Alentejon aarre
Matkailu
Alentejon aarre
Etsitkö uutta rantakohdetta? Portugalin Alentejossa sijaitseva Comporta on nousussa - siellä tiedetään lomailleen muun muassa Cristiano Ronaldon.
Julkaistu 20.3.2017
Mondo

Rantahiekalla sätkii hohtavia carapau-kaloja eli hevosmakrilleja. Koira ihmettelee niitä hetken ja jatkaa sitten telmimistä lajitoverinsa kanssa. Kalastajat jatkavat puurtamistaan ja kiskovat veneistä tuotuja kalansaaliita maihin.

”Tänään tuli vähän kalaa”, sanoo yksi miehistä. Ilme kuitenkin kertoo, että hän taitaa vain vitsailla alaa tuntemattomille ohikulkijoille. Kalaa on laatikkokaupalla, ja pian saalista saapuu ostamaan läheisten ravintoloiden väki.

Portugalin Alentejossa, Atlantin rannalla sijaitseva Comportan ranta ja kylä tunnetaan maassa muutamista asioista. Runsaista kalavesistään, taatusti tuoreista meriruuistaan – ja kuuluisista vieraistaan.

”Viime viikolla täällä kävi Cristiano Ronaldo”, kertoo Luís Carvalho, joka avasi 12 vuotta sitten Comportan ensimmäisen rantaravintolan. Sen terassilta aukeaa näkymä sinisille vesille. Vastarannalla häämöttävät Arrábidan luonnonsuojelualueen kukkulat.”

Vuonna 2002 täällä ei ollut juuri mitään. Comporta oli tuntematon paikka, johon tuli väkeä muualta Portugalista työskentelemään riisipelloilla”, Carvalho kuvailee. Nyt hänen vakiasiakkaisiinsa kuuluvat jalkapallotähden lisäksi esimerkiksi Comportasta talonkin ostanut ranskalainen kenkäsuunnittelija Christian Louboutin sekä Monacon kuninkaallisia.

Seudun maineikkaille hiekkarannoille tullaan etenkin Lissabonista, joka sijaitsee vain reilun tunnin ajomatkan päässä, ja muualtakin Portugalista tänne saapuu lomailijoita.

Pitkän rantaviivan ansiosta rannat harvoin täyttyvät täällä tungokseen asti, ja jos suosituimmissa paikoissa on paljon väkeä, aina voi kävellä hiljaisempaan kohtaan.

Pääkohteet ovat Comportan ja Pêgon kaikille avoimet rannat, jotka sopivat niin perheille kuin pariskunnillekin. Molemmissa voi käydä syömässä rantaravintolassa tai drinkillä baarissa. Näiden rantojen välissä on toimintaa kaipaaville matkailijoille sopiva Carvalhalin surffi- ja leijalautailuranta, jolla toimii myös surffikoulu.

Rannalla loikoillessa kannattaa tarkkailla merta, sillä delfiinit vierailevat usein rannan tuntumassa. Ne uiskentelevat myös Sadon jokisuussa, ja delfiinien ihailua varten järjestetään veneretkiä.”Comporta on aina ollut erityinen paikka, mutta nyt eurooppalaiset matkailijat ovat löytäneet sen”, Carvalho kertoo.

Yksi tapa tutkia Comportan alueen dyynejä, hiekkarantoja ja vihreiden riisipeltojen maisemia on lähteä ratsastusretkelle. Ratsastusta tarjoaa esimerkiksi Sublime Comporta -hotelli, jossa asukkaat voivat myös esimerkiksi valmistaa aterian hotellin kehutun ravintolan kokin kanssa. Yrtit poimitaan hotellin omasta luomuyrttitarhasta, ja kalat hankitaan paikallisilta kalastajilta, kertoo Teresa Barros.

Majapaikan tärkein valttikortti on kuitenkin luonnonrauha. Valtavista ikkunoista näkyy alentejolainen metsämaisema, ja ilmassa leijuu laventelin tuoksu.”Comporta on suosittu, koska täällä kuka tahansa saa olla rauhassa”, Barros sanoo. Hän pitää seudun mutkattomasta ja aidosta tunnelmasta. Päällisin puolin mikään ei vihjaa huippudesignereiden tai kuninkaallisten läsnäolosta.

Alentejoon suuntaavat myös herkuttelijat. Comportan seudun ilmasto sopii täydellisesti rannalla loikoilun ohella vaikka viininviljelyyn. Alentejon viinit ovat Portugalin tunnetuimpia, ja seudulla valmistetaan myös esimerkiksi oliiviöljyä, maukasta juustoa ja leipää. Ruoka on rehtiä ja yrteillä maustettua: annoksissa voi maistaa niin laakerinlehteä, korianteria kuin oreganoa.

Comportasta käsin kannattaa tehdä retkiä muuallekin Alentejon seudulle ja poiketa isoilta teiltä viiniviljelmien ja korkkitammimetsien reunustamille maalaisteille. Esimerkiksi historialliseen Évoran kylään ajaa Comportasta reilun tunnin. Monsaraz taas on kukkulalla sijaitseva kylä, josta aukeavat kenties Alentejon sisämaan komeimmat maisemat. Sinne hurauttaa Comportasta parissa tunnissa.

Alkukesä on erinomainen ajankohta vierailla alueella. Kesän edetessä lämpötilat etenkin sisämaassa nousevat korkeiksi.

Rantamaisemia rakastavat voivat myös jatkaa matkaa Atlantin rannikkoa pitkin kohti etelää. Zambujeira do Marin rannan jylhiltä kallioilta kelpaa ihailla auringonlaskua, ja vaikkapa Sinesin kaupungin ympärillä on kauniita rantoja.

Teresa Barros kehottaa tutustumaan Comportaan kuuluvan Carrasqueiran kylän kalastuslaituriin. Kalastajakylän hohtavanvalkoisten talojen pihalla kasvavat purppuraisina kukkivat ihmeköynnökset ja appelsiinipuut. Kylänraitin baarissa katsellaan jalkapalloa ja kumotaan olutlasillisia.

Sadon jokisuun kalastuslaituri on Comportan alueen ainoa varsinainen nähtävyys. Puinen, edelleen käytössä oleva laiturirakennelma näkyy eräässä Louboutinin muotikatalogissakin. Carrasqueirasta löytyy myös arkkitehti Manuel Aires Mateusin suunnittelema Casas na Areia, neljän minimalistisen huoneen hotelli.

Pikku rakennuksen erikoinen juju on Comportan seudulle sopivasti hiekka. Luontoa ei täällä pidetä oven ulkopuolella, vaan päärakennuksen lattia on silkkaa pehmeää rantahiekkaa. Seinät on valmistettu ruo’osta, kattoa peittää heinä. Tyynnyttävän hiljaisuuden rikkoo vain linnunlaulu.

Näin sinne pääsee Comportaan pääsee helpoiten autolla Lissabonista reilussa tunnissa. Auton voi vuokrata lentokentältä, ajaa Setúbaliin ja mennä sieltä autolautalla Tróian niemelle. Ylitys maksaa vajaat 20 euroa. Varaa muutama euro tietulleihin. Comportassa voi myös liikkua pyöräillen, monet hotellit lainaavat pyöriä.

Kommentoi »