Aasian rennoin maa, jossa riittää upeaa luontoa ja rantoja? Se on tietysti Filippiinit
Matkailu
Aasian rennoin maa, jossa riittää upeaa luontoa ja rantoja? Se on tietysti Filippiinit
Filippiiniläiset tervehtivät toisiaan sanomalla Mabuhay! Se tarkoittaa: Elä! Ja kyllä he elävätkin iloisesti. Toimittaja Antti Helin tuntee Filippiinit ja kertoo, mitä kaikkea maassa kannattaa kokea ja missä.
Julkaistu 16.2.2022
Mondo

Miksi kannattaa matkustaa Filippiineille?

Hyvä syy lähteä reissuun on se, että Filippiinit ei ole vielä turismin kyllästämä. Maasta on helppo löytää edelleen aivan koskemattomiakin rantaparatiiseja. Jos on seikkailumieltä, ei tarvitse kuin zuumailla Google Mapsin satelliittikuvia ja etsiä turkoosin reunustamia pieniä paratiisisaaria vaikkapa suurehkon Leytesaaren länsirannikolta. Siellä ei käy vielä juuri kukaan.

Toinen erityisen hyvä syy on se, että tässä trooppisessa maassa on helppo tutustua paikallisiin. Filippiineillä puhutaan laajalti englantia, joten melkein jokaisen ­vastaantulijan kanssa voi jutustella, toisin kuin vaikkapa Thaimaassa. Filippiiniläiset ovat hauskaa väkeä, jolla on nauru herkässä. Tunnelmaa voi kuvata aasialaisuudeksi latinovivahteella. Filippiiniläiset tapaavat olla räväkämpiä ja avoimempia kuin naapurinsa.

Kulttuuriin on jättänyt leimansa se, että Filippiinit on ollut sekä Espanjan että Yhdysvaltain siirtomaa.

Vaikka kiinnostus Filippiineihin on ollut kasvussa, maassa riittää rauhallisia rantoja, esimerkiksi Palawanin saarella.

Paljasta jokin oma salainen suosikkipaikkasi Filippiineillä?

Salaisista kohteista ehdoton suosikkini on Dinagat. Kauniimpaa – ja kummallisempaa – paikkaa saa muualta etsiä. Saarta hallitsee omalaatuinen uskonlahko, jonka profeetta on haudattu mausoleumiin. Krumeluurin oloisen pytingin vieressä on pyhä lähde, joka on tehty kitaran muotoon. Profeetan poika kun oli innokas amatöörimuusikko.

Dinagatia reunustavat todella kauniit pikku­saaret, joilla on valkoista hiekkaa ja maagisen näköisiä kivimuodostelmia. Matkailijoita ei ole lainkaan.

Paikka on säilynyt salaisuutena, sillä uskonlahkoa vierastettiin aiemmin, vaikka se julistaakin rauhaa ja rakkautta. Surigaolta saarelle vievä lauttakin on nimeltään Love Boat. Dinagat sijaitsee edellä mainitun Leyten ja suositun Siargao-saaren välissä.

Mainitsit Siargaon, joka tunnetaan surffaajien kohteena. Mitä muuta siellä voi tehdä?

Siargao nousi alun perin maineeseen Filippiinien parhaana surffisaarena, kiitos mahtavan Could 9 -aaltonsa. Nykyisin Siargao on Filippiinien hipsterein kohde, jossa on leppoisaa reppureissaajien henkeä ja trendikkäitä ravintoloita. Vähän kuin Balin Canggu, mutta pienemmässä ja luonnonläheisemmässä mitta­kaavassa.

Matkailu on keskittynyt yhdelle rannalle, General Lunaan, ja muu osa saaresta on säilynyt paikallisena, viidakon ja viljelysten peitossa. Siargaolta voi tehdä veneretkiä kauniille lähisaarille ja käydä uimassa vaikka Bucas Granden meduusalaguunissa.

El Nido on pienehkö matkailukohde, jonka maine nousee vauhdilla. Kylästä voi ostaa veneretken lähisaarille, ja usein retkillä yövytään teltoissa muuten autiolla paratiisirannalla.

Mistä löytyvät Filippiinien kaikkein ihanimmat rannat?

