7 vinkkiä Lontooseen
Matkailu
7 vinkkiä Lontooseen
Lontoo on metropoli, josta löytyy jokaiselle jotain.
Kuvat
Julkaistu 11.4.2016
Apu

1 Kuninkaallista loistoa

Buckinghamin palatsille alkaa saapua turisteja yhdeltätoista, ja varttituntia myöhemmin on jo tungos. 

Ohi asteleva punatakkisten sotilaiden joukko on majesteettinen ja tunnelma juhlava. Lontoossa todella huomaa, että ollaan kuningaskunnassa! Sisällä Buckinghamin palatsissa voi vierailla kuningattaren lomaillessa elo-syyskuussa, mutta kello 11.30 alkavaa vahdinvaihtoa pääsee ihailemaan huhtikuusta heinäkuun loppuun päivittäin.

Toinen mahtipontinen paikka on Trafalgar Square. Aukiota komistavat turkooseina pulppuavat suihkulähteet ja suuret leijonapatsaat. Aukion laidalta löytyy myös ilmaiseksi maailmantaiteen mestariteoksia esittelevä National Gallery, jonka rappusilta aukenee vaikuttava näkymä Big Benille.

www.royalcollection.org.uk/visit/the-state-rooms-buckingham-palace, www.nationalgallery.org.uk, www.parliament.uk/visiting

2 Antiikkia ja romantiikkaa

Lontoo on oiva lomakohde, sillä kaupungista löytyy kosolti paitsi suosittuja nähtävyyksiä, myös vähemmän koluttuja helmiä. Yksi näistä on vehreässä Bloomsburyn kaupunginosassa sijaitseva ilmainen Sir John Soane’s Museum. Sir Soane oli 1800-luvun maineikas arkkitehti ja antiikkiesineiden keräilijä – tai pikemminkin hamstraaja! Tavaraa on pienessä tilassa todella paljon. Olo kauniiden antiikkivaasien reunustamilla käytävillä onkin kuin elefantilla posliinikaupassa. 

Toinen vähemmän tunnettu, romanttinen kohde sijaitsee Hampstead Heathissa, vauraassa Pohjois-Lontoossa. Kaunis pergola vie sisään 1900-luvun alun hienostuneeseen puutarhatunnelmaan. 

Ota mukaan eväät ja nauti tunnelmasta ympäröivällä The Hillin puistoalueella. Hampsteadin pienestä keskustasta löytyy myös ravintoloita ja putiikkeja.

www.soane.org, www.historic-uk.com/HistoryMagazine/

DestinationsUK/Hampstead-Pergola-Hill-Gardens

Hyde Parkissa voi nauttia laiskasta piknikistä. Valtavan kokoisesta London Eye -maailmanpyörästä näkee kauas. 

3 Museoita joka lähtöön

Lontoon Natural History Museum on komea näky jo kaukaa. Aulassa sisääntulijaa vastaanottava jättiläismäinen dinosauruksen luuranko saa vieraan haukkomaan henkeään. Kensingtonin alueella sijaitseva luonnontieteellinen museo on kuuluista dinojen luista ja jo kadonneista dodoista.

Samassa korttelissa sijaitsevat myös koko perheelle sopiva tiedemuseo, Science Museum, sekä designia ja taidetta esittelevä Victoria & Albert Museum. 

Modernimman viihteen kuluttajalle sopii elokuvamuseon James Bondia esittelevä Bond in Motion -näyttely. Esillä on Bond-esineistöä ja jopa Bondin kulkupelejä – kuten hopeinen Aston Martin.

Modernin taiteen huipentuma on Thamesin etelätörmällä kohoava Tate Modern. Vanhaan voimalaitokseen sijoitetusta kokoelmasta kannattaa valita ennen vierailua muutama täsmäkohde, sillä tila on suuri. Museokahvilasta aukenee näkymä Thamesjoelle. Sisäänpääsy erikoisnäyttelyitä lukuun ottamatta on ilmainen. 

www.nhm.ac.uk, www.sciencemuseum.org.uk, www.vam.ac.uk, www.londonfilmmuseum.com, www.tate.org.uk

4 Ostoksia kaikille kukkaroille

Vuonna 1707 perustettu Fortnum & Masonin tavaratalo arvokkaassa osoitteessa 181 Piccadilly on yksi kuningasperheen suosimista kaupoista. Sisällä askelia pehmustaa kokolattiamatto ja vanhanaikaisilta puuhyllyiltä löytyy tuliaisia teestä makeisiin. Täällä voi nauttia myös peribrittiläisen iltapäiväteen.

Persoonallisia ja kukkarolle taloudellisempia löytöjä voi tehdä Lontoon lukuisilla katumarkkinoilla. Kuuluisimmat ovat viikonloppuisin järjestettävät Notting Hillin markkinat Portobello Roadilla. Tunnelma on tiivis, ja antiikin ja vaatteiden lisäksi alueelta löytyy myös ravintoloita ja katuruokaa – boheemiin lontoolaistyyliin.

