ADAC: Joka toisessa katsastettavassa autossa vikaa valoissa
Autot ja liikenne
ADAC: Joka toisessa katsastettavassa autossa vikaa valoissa
Saksan autoliiton ADAC:n tilastoissa viat autojen valoissa ovat nousussa. Tänä vuonna peräti 50,3 prosentissa testatuista autoista oli jotain vikaa valoissa.
Julkaistu 14.12.2015
Tuulilasi

ADAC tekee noin puoli miljoonaa vikatestiä vuodessa. Esimerkiksi vuoden 2015 lokakuussa ADAC testasi ja sääti Saksassa yli 6 500 auton ajovalot. ADAC:n testiin tulevat ajoneuvot antavat verrattain hyvän kuvan Saksan autokannan tilasta, koska autot tulevat liiton testiin suoraan ajosta ilman korjaamokäyntiä.

Testeissä selvisi, että noin neljänneksessä testatuista autoista oli vikaa erityisesti ajovaloissa. Joko ne heijastivat liikaa tai valokuvio oli asennettu osoittamaan liian alas. Autoista 13 prosentilla oli jokin polttimo pimeänä.

Vaurioita ajovaloumpioissa tai valojen laseissa oli peräti 25,8 prosentissa testatuista autoista. ADAC harmittelee sitä, että saksalaisten autojen valojen kunto on heikkenemään päin, sillä edellisenä vuonna vikaa autojen valoissa oli vain 46,8 prosentissa testatuista.

ADAC ohjeistaakin tarkistamaan valojen kunnon säännöllisesti, ja esimerkiksi uusi polttimoita hankittaessa käyttämään vain ECE-laatumerkin hyväksyttämiä tuotteita.

Saksan katsastusjärjestelmä eroaa suomalaisesta niin, että he katsastavat autonsa vain joka toinen vuosi. Suomessa esimerkiksi ajovalojen kunto tarkistetaan vuosittain katsastuksen yhteydessä.

Asiasta Suomessa kertoi ensimmäisenä Yle uutiset.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Kommentoi »