Kauniita rantoja riittää maassa oikeastaan aivan kaikkialta, mutta ne kaikkein upeimmat merimaisemat odottavat Palawanin saaren kärjessä sijaitsevassa El Nidossa, jonka edustalla satumaisen kauniit karstisaaret nousevat pysty­suorina merestä.

Maisemat ovat samantapaiset kuin Thaimaan Krabilla, mutta meri on El Nidossa paljon kirkkaampaa ja kuin karamelliväreillä maalattua. Saarten suojissa on hienoja rantoja ja ”salaisia” laguuneja, jotka eivät tosin ole enää niin kovin salaisia matkailun kasvun myötä. Jos näet Instagram-kuvia Filippiineiltä, ne on otettu todennäköisesti juuri El Nidossa.

Syrjäisestä sijainnistaan huolimatta El Nidosta on kehittynyt Filippiinien toiseksi ­kuuluisin rantakohde, ja voi sanoa, että se alkaa olla kantokykynsä rajoilla. El Nidon matkailijoita keräävä kylä kaipaisi lisää järjestystä ja ­kasvojenkohotusta, jota on tehty maan suosituimmalla saarella, Boracaylla.

Millainen kohde kuuluisa Boracay on nykyään?

Boracay on kauan ollut Filippiinien tunnetuin kohde. Se on pienehkö saari, jonka pääranta on häikäisevän upea: leveä ja säihkyvän valkoinen. Boracaylle matkustetaan nimenomaan nauttimaan yhdestä maailman kauneimmista rannoista. Ravintolatarjonta on monipuolista ja iltaelämä vauhdikasta.

Lopulta suosio kävi niin suureksi, että Boracay suljettiin puoleksi vuodeksi, jotta viemäröinnit ja pahimmat ympäristö­rikkeet saatiin korjattua. Uudelleen avaamisen myötä majapaikkoja on vähennetty, rantabileet siirretty klubeille ja kertakäyttömuovituotteet kielletty.

Maineikkaan ja suositun Boracayn saaren tunnelma on rauhoittunut niin suojelutoimien kuin pandemian myötä.

Mitä kohdetta suosittelisit perheille?

Perheille mainio kohde on Bohol, ­suurehko saari, jolla on monenlaista tekemistä. Voi retkeillä suklaakonvehtien ­näköisillä ­Suklaakukkuloilla ja bongata söpöjä kummitus­eläimiä eli tarsiereja. Ne ovat pikkuruisia kädellisiä, joilla on kokoonsa nähden melkoiset ­supervoimat. Tämän yöeläjän silmät ovat suuremmat kuin aivot, ja se voi ­kääntää päätään melkein 180 astetta. ­Reilun sadan gramman painoinen otus voi hypätä kolme metriä – ihmiselle vastaava ponnistus olisi sadan metrin loikka.

Boholilla on helppo tehdä myös lasten kanssa snorklausretkiä, joilla näkee kilpikonnia. Saaren sijainti Cebun vieressä on maassa keskeinen, eli sinne on helppo matkustaa.

Missä Filippiineillä kannattaa sukeltaa ja snorklata?

Rakkain sukellusmuistoni on Apo Reefiltä, jolla näin valtavan vasarahain. Ja paljon muita haita. Mindorosaaren ­länsipuolella sijaitseva Apo Reef on yksi maailman suurimmista yhtenäisistä koralliriutoista ja silti Filippiineilläkin varsin tuntematon sukelluskohde. Lähettyvillä on muutama sukelluksia järjestävä keskus.

Sukeltaminen Apo Reefillä onnistuu esimerkiksi pieneltä Pandansaarelta, joka vasta mukava paikka onkin. Saarella on vain yksi majatalo, jota pyörittää ranskalaismies – joku voisi sanoa, että hän muistuttaa vähän ­Ilmestyskirja. Nyt. -elokuvan eversti Kurtzia. Saaren vedet ovat tupaten täynnä kilpikonnia, joita voi nähdä snorklatessa.

Snorklaajille kaikkein ainutlaatuisimman elämyksen tarjoilee Cebun saarella sijaitseva Moalboal. Sen rannasta pääsee snorklaamaan miljoonista sardiineista koostuvien kala­parvien keskellä. Moni muukin paikka tarjoaa hyvää sukeltamista ja snorklaamista. Niitä löytyy melkeinpä kaikkialta Filippiineillä.

