
Suomessa dieselhenkilöautoilla on alle noin 50 % osuus uusien henkilöautojen myynnistä, ja autokannassakin niitä on 18 %. Monessa muussa Euroopan maassa dieseleitä myydään vielä enemmän. Siksi dieseleiden tankkauspisteet on sijoitettu huoltoasemalla alueelle, jossa vielä 10–15 vuotta sitten saattoi tankata vain bensiiniä.
Englannissa arvioitoon vuonna 2006 noin 120 000 autoilijan tankkaavan vuosittain väärää polttoainetta. Luku on koko ajan kasvamassa.Sama kehitys on tapahtunut Suomessa. Nyt hinauspalvelua tarjoavat yritykset siirtävät jo joka päivä useita autoja korjaamoille siksi, että niihin on tankattu väärää polttoainetta. Useimmiten bensiiniä dieselin tankkiin.
Myös Suomessa dieselhenkilöautojen käyttäjät tankkaavat bensamittareista, jotka ovat aivan bensiinimittareiden vieressä. Osa autoilijoista ei suuremmin katsele, millaisen pumpun kahvasta he ryhtyvät lorottamaan polttoainetta autonsa tankkiin. Pumput ovat hyvin samankaltaisia, jopa väritystä myöden. Letkun tai täyttöpisteelin väri saattaa olla erilainen, mutta sitä ajatuksissaan autoaan tankkaava ei havaitse. Homma käy vanhalla rutiinilla asiaa suuremmin ajattelematta. Vahinko ei silloin ole kaukana.
Väärää polttoainetta tankkaava saa tietysti syyttää itseään. Mutta syynä ei vääränlaisen polttoaineen tankkaamiseen ei aina ole kiire tai tarkkaamattomuus: ongelman syntyyn vaikuttaa myös autotekniikan kehitys.
Nykyisin dieselautot muistuttavat hyvin paljon bensiiniautoja. Moottorin käyntiäänestä kuljettaja ei juurikaan havaitse ajavansa dieselillä. Jos auto on outo, varsinkaan kaupunkiliikenteessä kuljettaja ei tiedosta ajavansa dieselillä. Maantieajossa asiasta saattaisi kertoa moottorin erinomainen vääntö. Ei ihme, jos tällaisessa tilanteessa ajaa huoltoasemalla väärälle polttoainepumpulle tankkaamaan.
Vaikka on hyvin harvinaista, että huoltoasema säiliössä on vääränlaista polttoainetta, sellaisiakin tapauksia tunnetaan. Tuulilasin toimituksessakin on saatu tällaisesta omakohtainen kokemus. Käyttäjä ihmetteli autonsa moottorin muuttuneita ominaisuuksia tankkauskäynnin jälkeen. Huoltoasemalla pidettiin aluksi mahdottomuutena, että aseman polttoainepumpusta voisi saada bensiinin sijasta dieseliä. Virhe selvisi, kun autoilija näytti kuitin, josta näkyi tankkausajankohta ja polttoainepumpun numero.
Väärä polttoaine voi tulla kalliiksi
Vääränlainen polttoaine vaurioittaa katalysaattoria. Näin tapahtuu, jos bensiiniä käyttävä auto saa dieselpolttoainetta tai bensa-auto dieseliä.
Pienimmin harmein pääsee, jos väärää polttoainetta tankannut havaitsee virheen eikä käynnistä autonsa moottoria. Auto on hinattava korjaamolle. Auton polttoainetankki tyhjennetään. Homma hoituu helpoimmin merkkikorjaamossa.
Kun polttoainetankki tyhjennetään, se ei tapahdu muitta mutkitta. Joissakin vanhemmissa autoissa polttoaine voidaan imeä tankista täyttöputken kautta. Uusimmissa on määräysten vaatima läppärakenne, joka estää tämän. Polttoaine pitää poistaa joko imupumpulla polttoaineputken kautta tai irrottamalla koko säiliö. Irrottamisen voi välttää, mikäli yleensä takaistuimen alla olevan huoltoluukun kautta pääsee irrottamaan säiliön kannessa olevan bensiinipumpun. Tällöin myös säiliön pohjalle jäävä polttoaine voidaan imeä letkun ja pumpun avulla.
Jos bensa-auton tankkiin on epähuomiossa tankattu dieseliä, ja auton moottori käynnistetään, se saattaa hyvinkin onnistua. Riippuen tankatusta määrästä auton moottoriteho laskee. Jos tässä vaiheessa havaitsee polttoaineen olleen väärää, ajo on mahdollisimman pian keskeytettävä. Auto hinataan korjaamolle, ja polttoainetankki tyhjennetään.
Myös bensiiniä dieselautoon tankanneen on saatava autonsa polttoainesäiliö tyhjäksi. Jos väärää polttoainetta on joutunut auton polttoainejärjestelmään, pelkkä tankin tyhjennys ei riitä. Myös polttoaineputket ja suihkutusjärjestelmä on puhdistettava. Edessä on usean tunnin työ. Myös polttoainesuodatin on vaihdettava, koska se sisältää aika paljon väärää polttoainetta.
Vanhat suurpiirteisempiä
Vanhalla (10–15 vuotta) autolla ajava saattaa selvitä säikähdyksellä, jos väärää polttoainetta on tankattu vain muutama litra puolityhjään tankkiin. Pari litraa bensiiniä sekoittuneena 50 litraan dieseliä ei aiheuta katastrofia vanhoissa apukammiodieseleissä.
