Tuulilasi

Älä vaihda talvirenkaita liian aikaisin!

7

Osassa Suomea talvirenkaat ovat olleet jo tarpeen ja syyssään kylmetessä talvirengaskelit voivat yllättää pian myös etelässä.
Kuvat Marko Mäkinen

Trafi muistuttaa autoilijoita ajokelien vaihtelevuudesta ja siitä, että talvirenkaiden vaihto kannattaa suunnitella oman ajotarpeen ja sään mukaan.

Renkaiden vaihdossa ei kannata hätäillä, jos ei ole pakko.  

Talvirenkaita on käytettävä Suomessa joulukuun alusta helmikuun loppuun. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta pääsiäistä seuraavaan maanantaihin eli tällä talvikaudella 13.4. asti – tai muulloinkin sään tai kelin sitä edellyttäessä.

Vaikka lain vaatima urasyvyys talvirenkaille on 3 mm, niin kannattaa huomioida, että turvallinen kulutuspinta talvirenkaissa lumisella ja jäisellä kelillä ajettaessa on 5-6 mm.

”Renkaanvaihtoa suunniteltaessa kannattaa huomioida vallitsevat olosuhteet ja sääennusteet. Renkaanvaihtoa ei pidä koskaan katsoa kalenterista, vaan on fiksua toimia kelin mukaan”, sanoo Trafin Jussi Pohjonen.

”Kannattaa myös huomioida omat ajoajat ja ajoreitit. Eli jos ei ole tarvetta ajaa aikaisin aamulla tai myöhään illalla ja jos vielä tarvittaessa voi välttää auton käyttöä, saattaa Etelä-Suomessa vielä hyvinkin pärjätä kesärenkailla."

Renkaanvaihtajan viisi vinkkiä

Pohjonen on koonnut autoilijoille viisi vinkkiä renkaanvaihtoon, joiden avulla renkaat saa turvallisesti alle:

  • Tarkista renkaiden kunto ja uusi tarvittaessa kulunut, vaurioitunut tai vanha rengas
  • Varmista, että rengas pyörii oikein päin
  • Tarkasta ilmanpaineet, myös vararenkaasta
  • Muista pyöränpulttien huolellinen kiristäminen, tee jälkikiristys muutaman kymmenen kilometrin ajon jälkeen
  • Turvaudu tarvittaessa ammattilaisen apuun

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 17.10.2014