
Kansalaisjärjestö Finnwatchin tammikuinen raportti Thaimaan Pranburissa sijaitsevan Natural Fruit -ananasmehutehtaan työoloista herätti suomalaiset kauppaliikkeet ja kuluttajat kysymään, millä hinnalla suosittujen halpamerkkien mehua lopulta tehdään.
Natural Fruitissa nuorimmat työntekijät ovat 14-vuotiaita, työpäivät kestävät 17-18 tuntia, minimipalkka- tai muita vähimmäismääräyksiä ei noudateta ja työntekijöitä uhkaillaan. Heikoimmassa asemassa ovat paperittomat ja kielitaidottomat siirtotyöläiset.
Raportin julkitulon jälkeen Finnwatchin tutkimukseen tekoon osallistunut siirtolaisuustutkija Andy Hall sai potkut työstään Bangkokin Mahidol-yliopistosta, ilmeisesti Thaimaan ruokateollisuuden lobbarien vaikutuksesta. Nyt Natural Fruit on haastanut Hallin oikeuteen ”tehtaan maineen vahingoittamisesta ja virheellisen tiedon levittämisestä” ja vaatii 300 miljoonan bahtin (noin 7,1 miljoonan euron) vahingonkorvauksia.
- Seison kaikkien tutkimustuloksieni takana, jotka ovat myös Finnwatchin kaltaisten riippumattomien elinten hyväksymiä. Yritimme tutkimusten aikana useita kertoja ottaa yhteyttä sekä tehtaan johtoon, Thaimaan hallinnon edustajiin että viranomaisiin, mutta yhteenkään tapaamiseen ei suostuttu eikä vastauksia annettu, Andy Hall kommentoi.
Hall on työskennellyt tammikuun lopulta asti Burmassa. Hän korostaa, että Natural Fruitin työntekijöitä oli äärimmäisen vaikea saada kertomaan tehtaan väärinkäytöksistä, koska omistajatahojen valta ja kytkökset paikallishallinnosta aina lakitasolle asti koettiin käytännössä rajattomiksi.
Finnwatchin raportin ja Avun sekä muiden tiedotusvälineiden juttujen jälkeen suomalaiset keskusliikkeet SOK ja Kesko kertoivat ottaneensa yhteyden alihankkijoihinsa, joka halpamerkkien kohdalla on kuopiolainen VIP-Juicemaker.
Sen toimitusjohtaja Pasi Laitinen kuuli Hallin syytteestä Avulta.
- Jaha... En tiedä asiasta mitään, mutta toivottavasti oikeusprosessi on rehellinen ja totuus tulee julki. Silloin se olisi hyvä kaikille osapuolille, hän muotoilee.
Laitinen haluaa korostaa, että VIP-Juicemaker ottaa silti asian vakavasti. Natural Fruitin omistajatahoihin on oltu yhteydessä ja mehuraaka-aineet toimitukset keskeytetty, kunnes tehtaalla on esittää todisteet, että epäkohdat on korjattu.
Käytännössä keinoksi valvoa jää BSCI-vastuullisuusjärjestelmä, jonka riippumattomat tarkastajat päästetään vierailuille tuotantolaitoksiin. Myös SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen kertoi aiemmin, että BSCI- tai vastaava kansainvälinen sertifikaatti on jatkossa edellytys sille, että suomalaisyritykset ostavat mehuraaka-ainetta.
- Me emme voi vaikuttaa siihen, mitä Thaimaan oikeudessa tapahtuu, mutta annamme tehtaalle tilaisuuden laittaa asiat kuntoon. Jos heillä on esittää todisteet, ettei laittomuuksia enää tapahdu, yhteistyötä voidaan jatkaa, Pasi Laitinen sanoo.
Finnwatchin Sonja Vartialan mukaan Natural Fruit ei ole millään tavalla ollut yhteydessä tai kiistänyt Finnwatchin löydöksiä mehutehtaan olosuhteista.
Lue toimittaja Hanna Nikkasen alkuperäinen juttu: http://www.apu.fi/artikkeli/panttivankina-ananasmaassa
Kuva Hanna Nikkanen