Allas Sea Poolilla toiminut järjestäjä kertoo Trumpin ja Putinin huippukokouspäivästä – Niinistökin poikkesi yllättäen katsomassa, mikä on meininki!
Henkilöt
Allas Sea Poolilla toiminut järjestäjä kertoo Trumpin ja Putinin huippukokouspäivästä – Niinistökin poikkesi yllättäen katsomassa, mikä on meininki!
Aura Productionsin projektipäällikkö Peik Mattheiszenilla oli kädet täynnä viime viikon maanantaina. Päivän aikana piti paimentaa CNN:n ja Fox Newsin maailmantähtiä, ja iltamyöhällä "meininkiä" tuli katsomaan Sauli Niinistökin.
Julkaistu 25.7.2018
Apu

Helsingin Katajanokalla sijaitseva Allas Sea Pool sai suurta huomiota ympäri maailman, kun kansainvälisesti tunnetut mediatalot CNN:stä Fox Newsiin linnoittautuivat merikylpylään Donald Trumpin ja Vladimir Putinin välisen huippukokouksen ajaksi. Viime viikon maanantaina järjestetty huippukokous oli Suomessa ainutlaatuinen tapaus, joten Allas haluttiin maailmalla tunnetuimpien mediayritysten tukikohdaksi yhtäältä siksi, että se sijaitsee aivan Presidentinlinnan vieressä, mutta toisaalta siksi, että sen takana avautuu näyttävä merimaisema.

Normaalisti uimalana ja illanviettopaikkana toimivalle Altaalle pystytettiin lähetyspaikat kaapelikanaville, ja paikan päälle saapui liuta julkkistoimittajia. Suomalaisissa tiedotusvälineissä noteerattiin erityisesti yhdysvaltalaisen CNN:n Anderson Cooper, Wolf Blitzer ja Nic Robertson.

Operaatiossa tärkeänä lenkkinä toimi Aura Productionsin projektipäällikkö Peik Mattheiszen, ja hän kertoo maanantain ja sen valmisteluiden olleen melkoinen savotta.

– Kaiken vaaditun kaluston etsimiseen ja vuokraamiseen, assistenttien palkkaamiseen ja studion rakentamiseen oli aikaa vain viikko, Mattheiszen kertoo.

Erityisesti hänen mieleensä jäi tilanne, jossa piti ottaa käyttöön kaikki käytännön MacGyver-kikat ja toimia nopeasti improvisoiden.

– CNN:n teknikko tuli maanantaina auringonlaskun aikaan yhtäkkiä kertomaan, että valo paistaa suoraan kameraan. Kaikki tummennusverhot olivat jo käytössä, joten säntäsin bistroon ja varastin sieltä ikkunaverhoja, jotka kiinnitin klemmareilla studiorakennelmiin.

Peik Mattheiszenin päivä kului puhelimeen puhuessa. Kuva: Janica Lönn.

"He voivat vallan hyvin istua samassa pöydässä!"

Cooperin, Blitzerin ja Robertsonin kanssa Mattheiszenin vuorovaikutus jäi vähäiseksi. Miljoonapalkkaiset tähtireportterit eivät jääneet viettämään Altaalle vapaa-aikaa.

– Näitä supertähtiä pääsin lähinnä moikkailemaan, kun he kävelivät ohi. He tekivät vuoronsa pitkälti niin, että olivat suurimman osan ajasta hotellilla, ja kun lähetys alkoi, he saapuivat meikattaviksi ja astelivat kameran eteen, Mattheiszen kertoo.

Huippukokouksen kaltaisissa tilaisuuksissa korkean profiilin kanavat, joilla on hyvin näkyviä poliittisia sitoumuksia, työskentelevät yhdessä samalla kentällä. Esimerkiksi CNN on hyvin demokraattinen uutiskanava, kun taas Fox News tunnetaan erittäin republikaanimyönteisenä. Lähetyksissä kanavien toimittajat saattavat ottaa yhteen rajuinkin sanankäänteinen, mutta yleisön on hyvä muistaa, että kyseessä on vain show.

– Kysyin eräältä kuvausryhmältä erikseen, onko kanaville ihan OK, että kilpailijat joutuvat ruokailemaan samoissa pöydissä. He totesivat vain, että he työskentelevät samoissa kuvioissa koko ajan ja ovat kavereita keskenään, joten voivat vallan hyvin istua samassa pöydässä!

Rakennuksen katolla näkyvät Allas Sea Poolille pystytetyt lähetysasemat. Kuva: Federico Posch, Allas Sea Pool.

Niinistö kävi katsomassa, mikä on meininki

Illan suurin yllätys sattui, kun Mattheiszen oli jo pakannut reppunsa ja meinasi lähteä kotiin nukkumaan.

– Kun Trumpin ja Putinin kymmenien autojen saattueet olivat poistuneet Presidentinlinnan pihasta, aloin tehdä lähtöä kotiin päin. Altaan portilla kuitenkin vastaani käveli muina miehinä itsekseen tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Maanläheisenä ja spontaanina tunnetun Niinistön käynnistä ei ollut kukaan kertonut järjestäjille etukäteen mitään. Hän asteli luontevasti kadun toiselta puolelta kurkistamaan tiluksia.

– Hän kertoi tulleensa vain katsomaan, mikä on meininki, Mattheiszen nauraa.

– Hän kyseli henkilökunnan kuulumisia ja kierteli paikkoja, ja yhtäkkiä huomasin, että hän olikin jo menossa CNN:n haastateltavaksi. Totesin, että eihän tässä voi kotiin vielä lähteä ja aloin etsiä hänelle meikkaajaa.

Jutun pääkuva: Brad Cramer, CNN.

Muokauttu 26.7. klo 8.50: korjattu valokuvien vääriä kuvaajatietoja.

Muokattu 26.7. klo 9.25: tarkennettu projektin järjestäjiä koskevia tietoja.

Kommentoi »