Mayonvuoren edustalla Donsolin alueen vesissä voi nähdä suuria, lauhkeita valashaita.

Filippiineillä on myös valashaita, maailman suurimpia kaloja. Missä niitä näkee?

Valashaista on tullut iso vetonaula Filippiineille, joka on yksi maailman parhaista paikoista niiden näkemiseen. Kuuluisin kohde on Cebussa sijaitseva Oslob, jossa valashaita näkee varmasti ympäri vuoden. Syynä on se, että Oslobissa niitä ruokitaan.

Valashaiden ruokkimisen pitkäaikaisia vaikutuksia ei tunneta, mutta sen uskotaan olevan haitallista. Näiden kalojen luonnolliseen käyttäytymiseen kuuluu vuosittainen vaellus pitkin maailman meriä. Tunnelma on Oslobissa muutenkin vähän kuin eläintarhassa.

Valashaita kannattaakin mennä katsomaan muualle. Toinen tunnettu paikka on Donsol, josta Filippiinien valashaiturismi sai alkunsa WWF:n käynnistämän projektin myötä. Valitettavasti niiden näkeminen Donsolissa on nykyisin varsin epävarmaa.

Oma suosikkini on aivan Leytesaaren etelä­kärjessä sijaitseva Pintuyan, jossa valashait viihtyvät marraskuulta toukokuulle. Kohde on vielä sen verran tuntematon, että sain snorklata siellä valashaita katsellen aivan omassa rauhassa. Ja mikä parasta, emme käyttäneet apuna edes moottorivenettä, vaan paikallinen kalastaja jäljitti valashait soutuveneellä.

Mitä nähtävyyksiä Filippiineillä on?

Maasta puuttuvat muinaiset temppelit. Niiden sijaan löytyy kiinnostava Unescon maailman­perintökohde: Banauen riisiterassit. Kokonaisia vuoria on siivutettu riisinviljelyn penkereiksi ennen ajanlaskun alkua. Banaue on kaunis paikka vaikka patikointiin.

Toinen hieno maailmanperintökohde on Vigan, Filippiinien parhaiten säilynyt Espanjan siirtomaavallan aikainen kaupunki. Kerrotaan, että Vigan pelastui rakkauden takia. Peräytyessään toisen maailmansodan lopulla Filippiineiltä japanilaiset tuhosivat kaiken mennessään. Viholliselle ei haluttu jättää mitään jäljelle. Manila, Cebu ja moni muu historiallinen kaupunki poltettiin maan tasalle. Tuhon viimeistelivät amerikkalaiset ”vapauttajat”, jotka pommittivat kaiken varalta sen, mikä liekeiltä oli säästynyt.

Tarinan mukaan Vigania valloittaneiden japanilaisten komentaja oli kuitenkin rakastunut paikalliseen neitoon ja määräsi, että kaupunki säästetään. Jäljellä oli vielä amerikkalaisten pommittajien uhka. Japanilaisten lähdettyä kyläläiset keräsivät yöllä kiireessä kasaan sinisiä, punaisia ja valkoisia vaatteita. Ne levitettiin kaupungin katedraalin aukiolle merkiksi, kuin jättimäiseksi tilkkutäkiksi.

Kun pommikoneet saapuivat aamulla, ne kiersivät kaupungin ympäri ja kaarsivat pois. Vaatteista tehty suuri täkki näytti ylhäältä katsottuna Yhdysvaltain tähtilipulta.

Värikkäät jeepneyt eli jeeppibussit ovat yksi Filippiinien symboleista. Ne ovat katoamassa maan kaupunkien kaduilta uusien, ympäristö­ystävällisempien bussien tieltä.

Millainen paikka on pääkaupunki Manila?

Manilasta tulevat aina ensimmäisenä mieleen kaaos ja infernaaliset liikenneruuhkat. Amsterdamin trooppisessa museossakin Manila on nostettu esimerkiksi kaupunkisuunnittelun puutteesta. Toisaalta Manilan syke on myös kiehtovaa, ja pääkaupunki on paras paikka kokea filippiiniläistä arkea ja juhlaa. Iltaelämä on vilkasta. Kannattaa käydä kuuntelemassa elävää musiikkia. Filippiiniläiset yhtyeet käytännössä hallitsevat Aasian ravintolabändi­markkinoita. Tämä kansa myös rakastaa karaokea, ja taitavia laulajia löytyy.

