Apu

Pitääkö Suomessa pelätä terrorismia? Kankaanpään tapaus Supon mukaan ”hyvä esimerkki äärioikeistolaisesta terrorismiuhasta Suomessa”

Pitääkö Suomessa pelätä terrorismia? Kankaanpään tapaus Supon mukaan ”hyvä esimerkki äärioikeistolaisesta terrorismiuhasta Suomessa”
Poliisi tutkii viittä kankaanpääläistä miestä epäiltynä terrorismirikoksista, joiden motiivit ovat äärioikeistolaisia. Suojelupoliisia tapaus ei yllättänyt.
Julkaistu: 14.12.2021

Kankaanpäässä paljastui hiljattain terrorismiepäily, kun poliisi kertoi tutkivansa viiden äärioikeistolaisen miehen ryhmää terrorismirikoksista epäiltynä. Mitä se kertoo Suomen tilanteesta? Onko kansalaisten syytä olla huolissaan äärioikeistolaisesta terrorismista?

Erikoistutkija Eero Pietilä suojelupoliisista kertoo, että äärioikeiston uhka on kasvanut länsimaissa. Terrori-iskuja ja estettyjä hankkeita on ollut useita.

– Myös Suomessa kiinnostus vakavampaa äärioikeistolaisuutta kohtaan on kasvanut, ja suojelupoliisi on arvioinut äärioikeistolaisittain motivoituneiden yksittäisten toimijoiden ja pienryhmien muodostavan kohonneen terrorismin uhan. Siinä mielessä tapaus ei yllättänyt.

Pietilä muistuttaa, että tapaus on kuitenkin poikkeuksellinen, sillä kyseessä on ensimmäinen äärioikeistoa koskeva terrorismitutkinta Suomessa.

Supon uhka-arvioon tutkinta ei vaikuta, sillä se on ollut tiedossa jo jonkin aikaa ja siten huomioitu arviossa.

"Terroristiset äärioikeistolaiset ajatukset ovat varsin kansainvälisiä, ja niiden kannattajat muodostavat verkkoympäristössä omia yhteisöjään. Näissä yhteisöissä on myös suomalaisia toimijoita."
Eero Pietilä

Äärioikeistolaisuus ja radikaali-islamismi kärjessä

Supon arvion mukaan suurimman terroriuhkan Suomessa muodostavat äärioikeistolaisesta tai radikaali-islamilaisesta ideologiasta innoittuneet yksittäiset ihmiset tai pienet ryhmät.

– Esitutkinnan kohteena oleva ryhmä on nimenomaan uhka-arvion mukainen äärioikeistolaisittain motivoitunut pienryhmä ja hyvä esimerkki äärioikeistolaisesta terrorismiuhasta Suomessa, Pietilä sanoo.

Siitä, onko Kankaanpään ryhmällä ollut yhteyksiä esimerkiksi ulkomaille, ei vielä ole tietoa.

– Yleisellä tasolla voi sanoa, että terroristiset äärioikeistolaiset ajatukset ovat varsin kansainvälisiä, ja niiden kannattajat muodostavat verkkoympäristössä omia yhteisöjään. Näissä yhteisöissä on myös suomalaisia toimijoita.

Vaikka terrorismin uhka on varteenotettava, viranomaisten torjuntakyky on hyvä. Tästä Kankaanpään tapaus on hyvä esimerkki, Pietilä arvioi.

– Suomessa asuvien ihmisten ei ole syytä pelätä arjessaan terrorismia. Yksittäisen ihmisen riski joutua terroristisen toiminnan kohteeksi tai millään muullakaan tavalla osalliseksi tällaisiin tapahtumiin on erittäin pieni.

Kommentoi »