6 x upea junareitti
Matkailu
6 x upea junareitti
Huikeita vuoristonäkymiä reitillä Perun Machu Picchuun. Suomen kaunein kyyti kiskobussilla. Valitsimme junareissut, jotka kannattaa kokea jo maisemien vuoksi.
Julkaistu 12.2.2022
Mondo
Perun upeita vuoristomaisemia voi ihailla junan ikkunasta matkalla Machu Picchuun.

1. Cusco–Machu Picchu, Peru

Moni haaveilee näkevänsä kerran elämässään inkojen kuuluisan rauniokaupungin Machu Picchun. Jo matka sinne Perun sisäosien Andeilla on elämys. Korkeaan ilmanalaan kannattaa totuttautua kiinnostavassa, historiallisessa Cuscon kaupungissa, jossa riittää majapaikkoja ja ravintoloita. Sieltä pääsee junalla vain muutamassa tunnissa Aguas Calientesiin, josta jatketaan lyhyellä bussikyydillä Machu Picchuun.

Reitillä kulkee erilaisia junia, ja moni niistä pysähtyy matkalla vain kerran, Ollantaytambon kylässä. Se on kuitenkin historian­ystävälle myös ehdottomasti käynnin arvoinen. Ollantaytambossa on toisen inkakaupungin raunioita, ja kylän vuoristonäkymät ovat ikimuistoiset.

Machu Picchuun kannattaa mennä varhain, ennen päivän kävijätungosta. Sieltä on bussi–juna­yhteys myös Urubamban kaupunkiin. Urubamba ei ole niin kiehtova kuin Cusco, mutta se sijaitsee jylhänkauniiden lumi­huippuisten vuorten lomassa alueella, jossa on vaikkapa hyviä retkeilymaastoja.

Snowdon Mountain Railway vie kansallispuiston huipulle.

2. Snowdonia, Wales

Snowdonian kansallispuisto Walesissa tunnetaan jylhistä maisemistaan. Puistossa on yli 3000 kilometriä kävelyreittejä, ja alueen kylät ja kaivostoiminnasta eläneet kaupungit ovat kiinnostavia.

Mikä parasta, täällä voi reissata junalla ja busseilla. Lontoosta pääsee muutamassa tunnissa junalla Snowdoniaan, joko Llandudno Junctioniin pohjoisessa tai Dovey Junctioniin etelässä. Puiston korkeimmalle huipulle väkeä vie perinteikäs Snowdon Mountain Railway. Juna lähtee keväästä syksyyn Llan­­­berisista useasti päivässä. Joskus tarjolla on höyryjunankin kyyti.

Snowdonian rannikolta löytyy myös todellinen höyryjuna-­aarre. Talyllyn Railwayn reitti avattiin vuonna 1865, ja sen vanha juna on ollut esikuva ­rakastetulle brittiläiselle lastenkirjojen klassikolle, Tuomas Veturille. Talyllynin kyytiin pääsee Tywynissä.

Saksan kaunis junareitti kulkee muun muassa Hornbergin kaupungin halki.

3. Konstanz-Offenburg, Saksa

Saksan lounaisimmassa kolkassa kulkeva junareitti vie vähän yli kahdessa tunnissa viehättävistä järvimaisemista Schwarzwaldin maineikkaisiin metsiin.

Aloita matka Konstanzin kaupungista, joka sijaitsee kylpylöistään tunnetun Bodenjärven rannalla. Matkan varrella voi ihastella pikkukyliä, niittyjä ja tietenkin sankkoja ­mäntymetsiä, sillä juna kulkee suoraan vehreän Schwarzwaldin alueen halki. Historiallisen raide­yhteyden varrella on kymmeniä tunneleita, ja välillä rata tekee silmukoita.

Jos reitin varrella haluaa pysähdellä, hyviä tutustumis­kohteita ovat esimerkiksi pittoreskit Hornbergin ja Tribergin kaupungit. Hornbergissa juna kulkee kaupungin halki vuonna 1925 valmistunutta viaduktia pitkin.

Suomen kauneimpiin raideyhteyksiin lukeutuu Punkaharjun järvimaisemissa kulkeva kiskobussi.

4. Savonlinna-­Parikkala, Suomi

Yksi Suomen kauneimmista junayhteyksistä kulkee Punkaharjun kansallismaiseman halki. Matka kestää vain 53 minuuttia, mutta sen varrelle mahtuu monta kaunista järvinäkymää. Tämä reissu onkin parhaimmillaan kauniina kesäpäivänä.

Oman hauskan lisänsä tuo kulkuväline, kiskobussi. Pääkaupunkiseudun lähijunia muistuttavassa pikkujunassa on heti enemmän matkanteon tunnelmaa kuin vaikka tutussa InterCityssä tai Pendolinossa. Jos et ole liikkeellä kiireisellä aikataululla, tee välipysähdys Punkaharjulla ja käy lounaalla ­valtionhotellissa. Tai nauti taiteesta esimerkiksi Saimaan taideluolassa eli entisessä Retretissä tai vanhaan Punka­harjun rautatieasemaan tehdyssä Aseman Taidelaiturissa.

Copper Canyon Railway kulkee Meksikon hienoissa kanjonimaisemissa.

5. Copper Canyon, Meksiko

Pikajuna Meksikon halki kiitää, yö jo on, laulettiin aikoinaan Suomes­­sa. Meksikolla oli hyvä junaverkosto, mutta valtio lakkasi tukemasta sitä ja maassa reissataan nykyään busseilla ja lentäen. Hieno poikkeus on Pohjois-­Meksikon Ferrocarril ­Chihuahua–Pacífico eli The Copper Canyon Railway. Junarata kulkee Sierra Madren vuorten ja Tyynenmeren välillä suurten kanjonien kautta.

Reitillä on liikennöinyt kaksi junatyyppiä, joissa on kaksi luokkaa. Kalliimpi ja mukavampi juna Chepe Express kulkee osan reitistä, ja arkisempi Chepe Regional ajaa koko 16 tunnin matkan. Turvallisuutta valvovat aseistetut poliisit.

Lippua ei aina tarvitse ostaa etukäteen, mutta lippu varmistaa näköala­paikan. Samalla voi sopia tekevänsä junasta väli­pysähdyksiä retkeilemään upeissa kanjoneissa.

Cinque Terren alueella voi tehdä myös junareissun.

6. Cinque Terre, Italia

Ligurian rannikolla kulkeva kävely­reitti on kauneudestaan maailmankuulu, mutta tiesitkö, että Cinque Terren alueen voi kokea myös junalla? Se on kätevä vaihtoehto etenkin, jos aika on kortilla, sillä välimatkat taittuvat hitaimmillaankin alle puolessa tunnissa.

Juna pysähtyy kaikissa alueen viidessä kylässä: Monterosso al Maressa, Vernazzassa, Cornigliassa, Manarolassa ja Riomaggioressa. Ensin täytyy kuitenkin matkustaa La Spezian kaupunkiin, jonne on hyvät yhteydet esimerkiksi Milanosta, Venetsiasta ja Firenzestä.

La Speziassa vaihdetaan junaa. Ensimmäinen pysähdys on Riomaggioressa, jonne on vain seitsemän minuutin matka. Junia menee vuorokauden­ajasta riippuen 1–4 kertaa tunnissa. Kertalippu maksaa noin kolme euroa, mutta kätevintä on ostaa junapassi. Se sisältää pääsymaksun alueen patikointi­poluille ja oikeuttaa ajelemaan junalla niin paljon kuin huvittaa.

Kommentoi »