Antti Tuisku päästi pedon irti
Puheenaiheet
Antti Tuisku päästi pedon irti
Antti Tuisku pelkäsi, että hänestä tulisi mitäänsanomaton artisti. Ennen kuin laulaja uskalsi tehdä suunnanmuutoksen, hänen piti käydä terapiassa ja voittaa itsensä.
Julkaistu 29.5.2015
Apu

Huppari, nahkatakki ja maastokengät. Auringossa kylpevässä iltapäivässä siviileissä kulkeva Antti Tuisku, 31, kääntää vain muutaman ohikulkijan katseet. En kommentoi -hashtagilla varustettu lippalakki ja aurinkolasit peittävät tutut kasvot. Murrekin on tuttu. ”Anteeks mie oon vähän myöhässä”, hän pahoittelee, vaikka on ilmoittanut muutaman minuutin myöhästymisestä jo aikaisemmin päivällä. Popparin aikataulut tuntuvat kiristyneen koko ajan, mitä lähemmäksi En kommentoi -levyn julkaisupäivä on tullut. Siitä on pitänyt huolen huhtikuussa julkaistu Peto on irti -kappale, joka on tehnyt Antti Tuiskusta maan puhutuimman poptähden – jälleen kerran.

Musiikkivideossa käsirautoihin taltutettua Peto-Tuiskua ja Lauttasaaren lenkkipolulla tepastelevaa Anttia yhdistää lähinnä läpitunkeva karisma, jota ilman harva pystyy tekemään esiintyvän taiteilijan uraa. Kaikkia Tuiskun uusi tyyli ei ole miellyttänyt.

– Joltain on tullut sellaista palautetta, että mitä sille jalat maassa seisovalle ihanalle Lapin pojalle on tapahtunut? Osa jengistä on ollut sitä mieltä, että olen myynyt sieluni musiikkiteollisuudelle. Toisaalta joku on aina tuota mieltä.

Peto-Antti ei ole oikeastaan vieras niille, jotka ovat seuranneet Tuiskun uraa alusta asti. Vuoden 2003 Idolsista tutuksi tullut vilkkusilmäinen artisti sai aikaan ohjelman historian suurimman hysterian, ja fanit ristivät hänet Peto-Antiksi. R&b-henkinen popmusiikki jakoi mielipiteitä, ja Tuisku sai osakseen sekä ylistystä että lavalle lentäneitä pulloja.

Seuraavien kymmenen vuoden aikana Tuiskun musiikki muuttui melodisemmaksi popmusiikiksi. Tanssii tähtien kanssa- ja KidSing-ohjelmat tutustuttivat kansan lähemmin Tuiskun maanläheiseen persoonaan. Yhä useampi alkoi tykätä artistista nimeltä Antti Tuisku.

Kesti 12 vuotta, että Antti Tuiskusta tuli koko kansan Antti. Miksi ihmeessä hän halusi palata Peto-Antiksi?

Annetaan Tuiskun itsensä kertoa.

Joulukuussa 2013 Antti Tuisku päätti 10-vuotisjuhlakiertueensa ristiriitaisin tuntein. Kiertueen lipuista oli myyty 80 prosenttia, mikä olisi monelle nykyartistille hyvä saavutus. Tuiskua kuitenkin harmitti. Hän oli pettynyt siihen, että hän ei ollut pystynyt tekemään ennen kiertuetta julkaistulle levylle tarpeeksi isoa hittiä.

– Ajattelin, että olen saavuttanut artistina yhden etapin, kun ihmiset tulivat katsomaan kiertuetta ilman tuoretta hittiäkin. Se toi tietyn mielenrauhan, mutta samalla mietin, että mikä olisi seuraava etappi? Halusinko olla kädenlämpöinen, haalea artisti, joka esittää Hyökyaaltoa vuodesta toiseen? Että keikoilla riittää sen verran ihmisiä, että elätän juuri ja juuri itseni?

Näitä ajatuksia Tuisku lähti pohtimaan henkiseen kotiinsa, perheen Raanujärven mökille pohjoiseen. Hän antoi Lauttasaaren asuntonsa vuokralle ja pakkasi mukaan vaatteensa, musiikkilaitteensa ja tietenkin Viljo-koiransa.

Kesä lähestyi ja Tuisku tunsi itsensä vapaaksi. Seuraavat keikat oli sovittu vasta lokakuuksi, joten Tuisku antoi itselleen luvan hengittää.

