Mondo

Anna Kanarian yllättää! Gran Canaria on mainettaan monipuolisempi lomakohde

Anna Kanarian yllättää! Gran Canaria on mainettaan monipuolisempi lomakohde
Gran Canaria on klassikkokohde, jonka maine pääsi takavuosina väljähtämään. Nyt se uudistuu ja valloittaa kävijöitä monipuolisuudellaan. Mondo etsi saaren parhaat lomaelämykset.
Julkaistu: 4.2.2019

Gran Canaria vetää nyt trenditietoisia matkailijoita

Kalastajakylän kujilla leijailee houkutteleva ruuan tuoksu. Useat paikat tarjoavat täällä mereneläviä perinteikkääseen tyyliin, mutta Las Nasas -ravintolan terassilta on parhaat näkymät. Puerto de las Nievesin kylä tuntuu löydöltä.

Se on pikkuinen, viehättävä rantakohde, josta monet Kanarian-matkaajat eivät ole kuulleetkaan. Kylä ja sen ranta ovat Gran Canarian parhaimmistoa, paikalliset vakuuttavat.

Gran Canarian saaren maine oli pitkään nuhjuisen vanhen­tunut. Sen keskuksista Playa del Inglés ja Puerto Rico ovatkin yhä massakohteita 1970-luvulta tuoksahtavine bratwurst-kojuineen ja matkamuistomyymälöineen.

Mutta suuri osa Gran Canariaa on toisenlaista. Siksi saari vetää nyt myös trenditietoisia matkailijoita, jotka haluavat lomillaan aktiviteetteja tai ­hemmotteluhoitoja.

Vuoristo-opas Natalia Rodriguez kuvaa muutosta näin: ”Yhä useam­mat ­tulevat ­patikoimaan, surffaamaan ja sukeltamaan vedenalaisissa luolissa. Ja pitävät he ­kaupunki- ja rantapäiviäkin, vaikka eivät välttämättä perinteisimmillä rannoilla.”

Gran Canaria tunnetaan perinteikkäänä lomasaarena, mutta sen maine ja saaren tunnelma on alkanut uudistua.

Gran Canarian eri osista löytyy mukavia yllätyksiä

Saaren eteläosan keskusten sijaan monet uudet tulijat suuntaavat pohjois- ja länsi­rannikolle tai sisämaahan.

Pohjoisessa paras hiekkaranta on Las Palmasin kaupungin Las Canteras. Lounaisosassa suositeltavin ranta löytyy kukka­köynnösten koristamasta Puerto de Mogánin kylästä, ja etelän miellyttävin ranta Meloneras sijaitsee majakan ja hiekkadyynien kupeessa.

Gran Canarian luonto on harvinaisen monimuotoinen. On vulkaanisia rantoja, trooppisia hedelmätarhoja sekä lännenelokuvista muistuttavia jylhiä vuoria. Saari on kuitenkin niin kompakti, että parhaat palat näkee viikossa. Las Palmas on hyvä tukikohta: autolla pääsee runsaassa puolessa tunnissa lähes joka kolkkaan.

Puerto de las Nievesin ohella kannattaa tutustua myös Agaeten vuoristokylään. Saaren kauneimman kylän tittelin voisi puolestaan saada Teror. 1800-luvun alussa perustetun Terorin värikkäät talot ovat kuin karkkeja. Auringossa autoillessa hyvä pysähdyspaikka on myös kasvitieteellinen puutarha Jardín Canario.

Saaren sesonki kestää lokakuusta maaliskuuhun. Talvisin on kanarialaisten mukaan ”kylmä”, kun lämpötila putoaa jopa alle 20 asteen. Helmikuun lopusta toukokuuhun ulottuva kevät on kauneinta ja rehevintä aikaa, eikä silloin ole vielä liian kuuma. Vuoden keskilämpötila on yli 20, eli rantakelejä piisaa lähes aina.

Gran Canaria on ihana kohde lähes ympäri vuoden.

