Apu

Aku Louhimies myrskyjen silmässä: "Kaikesta voi oppia − elämässä kannattaa antaa anteeksi"

Aku Louhimies myrskyjen silmässä: "Kaikesta voi oppia − elämässä kannattaa antaa anteeksi"
Aku Louhimies ohjasi vuonna 2017 Tuntematon sotilas -elokuvan, jonka jälkimainingit veivät häneltä työt monen vuoden ajaksi. Sitten hän astui kaaokseen ajautuneen Omerta 6/12 -elokuvan ohjaajaksi.
Julkaistu: 25.11.2021

Syksyllä 2020 Aku Louhimies sai soiton vanhalta ystävältään, näyttelijä Jasper Pääkköseltä.

– Jasper kuulosti vakavalta. Elokuvan päätähtenä hän pyysi neuvoani isossa, kansainvälisen luokan projektissa. Sen kuvaukset olivat juuri alkamassa Suomessa. Jasperin mukaan tuotannon tilanne oli huolestuttava.

Kyse oli Antti J. Jokisen Omerta 6/12 -suurelokuvasta, joka perustui Ilkka Remeksen kirjaan. Elokuvaproduktio oli ajautunut Jokisen johdolla kaaokseen ja Jokinen joutui sairauslomalle. Elokuvahanke oli vaarassa kariutua.

Aku meni tapaamaan tuottajia, koska halusi auttaa Pääkköstä.

Varsin pian hänelle kuitenkin valkeni, että avun tarve oli oletettua suurempi.

– Tilanne oli kriittinen. Aikaa ei ollut tuhlattavaksi – tuotannon keskeyttämistä harkittiin vakavasti. Lupauduin mukaan auttamaan. Kirjailija Ilkka Remes on ennestään tuttu.

– Lisäksi sain entuudestaan tuttua Tuntematon sotilas -elokuvani työryhmää mukaani.

Aku Louhimies ilahtui, kun häntä pyydettiin Omertan ohjaajaksi.

– Samalla tietysti mietin, onko minusta hommaan. Pystynkö tuomaan projektiin sitä näkemystä ja osaamista, jota se vaatisi. Yhteistyö on aina kaiken a ja o, Louhimies sanoo.

Näin isoja leffoja voidaan ylipäätänsä saada valmiiksi ainoastaan hyvällä yhteispelillä ja kaikkien väsymättömällä puurtamisella.

– Kiitos etenkin käsikirjoittaja Jari Olavi Rantalan, jonka kanssa työskentelin myös Tuntemattomassa sotilaassa, saimme Omertan uudelleen raiteilleen.

Kunnianhimoisempi hanke kuin Tuntematon sotilas

Jos Tuntemattoman sotilaan uustulkinta oli kunnianhimoinen hanke, Omerta 6/12 on sitä potenssiin viisi.

Die Hardin ja Hollywoodin klassisten kaappausjännäreiden hengessä filmatussa toimintatrillerissä Suomen itsenäisyyspäivän vietto joutuu vaakalaudalle.

Suomen presidentti (Robert Enckell) otetaan panttivangiksi presidentinlinnassa. Suojelupoliisin Max Tanner (Jasper Pääkkönen) taistelee terroristeja vastaan.

Omertan kuvauksissa Louhimies joutui tekemään jotain yllättävää.

Aku Louhimies ilahtui, kun häntä pyydettiin Omerta 6/12 -elokuvan ohjaajaksi. – Samalla tietysti mietin, onko minusta hommaan. Pystynkö tuomaan projektiin sitä näkemystä ja osaamista, jota se vaatisi.

– Eräs tuotantoryhmän jäsen sairastui covidiin. Se ei ollut vakava tapaus, mutta jouduin silti eristäytymään joksikin aikaa. Ohjasin kohtauksia virtuaalisesti, etänä – kotoani ja omalta tietokoneeltani. Se oli haastavaa. Kiitos pääkuvaajamme osaavien otteiden, siitäkin selvittiin kunnialla.

"Minulla ei ollut elokuvan kanssa samanlaista stressiä kuin täysin omissa projekteissani. Tulin muiden pyynnöstä tekemään kaikkien aikojen kalleinta suomen­kielistä toimintaelokuvaa."