– Oli siisti fiilis, kun seuraavaksi päiväksi ei ollut mitään aikataulua. Saatoin istua mökin verannalla lintukirjan kanssa. Katselin välillä kiikareilla järvelle ja bongailin lintuja. Minulle riitti, että kävin parin viikon välein Rovaniemen yössä. Sitten palasin taas mökille. Taisin hankkia parit lomakilotkin siinä.

Ennen pohjoiseen muuttamista Tuisku oli jutellut paljon erilaisten musiikkialalla toimivien ammattilaisten kanssa. Levytyssopimus oli katkolla, joten Tuisku kävi neuvotteluita maan kaikkien isojen levy-yhtiöiden kanssa. Lopulta Tuisku jäi vanhaan levy-yhtiöönsä, mutta etsi ympärilleen uuden tiimin. Tuotantopäällikkö Kari Hynninen antoi Tuiskun työryhmälle yhden ohjeen: tehkää sellainen kappale, joka ei jätä uutta tulemistasi keneltäkään huomaamatta.

Samanlaisia mietteitä pyöri myös Tuiskun päässä Raanujärven rannalla.

– Koen, että minun tehtäväni on ravisuttaa pakkaa. Päädyin siihen, että joko teen jotain täysin uutta tai jätän koko levyn tekemättä. Haluan olla Suomen suurin poptähti. Jätin myös mahdollisuuden kellumaan, että en palaa enää ollenkaan. Jos tekemiseni ei motivoi itseäni, niin miten se voisi inspiroida muita.

Tuisku on aina osallistunut kappaleittensa tekemiseen. Nytkin hän suuntasi levyn tuottaja Jurekin ja Kalle Lindrothin kanssa yhdessä mökille Jyväskylään. Hynninen oli ehdottanut, että Antti voisi kokeilla tehdä kappaletta, jossa olisi mukana puhelaulua suomeksi.

– Olin heti, että eihän sellaista voi tehdä suomeksi. Kari sanoi, että sie oot Antti Tuisku, voit tehdä mitä vain. Päätimme sitten ryhmän kanssa, että jos homma menee reisille, mennään ainakin sitten täysillä.

Sinkun ilmestymispäivänä Tuisku tiesi onnistuneensa. Kappale nousi hetkessä iTunesin ladatuimmaksi kappaleeksi. YouTubessa videota on katsottu 1,5 miljoonaa kertaa.

On arvioitu, että jos kappale kerää YouTube-palvelussa puolet peukuista alaspäin, kappaleessa on jotain vikaa. Tuiskun kappaletta on peukutettu enemmän alas kuin ylöspäin, mutta silti ihmiset ovat ostaneet kappaleen. Riskinotto kannatti. Kappaletta on pidetty levy-yhtiössä ainutlaatuisena esimerkkitapauksena.

– Olin jotenkin kaivannut niitä päiviä, kun aiheutin ihmisissä ristiriitaisia tuntemuksia. En oikeastaan pelännyt ihmisten kommentteja. Mutta uuden musiikkini itsetarkoitus ei ole ärsyttää, vaan halusin seisoa täysillä sen takana. Ainakaan en tehnyt nyt kädenlämpöistä jälkeä, joka on itseäni aikaisemmin ärsyttänyt.

Kappale on tuonut Tuiskulle uusia kuulijoita. Hänen biisejään kuunneltiin esimerkiksi Tapparan pukukopissa jääkiekon SM-liigan finaalisarjan aikaan.

Oikeastaan Antilla olisi ollut mahdollisuus päästää peto irti jo aikaisemmin. Vuonna 2009 hän koputti jo silloisen tuotantopäällikkönsä Asko Kallosen ovea.

– Sanoin Askolle, että pidän itseäni suhtellisen rentona ja itseironisena jätkänä. Miksi se ei kuulu miun musiikissa? Asko sanoi siihen, että itsehän sinä sitä musiikkia kirjoitat, että go for it!

– Minulla olisi ollut mahdollisuus muuttaa tekemiseni suuntaa, mutta en ollut siihen valmis. Nyt uskalsin viimein tehdä asioita ilman ajatusta siitä, mitä muut minulta odottavat.  

Tähän Tuisku arvelee vaikuttaneen sen, että hän on löytänyt tasapainon elämässään. Julkisuudessa aikuiseksi kasvanut laulaja on aikaisemmin käynyt selvittämässä ajatuksiaan myös terapiassa.