Las Palmas on kuin Madrid pienoiskoossa

Las Palmas, se Irwinin vanhasta laulusta tuttu rellestyspaikka? Ei, vaan kiinnostava ­kaupunki, nykyään melkein kuin Madrid pienois­koossa. Las Palmasiin on avautunut tyylikkäitä boutiquemajapaikkoja sekä hyviä ravintoloita. Kulttuuria löytyy klassisen musiikin konserteista nykytaiteeseen.

Muodikkaimmat ravintolat sijaitsevat kävely­katujen kirjomassa vanhassakaupungissa. ­Esimerkiksi ­Trianan alueella on kasvis­painotteisia luomuravintoloita, kuten Mr. Kale, Zoe Food ja Feeling Food. Michelin-tasoa hipoo lähiruokaravintola Deliciosa Marta. Muoti­putiikkeja voi bongailla Cano-kadulta.

Vegueta on Las Palmasin kau­pungin­­osista vanhin, ja sen tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat Santa Ana –aukion ympärillä. Santa Anan katedraalin tornista on ­hulppeat ­näkymät kaupungin ylle. Kolumbukselle omistettu museo on mainio katsaus Gran Canarian asemaan löytöretkien aikakaudella. Modernin taiteen museon CAAMin vaihtuvat näyttelyt ovat usein kiinnostavia.

Tapastarjonta on runsasta. Mendizábal- ja Pelota-katujen baarit tarjoavat torstai-iltaisin tapaksia erityisen edullisesti. Hyvä tapas­keskittymä on myös sataman modernistinen kauppahalli, Mercado del Puerto. Iltaa voi ­jatkaa boutiquehotelli Bed & Chicin kattobaarissa El Tendederossa, maistellen saarella tislatusta Arehucas-rommista tehtyä cocktailia.

Värikkäät köynnökset koristavat Puerto de Mogánin kylää, jota saarelaiset kutsuvat pikku Venetsiakseen.

Nautiskele Gran Canarian viineillä

”Kahvipensas kukkii vain kolmena päivänä vuodessa. Ja nyt on yksi niistä päivistä”, opas Estela Gonzalez sanoo.

Hän työskentelee saarella Los Berrazalesin tilalla. Se on eurooppalaisittain harvinainen paikka, jossa kasvatetaan viinin lisäksi kahvia ja trooppisia hedelmiä, kuten mangoa, avokadoa ja kvittenihedelmää. Niiden vivahteet maistuvat myös tilan viineissä.

Los Berrazalesin viineistä eniten palkintoja on kahminut erinomainen punaviini Tinto Roble. Viinin ja kahvin lisäksi tilan kaupasta voi ostaa maukasta kahvimarmeladia. Gran Canarialla on muitakin viinitiloja, kuten arvostettu Caldera vanhassa kraatterissa. Saaren omat viinit ovat kuitenkin suhteellisen hintavia, ja ravintoloissa näkee enimmäkseen muualta tuotuja. Kun saaren viinejä löytää, ne ovat kokeilemisen arvoisia.

Viinistä voi nauttia muutenkin: Agaeten rannalla sijaitsee Roca Negra -spa-hotelli, joka tarjoaa hemmotteluhoitoa viinillä. Span pitäjä kertoo, että aiemmin saarella tarjottiin vaikkapa suklaahierontaa, mutta nyt on siirrytty paikallisiin aineksiin. Roca Negrassa hoitoihin käytetään myös kahvia, sitruksia ja aloeta.

Viinihoidossa iho kuoritaan ensin viini­rypäleen siementen jauheella. Sitten vartalolle levitetään lämmin jauhemassa. Vaikutusajan jälkeen seos pestään pois ja vuorossa on kosteuttava hieronta. Hoidon hinta on 70 euroa. Muita suositeltavia hoitoloita ovat hotelli Las Tirajanas sekä luksusresortti Lopesan.

Bentaygan vuoristosta löytyy asumuksina, viljasäilöinä ja hautapaikkoina toimineita luolia. Cuevas del Reyllä eli kuninkaanluolilla asuttiin leveästi.

