Tämä mies ohjasi 80-luvulla sarjan tv-elokuvia, jotka keräsivät miljoona katsojaa Yle Areenassa
Niskavuori-sarja
Tämä mies ohjasi 80-luvulla sarjan tv-elokuvia, jotka keräsivät miljoona katsojaa Yle Areenassa
75 vuotta täyttävä Kalle Pursiainen ihmettelee ohjaamiensa Niskavuori-elokuvien edelleen jatkuvaa suosiota.
2.11.2023
 |
Apu

Teatteriohjaajana tunnetulla tamperelaisella Kalle Pursiaisella on muitakin merkittäviä saavutuksia kuin rakastetut Niskavuori-tv-elokuvat. Hänellä oli oma merkittävä osansa siinä, että Kaseva sai aikanaan levytyssopimuksen. Yhtye on taas ajankohtainen: siitä ilmestyy vuoden alussa Hannu Linkolan kirjoittama kirja.

– Tapasin Asko Raivion kapakassa. Tutustuttuamme luimme toistemme runoja, ja hän soitti minulle omia ja Kasevan kappaleita. Sanoin hänelle, että tämähän on hemmetin hyvä juttu ja että kappaleet pitäisi lähettää levy-yhtiöön.

Pursiainen soitti Atte Blomille Love Recordsiin ja ”ilmiantoi” Asko Raivion. Blom kiinnostui ja pyysi lähettämään demon. Pursiainen muistelee, että Raivio valmisteli sitä viikon.

– Pian sen jälkeen tuli kutsu studioon. Kaseva teki ensimmäisen lp:nsä ennen kuin yhtye alkoi esiintyä julkisesti.

Teatterikorkeakouluun Pursiainen pääsi ensimmäisellä yrittämällä. Samalla vuosikurssilla opiskeli joukko tulevia teatterialan tähtiä. Musiikkia harrastanut Pursiainen perusti opiskeluaikoinaan yhtyeen nimeltä Johan Lewis & Korjaa Bois, jossa soittivat Kari Väänänen, Matti Pellonpää, Kari Sorvali, Arto af Hällström ja Harri Hyttinen. Yhtye levytti yhden albumin Love Recordsille.

– Se oli mitä mainiointa aikaa. Noihin aikoihin Teatterikorkeakoulun opetus muuttui niin, että ohjaajat ja dramaturgit opiskelivat yhdessä näyttelijöiden kanssa.

Pursiaisen työskennellessä TV2:lle elettiin vahvaa tv-teatteribuumia. Ylellä oli kaksi tv-teatteria ja MTV3:lla omansa.

– Pidin siitä ajasta, teimme kunnon tv-elokuvia elokuvakameroilla. Teatterilla oli merkittävä asema televisiossa. Nykyään maaseudulla ihmetellään, mihin teatteri on hävinnyt tv-ruudusta.

Pursiaisen 80-luvulla ohjaamat Niskavuori-sarjan elokuvat esitettiin uusintana Yle Areenassa toissa vuonna. Niitä katseltiin noin miljoona kertaa.

– Sitä en olisi uskonut. Suomen kaupungeista löytyy edelleen maaseudun kaipuuta, koska eihän maaseudun katsojilla sellaista katsojamäärää saavuteta.

Tv-uran jälkeen Pursiainen on työskennellyt vammaisten kanssa. Hän on tehnyt muun muassa lyhytelokuvia, joissa vammaisilla on merkittävä rooli.

Kalle Pursiainen

  • Syntynyt: 7.11.1948.

  • Ura: TV2:n teatterille ohjattu Niskavuori-sarja 1980-luvulla, ohjauksia teattereille eri puolille Suomea, useita ohjattuja sarjoja, dokumentteja ja kuunnelmia.

  • Perhe: eronnut, kaksi lasta.

Kommentoi »