Ruiskutuspumpulla varustetut suoraruiskudieselit ovat jo siinä rajoilla, ja yhteispaineruiskutuksella varustettua dieseliä ei missään tapauksessa saa käynnistää, jos tankkiin on laskettu bensiiniä useampi litra. Dieseleissä polttoaine hoitaa ruiskutuslaitteiden voitelun, ja bensiini heikentää voiteluominaisuuksia ratkaisevalla, helposti pumpulle kohtalokkaalla tavalla.
Bensiinimoottorien kohdalla tilanne ei ole aivan yhtä vakava, koska voitelu ei vaarannu. Bensan sekaan joutunut diesel kuitenkin heikentää palamista, osa polttoaineesta menee palamattomana katalysaattoriin saakka. Tämä saattaa aiheuttaa ylimääräistä kuumenemista katalysaattoriin, koska poltettavaa tulee tavallista enemmän.
Vanhoissa autoissa, joissa ei ole katalysaattoria, diesel bensan seassa aiheuttaa sinistä savutusta kuten kaksitahtisissa. Käynti ja veto on heikkoa. Lisäksi dieselpolttoaineen oktaaniluku on matala, joten voimakas kuormittaminen voi saada aikaan nakutusta. Pitkään jatkuva nakutus voi aiheuttaa vaurioita mäntiin.
Nykyautojen moottoreiden hieno polttoaineensuihkutusjärjestelmä liittyy sekä auton pakokaasupäästöjen että moottoritehon optimoimiseen. Tällaiset autot eivät siedä vääränlaista polttoainetta lainkaan.
Oikeastaan on aika ihmeellistä, ettei dieselhenkilöautoissa ole polttoaineen tunnistavaa anturia. Jos tankkiin joutuu vääränlaista polttoainetta, varoitusvalo auton kojelaudassa voisi kertoa asiasta – tai auton käynnistyminen olisi mahdotonta.
Myös auton polttoainetankin tyhjentäminen kävisi paljon helpommin, jos autojen polttoainesäiliöissä voisi olla tyhjennystulppa. Taitaa kuitenkin olla niin, ettei se enää ole sallittu varuste.
On tietysti olemassa keino, joka varmasti saisi autotehtaat kiinnittämään asiaan huomiota. Siinä tapauksessa, että korealainen Kia tai Hyundai tarjoaisi polttoainevaroittimen autoon vakiovarusteena, ei kestäisi kauaakaan, kun eurooppalaisten valmistajien olisi pakko tarjota sama uusissa autoissaan.
Tarkista
Tarkista tankatessasi:
- Mitä polttoainetta aiot tankata autoosi. Virhe tapahtuu helpoimmin, kun tankkaa dieselautoa. Ole tarkkana, mistä pumpusta tankkaat.
- Jos olet hiukankin epävarma autosi moottorityypistä, varmista auton rekisteriotteesta, käyttöohjekirjasta tai auton merkinnöistä, onko autosi bensiini- vai dieselkäyttöinen.
Uusimmissa autoissa polttoaineluukun sisäpuolella on tarra, jossa kerrotaan, millaista polttoainetta autoon tulee tankata. Samanlainen merkintä on monissa hieman vanhemmissakin autoissa.
- Älä tankkaa polttoainetta pistoolista, joka on liian suuri polttoainetankin suuaukkoon.
Tankin suuaukko on suunniteltu siten, että sinne sopii vain tietynlainen polttoainepumpun pistooli. Tällä tavoin pyritään estämään se, että autoilija tankkaa lyijyllistä bensiiniä katalysaattorilla varustettuun autoon. Myös dieselpistoolin suutin on suurempi kuin lyijytöntä bensiiniä antavan pistoolin suutin.
Suomessa ei myydä lainkaan lyijyllistä bensiiniä, joten sen tankkaaminen vahingossa tai tahallaan on käytännössä mahdotonta. Euroopassa on kuitenkin maita, joissa virhe voi helposti tapahtua.
- Jos olet laskenut tankkiin vääränlaista polttoainetta, lopeta tankkaus heti. Ota yhteys huoltoaseman henkilökuntaan ja/ tai merkkikorjaamoon, ja kysy ohjeita. Pääset pienimmin kustannuksin, jos tankki tyhjennetään eikä polttoaine ole vielä joutunut ruiskutusjärjestelmään.
Huom
Tämä juttu julkaistiin ensimmäisen kerran Tuulilasin netissä toukokuussa 2006. Sain oitis palautetta. Osa siitä oli kriittistä. Minua pidettiin typeränä, sillä "kukaan ei voi olla niin tyhmä, että tankkaa bensa-autoon dieseliä", sain lukea.
Niinpä. Pitäisikö nyt kysyä, onko tyhmyys lisääntymässä, vai onko sittenkin kysymyksessä aivan aito ongelma? Kaupunkilaisjärjellä ajatellen ratkaisukin voisi olla helppo. Voisivatko öljy-yhtiöt maalata mittaririvistössään kaikki dieselpolttoainetta tarjoavat pumput täysin eri värillä kuin bensiinimittarit? Parasta olisi, jos öljy-yhtiöt voisivat sopia siitä, että diesel-pumpun väri on kaikilla asemilla sama. Se tuskin olisi kilpailun vastaista.
TL-verkkotoimitus