Jonkun toisen kehittämän elokuvan ohjaaminen on täytynyt olla ristiriitainen kokemus. Tuntuiko se sinusta epämiellyttävältä?

– Minulla ei ollut elokuvan kanssa samanlaista stressiä kuin täysin omissa projekteissani. Tulin muiden pyynnöstä tekemään kaikkien aikojen kalleinta suomen­kielistä toimintaelokuvaa. Ilman kunnollista ennakkosuunnittelua. Kuvauksissa turvauduin aiempaa enemmän täysin vaistonvaraisiin ratkaisuihin. Siinä auttoi kokenut kuvausryhmä ympärillä. Samoin kansainvälinen näyttelijäkaarti.

Paljon on puhuttu Antti J. Jokisen henkilökohtaisista ongelmista, jotka aiheuttivat kuvauksissa vaaratilanteita ja kaaosta. Aku Louhimies ei kuitenkaan suostu kommentoimaan millään tavoin syitä, jotka johtivat Jokisen korvaamiseen hänellä.

Louhimiehen työskentelytavat puhuttivat neljä vuotta sitten

Neljä vuotta sitten Louhimies oli myös pyörremyrskyn keskellä, mutta toisissa tunnelmissa.

Itsenäisyyden juhlavuoden lopulla ilmestynyt suurelokuva Tuntematon sotilas sai elokuvana kiitosta, mutta elokuvan ohjaajan Aku Louhimiehen työskentelytavat herättivät julkisuudessa suurta keskustelua. Ylen julkaiseman artikkelin mukaan kahdeksan naisnäyttelijää kertoi kohtelustaan ja siitä, millainen ohjaajan rooli siinä oli.

Tuntemattomasta sotilaasta alkoi julkinen keskustelu Aku Louhimiehen ankarista ohjaustavoista, joita jotkut Louhimiehen kanssa työskennelleet näyttelijät kritisoivat.

Aku Louhimiehen anteeksipyyntö ja toimet eivät kuitenkaan riittäneet, vaan keskustelu ja väittely jatkuivat pitkään niin somessa kuin mediassakin.

Asialla oli myös vaikutuksensa hänen uraansa, sillä kotimaassa ohjaajan nimi liitettiin kiinteästi Tuntematon-keskusteluun. Elokuvaprojektit kotimaassa loppuivat kuin seinään.

Myös Louhimiehen kansainvälinen elokuvaprojekti loppui, kun kotimainen toimittaja viestitti Britanniaan ohjaajaan Suomessa kohdistuneista syytöksistä.

Tämän jälkeen Louhimies teki tutkintapyynnön poliisille. Poliisi epäili Ylen toimittajaa ja päätoimittajaa rikosnimikkeellä törkeä kunnianloukkaus. Esitutkinta kesti yli puolitoista vuotta.

Lopulta tutkinta keskeytettiin.

Omerta 6/12 sai ensi-iltansa 7.11 ja alku­vuodesta teatte­reihin saapuu Louhimiehen uusin elokuva Odotus, jonka ensi-ilta siirtyi koronan vuoksi vuodella eteenpäin.

Aku Louhimies on aiheesta edelleen hämillään.

– Jokainen voi tilata tapaukseen liittyvät, tutkintapyyntööni ja esitutkintaan liittyvät asiakirjat poliisilta ja tehdä niistä omat johtopäätöksensä. Näen itse tapauksen osana isompaa maailmanlaajuista kokonaisuutta.

– Opin, että kaltaiseni tavallisen kansalaisen on hyvin vaikeaa saada oikeutta, jos vastassa on merkittävä mediaorganisaatio ja sen päätoimittaja.

Suurelokuvat vaihtuivat mainoselokuviin ja Rig 45 -sarjaan

Suurten kotimaisten elokuvaprojektien loputtua Aku Louhimies lähti hakemaan uusia työmahdollisuuksia.

– Olen tehnyt Tuntemattoman jälkeen mainoselokuvia sekä työskennellyt ruotsalaisten ja irlantilaisten kanssa Rig 45 -sarjassa. Olen ollut myös kehittelemässä talvisota-aiheista elokuvaprojektia sekä Ilkka Remeksen kanssa toista suurempaa projektia.

