuotta. Käärmeenpää on ahnas petokala, joka selviää kuivalla maalla.

Kommentoi »