Manilassa on myös alueita, joissa voisi hyvinkin luulla olevansa Singaporessa, niin siistejä ja hienoja ne ovat. Tällaisia kulmia ovat bisneskeskusta Makati ja upouusi pilven­piirtäjäalue Bonifacio Global City.

Mitä nähtävyyksiä Manilassa kuuluu kokea?

Manila ei ole nähtävyyskaupunki, koska se tuhoutui toisessa maailmansodassa. Vanhojen kaupunginmuurien ympäröimältä Intra­murosin alueelta löytyy hitunen historiaa ja kävellen aistittavaa tunnelmaa.

Kiehtovin nähtävyys on Marikinan kenkämuseo, jossa on esillä osa Imelda Marcosin pahamaineisesta kenkäkokoelmasta. Imelda oli Filippiinejä vuoteen 1986 asti hallinneen diktaattori Ferdinand Marcosin puoliso, jonka kaapeista löydettiin kansannousun jälkeen valtavasti kenkiä. Niiden määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta eri lähteiden mukaan niitä on ollut yli tuhat paria. Hassuinta esillä olevassa kokoelmassa on se, että satoja upeita kenkiä ihaillessa alkaa melkein ymmärtää, miksi diktaattorin rouva keräsi ne.

Siargao on houkutellut matkailijoita surffikulttuurillaan ja rennolla tunnelmallaan. Saari kärsi loppuvuoden 2021 taifuunin tuhoista, mutta jälleenrakennus on käynnissä.

Onko Filippiineillä matkailijalle turvallista?

Kaupungeissa kiinnittää huomiota aseistettuihin vartijoihin, joita on pankkien ja monen kaupankin edustalla. Filippiineillä on enemmän rikollisuutta kuin muissa Aasian maissa, mutta itse en ole koskaan joutunut ongelmiin. Maassa pärjää samalla maalais­järjellä kuin kaikkialla muuallakin.

Kerran ystävältäni koetettiin varastaa lompakko paikallisessa jeepney-bussissa, mutta vieressä istunut, lomalla ollut sotilas huomasi tilanteen ja otti taskuvarkaasta niskalenkin. Lompakko palautui omistajalle ja varas joutui putkaan. Rangaistuksena näytti olevan äänekkäät turpakäräjät. Varasta kävi sääliksi.

Entäpä ruoka ja hintataso, millaisia ne ovat?

Matkailijoilla tapaa olla Filippiineillä vain yksi valituksen aihe. Ruoka. Totta on, ettei maan ruoka pärjää vertailussa thaimaalaiselle tai vietnamilaiselle. Se on raskaampaa ja mauiltaan usein vähän äkkiväärää.

Mutta kyllä Filippiineilläkin syö mukavasti. ­Merenelävät ovat tuoreita, ja kansainvälinen keittiö on hyvin edustettuna. Hinnoiltaan maa on vähän kalliimpi kuin Thaimaa, muttei paljon. Olut on Filippiineillä hyvin edullista.

Apo-saari kuuluu Filippiinien hyviin sukelluskohteisiin. Sen vesissä voi nähdä muun muassa kilpikonnia.

Miten maahan ja sen sisällä kannattaa matkustaa?

Lennot Helsingistä Filippiineille voi saada yleensä 500–700 eurolla. Filippiinien vilkkaimmat kansainväliset lento­kentät ovat Manilassa ja Cebu Cityssä. Cebu on Manilaa pienempi ja helpommin haltuun otettava kaupunki, joten se on hyvä vaihtoehto reissun aloittamiseen. Manilaan kannattaa lentää, jos aikoo mennä katsomaan Banauen riisiterasseja tai Vigania. Jos mielessä ovat saariseikkailut, Cebu on keskeisempi.

Maan sisällä yhteyksiä riittää niin lentäen, busseilla, laivoilla kuin veneillä. Ne ovat eurooppalaisiin hintoihin nähden yleensä edullisia.

Parhaat paikat ovat hajallaan ympäri suurta saaristoa, joten kaikkea ei kannata yrittää nähdä yhdellä matkalla. Varsinkin Palawan sijaitsee aika lailla erillään muista huippukohteista. Palawanilla kuluu jo helposti viikko, pari.

Kommentoi »