Anssi Kela 50 vuotta: "Eihän se hyvältä tunnu – on vaikea hyväksyä, että tässä muumioidutaan hyvää vauhtia”
Kulttuuri
Anssi Kela 50 vuotta: "Eihän se hyvältä tunnu – on vaikea hyväksyä, että tässä muumioidutaan hyvää vauhtia”
Vuosikymmenien pituisen uran tehnyt Anssi Kela, 50, kertoo miten hänen biisinsä syntyvät.
Julkaistu 29.7.2022
Apu

Päivitetty 29.7.2022 – Alkuperäinen versio ilmestynyt 10.9.2021

Edellisiä pyöreitä Anssi Kela juhli 10. syyskuuta 2021 erikoiskonsertissa, jossa hän esitti 20 vuotta sitten ilmestyneen Nummela-levynsä alusta loppuun. Paikkana oli Helsingin Allas Sea Pool.

– Piti ottaa haltuun kappaleita, joita ei ole vuosien varrella tullut hirveästi soiteltua. Vaikka biisit ovat 20 vuotta vanhoja, ne tuntuvat vieläkin tosi tuoreilta, Kela kertoo.

Perjantaina 29. heinäkuuta 50 vuotta täyttävä artisti on pitkän uransa aikana kokenut niin jättisuosiota kuin hiljaisempia aikoja.

– Elämä on heitellyt, mutta olen saanut koko ajan tehdä työtä jota rakastan. Uraa on takana jo yli 30 vuotta ja tästä haaveilin jo pikkupoikana, kun tartuin kitaraan. Tässä vaiheessa ehkä ymmärrän entistä paremmin miten onnekas olen.

"Biisi on kuin perhonen: jossain vaiheessa se laskeutuu nenän päälle. Merkittävimmät teokseni ovat syntyneet niin, että biisi onkin tullut minun luokseni."

Biisien tekemisen mysteeri ei ole Kelalle auennut vieläkään, vaikka hän on niitä lukuisia tehnyt.

– Joskus on hiljaisempaa ja tuntuu, että minussa ei ole enää yhtään biisiä. Olen jo tehnyt kaikki biisini. Sitten muistan, että minulla on ollut sama fiilis aiemminkin ja aina niitä uusia on syntynyt. Minun ei kannata metsästää biisejä aktiivisesti, vaan pysähtyä ja odottaa. Biisi on kuin perhonen: jossain vaiheessa se laskeutuu nenän päälle. Merkittävimmät teokseni ovat syntyneet niin, että biisi onkin tullut minun luokseni. Miinuspuoli on, että tosi hyvien ideoiden välissä saattaa olla jopa kymmenen vuotta.

50 vuotta: Eihän se hyvältä tunnu

Puolivuosisataa ei lukuna tai ikänä ole niin paljon Kelan mieleen.

– Eihän se hyvältä tunnu, hän nauraa.

– Aikoinaan kun täytti 30, ei tuntunut missään. Kun täytin 40, ei tuntunut missään. En mieti vielä sitä, koska parikymppisenä viisikymppiset oli ihan muumioita. Sitä on vaikea hyväksyä, että tässä muumioidutaan hyvää vauhtia.

Ammatillisesti Kela kokee olevansa uransa huipulla.

– Esimerkiksi laulaminen paranee koko ajan ja pystyn tekemään äänellä asioita, joihin en pystynyt kymmenen vuotta sitten. Toki sekin päivä varmasti tulee, jolloin en enää tavoita korkeampia ääniä. Mutta tähän mennessä keikoilla hämmästytän itsenikin, kun löydän itsestäni uusia vahvuuksia. Tämä on parasta kauttani ja nautin siitä enkä murehdi tulevaa.

Kommentoi »