– Olen taipuvainen miettimään asioita liikaa ja uin syvissäkin vesissä. Ehkä minussa elää vielä jossain se koulukiusattu poika, joka etsii hyväksyntää. Tai ehkä olen oppinut hyväksymään sen puolen itsessäni. Masennuksen oireita minulla ei ole ollut enää muutamaan vuoteen, joten ehkä olen saanut käsiteltyä syvimmät haavani.

Ammattiauttajalle Tuisku päätyi juttelemaan ystäviensä aloitteesta. 25-vuotiaana Antti havahtui siihen, että jokaisella tuntui olevan hänestä mielipide. Moni täysin vieras tuntui tietävän hänen asiansa paremmin kuin hän itse.

Tuiskusta tuli uusien ihmisten seurassa epävarmempi. Hän arvelee poteneensa myös läheisriippuvuutta.

– Tukeuduin vanhempiini. Minulla piti olla koko ajan joku ihminen lähelläni. Pelkäsin olla yksin ja minuun iski myös kamala menettämisen pelko. Se liittyi myös uraan ja asemaan. Monet parisuhteen alut tyrehtyivät tuona aikana. Silloin muutama läheisempi ystäväni sanoi, että olemme kuulleet nuo ajatuksesi niin monta kertaa, että pitäisikö sinun mennä johonkin juttelemaan.

Terapiassa Antti oivalsi myös sen, miten tärkeä asia menestyminen on hänelle ollut.

– Ennen Idolsia en ollut päästänyt itseäni esiintymään koulukiusaamisen vuoksi. Mietin, millainen möykky sisääni olisi kasvanut, jos en olisi ikinä päässyt toteuttamaan itseäni artistina.

Poptähtenä Antilla on lähes vaatimus korostaa erilaisuuttaan.

– En ole koskaan mahtunut mihinkään muottiin. Kouluaikoina en ollut ikinä yksi pojista, joka pelasi vain fudista tai jääkiekkoa. Se helppous tässä työssä on, että saan tehdä omaa juttuani.

Antti lopetti terapian reilu kaksi vuotta sitten. Tuisku on huomannut, että epäsäännöllisessä ja välillä kiireisessä työssä on tärkeintä pitää kiinni arkirutiineista. Laulaja siivoilee kotiaan ja tekee usein ruokaa. Hän pyrkii heräämään myös keikkojen jälkeisinä aamuina viimeistään kello 11. Viljon kanssa on hyvä tehdä joka aamu pitkä lenkki. Lenkkikilometrejä kaksikolle kertyy viikossa viisikymmentä.

– Viljo on ollut minulla vasta kolme vuotta, mutta ihmettelen vieläkin, miten paljon voin tuntea rakkautta elävää olentoa kohtaan. Se on tottunut elämänrytmiini ja pystyy kulkemaan keikoilla mukana. Tarvittaessa se jää mielellään hoitoon kenelle vain.

Vauvakuumetta Antti poti muutama vuosi sitten, kun ystävät ympärillä alkoivat saada lapsia.

– Minulle tuli tuolloin aika itsekäskin ajatus omista jälkeläisistä. Mietin, miltähän ne näyttäisivät ja osaisivatkohan ne laulaa. En kuitenkaan usko, että vain sillä, että halusin siirtää omia geenejäni eteenpäin oli oikeasti tekemistä sen kanssa, että olisin valmis vanhemmuuden vaatimaan elämänmuutokseen.

– Ajatus omista lapsista tuntuu tässä elämäntilanteessa liian itsekkäältä. Uskon, että jos saan joskus omia lapsia, se tapahtuu niin, että en suunnittele sitä kauheasti etukäteen.

Lenkki Lauttasaaressa on kierretty. On aika palata töihin.

Tuisku on arvellut, että vuodesta 2015 tulee hänelle artistina iso. Kesällä hänet nähdään maan suurimmilla festareilla, syksyllä hänen huhutaan esiintyvän Vain elämää -ohjelman neljännellä tuotantokaudella.

Pöhinää riittää.

– Olen nähnyt urallani kaikenlaista. Uskon, että nyt on kääntynyt uusi sivu. Oli mahtavaa vetää Rovaniemellä loppuunmyyty keikka, jossa minun ei tarvinnut voittaa yleisöä puolelleni. Riitin hyvin juuri tällaisena.

Teksti: Emilia Saloranta

Kuvat: Timo Pyykkö

Kommentoi »