Retkeile vuorilla ja hiekkadyyneillä

Gran Canarian korkeimpiin huippuihin kuuluvalta Pico de las Nievesiltä avautuvat upeat näkymät joka suuntaan. Niitä voisi ihailla vaikka kuinka kauan, kunnes räätälöityjä retkiä tarjoavan Canaria on Foot -firman opas Luis Navarro johdattaa meidät palaamaan alas.

Päivässä ehtii tällä saarella paljon. Samana päivänä ­pistäydymme Bentaygan vuoriston luolilla, lähellä kaunista Tejedan kylää. Opas ­kertoo saaren alkuperäiskansasta, jonka sanotaan palvoneen feminiinistä hedelmällisyyttä. Tästä muistuttavat luolista löytyvät piirrokset. Ennen eurooppalaisia valloittajia saarella asuneen maurilaisen kansan kieli ei ole säilynyt, vaikka siitä on viitteitä paikannimissä.

Gran Canarialla retkeillessä vuokra-auto on suositeltava etenkin sisämaassa, sillä julkinen liikenne keskittyy rannikolle. Pico de las Nievesin huipulle voi patikoida Vega de San Mateon kylästä, jolloin retki kestää taukoineen noin kahdeksan tuntia. Lyhyempi ja hyvä reitti löytyy ajamalla Roque Nublo -vuoren kupeeseen ja jatkamalla jalan pari kilometriä.

Muita luontoretkien kohteita ovat Maspalomasin kuvaukselliset dyynit sekä Tamadaban ­kansallispuisto, josta löytyy Gran Canarian koskemattomin ranta, vaikeapääsyinen Güi-Güi. Parhaita merivesialtaita ovat Las Salinas, El Agujero ja Charco de San Lorenzo.

Gran Canarian etelärannikolla Maspalomasissa sijaitsee laaja hiekkadyynien alue, joka on suosittu nähtävyys.

Vesileikkejä tenaville Gran Canarialla riittää

Putkesta liukuun, kiepahdus rauniomuurille ja molskahdus turkoosiin altaaseen. Aqualand on värikäs yhdistelmä muovirakennelmia ja roomalaisajan kivipylväiksi naamioituja lavasteita. Aurinko on paahtanut vastapäiset kukkulat kuiviksi, mutta tämä vesipuisto on aavikkomaisen alueen keidas.

Puolalaiset Monika ja Kamil Wikiera nauttivat päivästä pienen Blanka-tyttärensä kanssa.

”Tulemme mieluummin tänne vesipuistoon kuin rannalle”, Monika kertoo. ”Varjopaikkoja on enemmän, pienille on paljon matalia altaita eikä ole huolta meren korkeista aalloista.”

Aqualandissa riittää liukuja, joten jonot eivät kasva liiaksi. Liput maksavat 11–27 euroa.

Monet Gran Canarian lastenhuvit sijaitsevat etelärannikolla, ja niihin pääsee isommista taajamista bussilla. Holiday World Maspalomasissa on huvipuiston lisäksi keilarata ja ravintoloita. Tauriton kylästä, uimarannan kupeesta löytyy vesipuisto Lago Taurito. Läheinen Amadoresin ranta on perheiden mieleen: sen vesi syvenee hitaasti. Rannan päädyssä on merenalainen Bufadero de Tauron luola, johon voivat sukeltaa isommat hurjapäät. Puerto de Mogánista tekee retkiä keltainen sukellusvene, jonka ikkunoista voi ihastella meren elämää.

Las Palmasin kaupungin lastenkohteita ovat suuri meriakvaario Poema del Mar, tiede­museo Elder sekä Canterasin hiekkaranta. Ja kaupungissa on paljon leikkipuistoja ja lelukauppoja, kuten Trianassa sijaitseva Cool Kid.

Aqualand tarjoaa vilvoitusta ympäri vuoden. Vesipuistot ilahduttavat erityi­sesti Gran Canarian loppukesän ja alkusyksyn paahteessa.
2 kommenttia