8 syytä matkustaa Tokioon
Matkailu
8 syytä matkustaa Tokioon
Suomalaismatkailija voi yllättyä, kuinka helppoa, turvallista ja kohtuuhintaista Japanissa on.
Julkaistu 14.10.2015
Apu

1 Ihmeellinen maailma

Ensimmäinen japanilainen kumartaa linja-autolle jo lentokentällä. Hotellin äänitys toivottaa tervetulleeksi hissiin, ja kaduilla monen vastaantulijan kasvoilla on valkeat hengityssuojat kuin edesmenneellä Michael Jacksonilla pahana päivänä. Eikä kukaan puhu kännykkäänsä metrossa.

Japanista löytyy maailman mystisimmät wc-istuimet, sanomalehti- ja banaaniautomaatteja sekä kurinalaisia, kohteliaita ihmisiä. Lompakkonsa ja läppärinsä voi jättää tunniksi kahvilan pöydälle, josta kukaan ei varasta niitä.

Kaikki sujuu kuin tanssi. Myös järkyttävä iltapäivän metroruuhka, jossa kukaan ei töni toista tahallaan. Sitä ei usko ennen kuin omin silmin näkee.

Shibuyan risteys klo 17:50.

Kylmä mustekala sopii hyvin alkupalaksi.

2 Tervetuloa sushiparatiisiin!

Osaako Japanissa syödä mitään? Tokiossa ei tarvitse todellakaan nälkää kärsiä. Toki on hankalaa tunnistaa pelkillä kirjainmerkeillä merkityt ravintolat, kahvilat ja sushipaikat, mutta kun rohkeasti työntää päänsä oviverhojen läpi, vastaanotto on ystävällinen. Jos henkilökunta ei puhu englantia, joku ravintolavieraista auttaa aina turistia. Kuvalliset ruokalistat helpottavat tilaamista.

Kun istuu japanilaisen kansanravintolan, izakayan, baaritiskillä ja kokki ryhtyy kuorimaan latva-artisokkaa jättimäisellä sushiveitsellä, vaivannäkö palkitaan elämyksellä.

Ujoimmat voivat ostaa sushia ja muita valmisruokia ruokakaupoista ja -automaateista tai arkisin lounas-bentojen myyjiltä. Yakitori-vartaan saa katukojusta eurolla. Tokio on täynnä myös länsimaisia pizza- ja hampurilaisravintoloita. 

Kasvissyöjien on hyvä muistaa, että monessa japanilaisruoassa on käytetty kalaa. Keliaakikoille riisiruokavalio toimii hyvin. Vesijohtovettä voi juoda vaaratta.

Tengu-ketjun izakayat: www.teng.co.jp

Tsukijin kalatorille kannattaa suunnata aamuvarhaisella, jolloin kalasaaliit kaupataan.

3 Yllättävän edullista

Suoria lentoja Japaniin saa halvimmillaan 450 eurolla. Finnair ja Japan Airlines lentävät lähes päivittäin Tokioon, Osakaan ja Nagoyaan. Valmismatkoja järjestävät ainakin JTB, Matka-Vekka, Aktiv-Resor, Albatros Travel ja Kaleva Travel.

Ruoka ja asuminen ovat Suomen hintatasoa edullisempaa. Siistin hotellihuoneen voi saada suurkaupungin sykkeestä sadan euron yöhinnalla. Lähes kaikkialla on vaaratonta ja siistiä. 

Japanissa kannattaa myös yöpyä perinteisessä ryokan-majatalossa. Niitä löytää Tokiossa Asakusan ja Uenon kaupunginosista, mutta pääkaupungin ulkopuolelta helpommin. 

Parhaat ryokanit on rakennettu luonnonlähteen eli onsenin yhteyteen. Matkailija saa kokonaisvaltaisen yöpymis- ja kylpylähemmottelukokemuksen.

 www.japaninspesialisti.fi

Shibuyassa hotelli Cerulean Towerin Bellovisto-baarista aukeaa drinkin hinnalla huikea näkköala yli Tokion kattojen.

4 Kaupungin valot

Tokiossa pääsee kokemaan aidon suurkaupungin välkkeen: pilvenpiirtäjät, kaikkialla loistavat mainosvalot, meluavat pachinko-pelihallit, tuntihotellit ja Roppongin baarit, yökerhot, klubit ja karaokeluolat. Ruokaa ja palveluita saa kaikkialta, melkein milloin tahansa. 

Japanin pääkaupunki ei kuitenkaan ole kaupunki, joka ei koskaan nuku. Metro lakkaa kulkemasta jo aamukahdelta, ja suurin osa kaupungista sulkeutuu uneliaaseen rauhaan. 

Ydinkaupungin sykkeestä ei kuitenkaan tarvitse kävellä ulos kuin muutama kortteli, kun kohtaa matalaa, kylämaista kaupunkia, jossa yönsä voi nukkua rauhallisesti vaikka ikkuna auki.