Lontoon sykkivästä sydämestä, Piccadilly Circukselta, pääsee komeasti kaareutuvaa Regent Streetiä pitkin nykyshoppailijoiden mekkaan Oxford Streetille. Regent Streetiltä löytyy kalliimpia merkkejä, Oxford Streetiltä taas ketjuliikkeitä, kuten superhalpa Primark. 

www.fortnumandmason.com, www.visitlondon.com/discover-

london/london-areas/west/notting-hill, www.primark.com/

5 Ruokamarkkinat ja ravintolat

Borough Food Market on Lontoon suosituimpia ruokamarkkinoita. Tänne suuntaavat lauantaisin niin paikalliset kuin matkailijatkin. Kojut sijaitsevat Waterloon asemalle rymistelevien junaraiteiden alla Tower Bridgen metroaseman kupeessa. Tiili- ja rautarakenteiden lomasta löytyy niin hampurilaisia, ostereita kuin tapaksiakin – ja kaikkea siltä väliltä. Annokset ovat edullisia, mutta muista varata käteistä mukaan. Lounaan päälle kannattaa nauttia kuppi kahvia markkinoiden kupeessa sijaitsevassa Monmouth Coffeessa. 

Sohon ja China Townin alueet ovat helppo valinta lukuisten italialaisten, espanjalaisten ja kiinalaisten ravintoloidensa ansiosta. Lontoon parhaat pizzat löytyy persoonallisen värikkäältä Neal’s Yardilta Homeslice Pizzasta. 

boroughmarket.org.uk, www.monmouthcoffee.co.uk,

www.homeslicepizza.co.uk/

6 Teatterielämys vailla vertaa

Lontoon historiallisen teatterialueen Covent Gardenin kaduilla mainosvalot ja julisteet ilmoittavat teatteriesityksistä ja katuja reunustavista ravintoloista raikuu puheensorina. Lontoossa voikin nähdä paitsi tusinoittain alati vaihtuvia näytelmiä myös useita vuosikymmeniä pyörineitä esityksiä. Yksi näistä on maailman pisimpään yhtäjaksoisesti esitetty näytelmä, kuusikymmentä vuotta pyörinyt Agatha Christien murhamysteeri The Mouse Trap. Suosittu musikaali on Les Misérables. Lontoossa lippuja voi käydä ostamassa suoraan teatterista tai Leicester Squaren lippumyymälästä.

Liput näytöksiin voi varata kätevästi jo Suomessa osoitteessa www.lontoonmusikaalit.fi, www.tkts.co.uk/leicester-square/    

Lontoon Chinatownissa on yli 80 ravintolaa, joissa on edustettuina Kiinan ruokakulttuuri mahdollisimman laajasti.

7  Kaupunki linnun silmin

Ikimuistoinen tapa nähdä Lontoo on kohota sen kattojen ylle – vaikkapa hyppäämällä hitaasti Thamesin äärellä pyörivän maailmanpyörän, London Eyen kyytiin. Kierros maksaa runsaat 20 euroa ja kestää puoli tuntia. Siinä ajassa ehtii napsia kuvia Big Benistä ja St Paulin katedraalin sinivihreästä kupolista. Lippuja voi tilata ennakkoon netistä tai ostaa lippumyymälästä maailmanpyörän kupeesta.

Toinen suosittu näköalapaikka on ”walkie talkiena” tunnettu Sky Garden, radiopuhelinta muistuttava arkkitehtuurin  taidonnäyte. Ilmaislippu 155 metrin korkeudessa sijaitsevaan Sky Gardeniin on varattava etukäteen. Näkymä Lontoon ylle on vaikuttava ja kahvila viherkasveineen viihtyisä. 

Näyttävä päätös Lontoon lomalle on drinkit tai illallinen Thamesin eteläpuolella kohoavan Shard-hotellin yläkerroksissa. Shard on maailman kauneimpia pilvenpiirtäjiä ja EU-alueen korkein. Rakennuksessa on muun muassa hotelli ja kuusi ravintolaa. Näistä 31. kerroksen Aqua Shard on monipuolisin iltapäiväteineen, ravintola-annoksineen ja tyylikkäine cocktailbaareineen. 

www.londoneye.com, www.skygardentickets.com,

www.the-shard.com

Lontoo

EU:n suurin kaupunki 10 miljoonalla asukkaallaan.

Britannian rahayksikkö on punta. 1 euro vastaa 0,77 puntaa. Ravintolat saattavat olla kalliita, mutta 

kaupungista löytyy myös suomalaishintoja huokeampia ruokapaikkoja.

Parinkin päivän vierailua varten kannattaa ostaa Oyster-kortti joukkoliikennettä varten. Viiden punnan kortteja voi ostaa turistitoimistoista, Oyster-merkillä varustetuista kioskeista ja metro­asemilta. 

Jokainen maanalaisen linja on merkitty eri värein, ja värikoodeja seuraamalla Lontoon maanalaisessa on helppo liikkua. Karttoja maanalaisen linjoihin jaetaan mm. metro­asemilla.

Lontoossa kiertää myös useita turistibusseja, joiden kyydissä pääsee kätevästi suosituimpien nähtävyyksien äärelle. Aikuisten päivälippu maksaa reilut 30 euroa.

Teksti Paula Hotti, kuvat Istock 

Kommentoi »