– En kiellä, etteikö jupakasta olisi koitunut minulle taloudellista vahinkoa menetettyjen työtilaisuuksien muodossa ja se on tuottanut myös mielipahaa lähimmäisilleni, Louhimies sanoo.

Alkusyksystä ilmestyi myös Louhimiehen ex-vaimon Laura Malmivaaran autofiktiivinen kirja Vaiti, jonka sanotaan olevan sekoitus hänen omia kokemuksiaan ja sepitteellistä romaania.

Sen kertojaminänä on naisnäyttelijä, jonka ex-aviomies on joutunut kohun keskelle kyseenalaisten työmetodiensa takia.

Millaisia ajatuksia Lauran teos sinussa herätti?

''Laura on aina ollut hyvä kirjoittaja. Olen aina pyrkinyt kannustamaan häntä siinä. Sanoin hänelle toivovani ex-miehenä, että hän pitäytyisi joko täysin fiktiossa tai sitten kirjoittaisi asiat kuten ne todellisuudessa ovat. Kirjan välimuoto jättää liikaa arvelujen varaan.''

Aku Louhimies

Tämä syksy on Louhimiehelle uuden aikaa. 17. marraskuuta sai ensi-iltansa Omerta 6/12 ja alkuvuodesta elokuvateattereihin saapuu Louhimiehen uusi elokuva Odotus, joka valmistui jo vuosi sitten, mutta jonka ensi-ilta siirtyi vuodella alkuperäisestä aikataulusta eteenpäin koronapandemiasta johtuen.

Odotuksen piti saapua ensi-iltaan tammikuussa 2021. Covid-19 kuitenkin päätti toisin.

– Emme voineet lanseerata elokuvaa tuolloin. Odotus saapuu teattereihin kevääseen mennessä. Elokuva on valmis, mutta juuri nyt on liikaa elokuvatarjontaa teattereissa. Hyvää kannattaa odottaa.

Tuntemattomaan sotilaaseen ja Omertaan verrattuna Odotus oli Louhimiehelle kevyt tuotanto.

– Puolitoista vuotta sitten kesällä minulla oli toimeton olo. Se oli ensimmäinen covid-kesä. Olin jo pitkään halunnut ohjata puhdasverisen rakkauselokuvan. Sitten sopiva Turun saaristoon sijoittuva tarina tuli kohdalle.

– Löysimme elokuvaan ihanteellisen tapahtumapaikan, Seilin saaren Nauvossa. Kirjoitin Odotuksen yhdessä elokuvan pääosan esittäjän Inka Kallénin kanssa.

Louhimiehen mukaan Odotuksen kuvaukset olivat myönteinen kokemus.

– Meillä oli kiva työilmapiiri. Nollapäästöihin pyrittiin kaikessa, missä voitiin. Saimme sähköautoja käyttöömme. Asuimme kuvauspaikkojen vieressä ja otimme virtaa aurinkopaneeleista. Kyseessä voi olla maailman ensimmäinen hiilinegatiivinen elokuvatuotanto.

"Haluan olla optimisti"

Millaista on asua vuoden 2021 Suomessa? Mitä ajattelet näistä tapauksista ja keskustelusta, jota on käyty henkilöstäsi ja ylipäätään elokuva-alan ympärillä?

– Olen entistäkin valmistautuneempi ihmisten ja asioiden kanssa. Turvallisuus ja kommunikointi korostuvat moderneissa tuotannoissa.

– Näissä tapauksissa tulee aina erottaa yksilön kokemus, tunteet ja faktat. Kenenkään kokemaa pelkoa ja turvattomuutta tippaakaan vähättelemättä. Kaikesta voi oppia. Haluan olla optimisti. Elämässä kannattaa antaa anteeksi.

Aku Louhimies

  • Syntyi: 3.7.1968 Helsingissä.

  • Ammatti: Ohjaaja, käsi­kirjoittaja ja tuottaja.

  • Elokuvia: 11 pitkää elokuvaa, kuten Levottomat (2000), Kuutamolla (2002), Paha maa (2005), Käsky (2008), Vuosaari (2012), Tuntematon sotilas (2017), Omerta 6/12 (2021) ja Odotus (2022).

  • Jussi-palkintoja ohjauksesta ja käsikirjoituksesta. Elo­kuvataiteen valtionpalkinto 2005. Pro Finlandia 2017.

Kommentoi »