Mitsuo Aida -museo, 3-5-1 Marunouchi, Chiyoda-ku

Kansainväliset muoti­bloggarit käyvät kuvaamassa Harajukun nuoria niin usein, että poseeraaminen käy vaivatta.

5 Asiakas on kuningasJos haluat tuntea itsesi kerran elämässäsi kuninkaalliseksi, kävele Tokion Skytree-tornin Solamachi-kauppakeskuksen läpi aamukymmeneltä, jolloin liikkeiden myyjät seisovat ovillaan kumartamassa jokaiselle ohikulkijalle. 

Shoppailuelämyksen saa Ginzan luksusliikkeissä, ja yksin Matsuya-tavaratalon ruokaosasto on vertaansa vailla. 

Daiso-halpiskaupoista löytää tuliaisetkin euron hintaan. Vaate- ja kenkäostoksista haaveilevan on hyvä muistaa, että valikoima  on mitoitettu pienikokoisille japanilaisille. Asakusan Kappabashi-tukkukadulle voi mennä ihmettelemään, mistä ravintoloiden muoviset sushipienoismallit ovat peräisin. 

Palvelu Japanissa on moitteetonta, ja ostokset pakataan toinen toistaan kauniimmin. Myyjättäret ojentavat luottokortin takaisin asiakkaalle kohteliaasti kaksin käsin.

Matsuya-tavaratalo, 3-6-1 Ginza, Chuo-ku, Tokio.

Päivällinen ei tee lovea lompakkoon Tengu-ketjuun kuuluvassa Izakayassa eli japanilaisessa kansanravintolassa.

6 Japanilaista kulttuuria

Toisten mielestä perinteistä japanilaista, vähäeleistä estetiikkaa ja mielenrauhaa on enää vaikea löytää yhdestä maailman suurimmasta miljoonakaupungista. Toisaalta japanilaiseen kulttuuriin saattaa törmätä helpostikin. Esimerkiksi Uenon kaupunginosa ja sen suuri hautausmaa värähtelevät kuunvalossa animaattori Hayo Miyazakin  kissatunnelmaa. 

Tokiossa voi ihailla kalligrafiaa, teeseremoniaa, sumopainia tai kabukiteatteria. Pitkiin kabukinäytöksiin voi ostaa yhden näytöksen lippuja, joihin saa englanninkielisen käännöksen. 

Mitsuo Aida -museo, 3-5-1 Marunouchi, Chiyoda-ku

Kimonopuvuissaan kulkevat paikalliset ovat osa Kioton viehätystä.

7 Tokion nähtävyydet

Lost in Translation -elokuvan fanit haluavat hakeutua Grand Hyatt -hotelliin. Auringonlaskun aikaan huikeat näköalat avautuvat myös Cerulean-hotellin kattobaarista. Toinen elokuvafanien suosikkikohde on Kill Bill I -elokuvan taistelukohtaksen lavastusta innoittanut Gonpachi-ravintola.

Käy Tsukijin kalatorilla nyt, sillä huhujen mukaan tori siirretään ensi vuonna Tokion kesäolympialaisten 2020 tieltä. Kalatorille järjestetään opastettuja kierroksia, mutta myös alueen sushiravintolat ovat kokeilun arvoisia.

Keisarillisen palatsin ulommaiset osat aukeavat kansalle kahdesti vuodessa. Keisarilliseen puutarhaan pääsee ilmaiseksi, samoin kuin shinto- ja buddhalaistemppeleihin. Halvin tapa nähdä kaupunkia on ajaa metrojunalinjoista kehärata Yamanote ympäri. 

Cerulean Tower Tokyu Hotel, Bellovisto-baari, 26-1 Sakuragaoka-cho, Shibuya-ku

Ravintola Gonpachi, Nishiazabu 1−13−11, Minato

Moomin House Café, Solamachi-kauppakeskus, Tokyo Skytree, 1. krs

Kiotolaisen buddhalaistemppeli Kinkakujin kullalla päällystetty päärakennus seisoo keskellä lampea.

8 Päiväksi Kiotoon

Tokiosta pääsee shinkansen-luotijunalla Kioton ikivanhaan keisarikaupunkiin kahdessa tunnissa. Kaupungin ruutukaavaan suunnitelluilla kaduilla on helppo suunnistaa. Kioton palatseista, temppeleistä ja puutarhoista löytää ikiaikaista samuraitunnelmaa.

Kuumalla ilmalla Kioton läpi kulkeva joki ja jokivarren ravintolat viilentävät ihanasti. Gionin kaupunginosan tunnelmallisilla kaduilla törmää kiotolaisiin geishoihin. Nijon samurailinna ja Kultainen Paviljonki huumaavat kauneudellaan. Vierailulupa Kioton keisarilliseen palatsiin pitää anoa etukäteen. ●

Nijo-linna, 541 Nijojo-cho, Nijo-dori Horikawa-nishi-iru, Kioto

Kommentoi »