Tuulilasi

ADAC: Seitsenpaikkaisten tila-autojen takarivi hengenvaarallinen peräänajotilanteissaADAC: Seitsenpaikkaisten tila-autojen takarivi hengenvaarallinen peräänajotilanteissa

ADAC on testannut Fiat 500L -tila-auton kolmannen penkkirivin turvallisuutta törmäystilanteessa. Tulokset ovat karua luettavaa.
Teksti Max Lange
Kuvat Kuvakaappaus / Youtube

Saksalainen autoklubi testasi kolmannen penkkirivin turvallisuutta törmäyttämällä testikappaleen Fiat 500L:n perään 60 km/h nopeudella simuloidakseen peräänajotilannetta. Tulokset eivät olleet mairittelevia, kertoo Autobild.

Kolmas penkkirivi sijaitsee autossa verrattain korkealla, jonka takia takana istuneiden testinukkien päät osuivat auton kattoon. Takaistuimien selkänojat menivät myös takaikkunasta läpi, minkä takia takana istujien päät osuivat vaarallisen lähelle törmäyspaikkaa.

Törmäystestin perusteella ADAC ei suosittele takarivin käyttöä säännöllisesti, vaan ainoastaan hätätilanteissa. Takarivillä istuu usein myös vain lapsia, joiden turvallisuus on kaikkien tärkeintä. Herää kysymys, kannattaako lapset istuttaa auton vähiten turvallisimmille paikoille.

Testissä käytetty Fiat 500L on pienikokoinen 7-paikkaiseksi tila-autoksi, joten tulokset kyseisen auton tapauksessa ovat varmasti heikoimmasta päästä. ADAC kertookin, että isommilla tila-autoilla takarivin turvallisuus on varmastikin hieman parempi.

ADAC muistuttaa, että nyrkkisääntönä takarivin turvallisuudelle on välimatka kolmannen istuinrivin istuimesta takaluukkuun. Kannattaa myös tarkistaa, onko lastenistuinta edes hyväksytty käytettäväksi kolmannen istuinrivillä.

Katso video törmäystestistä alhaalla (saksaksi):

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 30.10.2015