Apu

50 vuotta kohuja, kimallusta ja kilistelyä - kaikkien aikojen Linnan juhlat!

50 vuotta kohuja, kimallusta ja kilistelyä - kaikkien aikojen Linnan juhlat!
50 vuotta, 5 presidenttiä Linnassa. Kaksi tuhatta kättelee ja kaksi miljoonaa katselee. Maailman oudoin tapa juhlia itsenäisyyttä.
Julkaistu: 7.12.2017

Suomi täyttää 50, Urho Kekkonen 67, Apu-lehti on 34-vuotias. Eletään vuotta 1967, Kekkonen isännöi Linnan juhlia 12. kertaa, toinen tusina odottaa. Nuoriso kapinoi, marssii rauhan ja ihmisyyden puolesta. Helsingin syksyssä on kuollut kymmeniä asunnottomia rappioalkoholisteja liekkiviinaan. Opiskelijat perustavat Marraskuun liikkeen kyydistä pudonneita auttamaan. Kekkosta kiinnostaa nuorten liikehdintä, hän järjestää lastenkutsuja ja tapaa Lapualaisoopperan tekijöitä.

Apu tekee kolme erillistä itsenäisyyspäivän juttua: Linnan juhlista, yhtä laajan reportaasin Eteläsuomalaisen osakunnan tiloissa järjestetyistä pultsareiden tilaisuudesta – siellä saa ruokaa ja juomaa ja lämpöä ja Vesa-Matti Loiri, Muksut ja Tarmo Manni esiintyvät – sekä ruotsinkielisten festistä Loviisasta.

Linnassa on kulttuuriväkeä: Aimo Kanerva, Veijo Meri, Rauni Luoma ja Pentti Saarikoski, joka tutkailee kolmannen kerroksen kirjahyllyjä, muttei löydä harmikseen omia teoksiaan.

Eino Kalima suutelee elegantisti Sylvi Kekkosta kädelle – sittemmin kulloisenkin emännän käsisuudelmiin erikoistuvat vakiovieraat Calle Öhman ja jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrooth, joskus diplomaattikunnan jäsenet. Myöhemmin opimme, että jotkut muslimidiplomaatit eivät kättele emäntää vaan tervehtivät laskemalla käden sydämelle. 

Naapurimaista on korkeita vieraita Suomea onnittelemassa, Neuvostoliiton presidentti Nikolai Podgorni ja Ruotsin prinssi Bertil. Johannes Virolainen hyörii esittelemässä Podgornia sopiviksi katsomilleen suomalaisille, kuten Eino S. Revolle ja Alfons Almille.

UKK jakaa tasapuolisesti aikaansa ulkomaisten ja kotimaisten vieraiden kesken. Juhlat televisioitiin ensi kertaa suorana. 

Lue Avun huima Linnan juhlat -paketti tuoreesta lehdestä (49/2017)! Kymmenet Linnan juhlat todistanut toimittaja Raila Kinnunen kokoaa jutussa yhteen 50 vuoden ja viiden presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotot.

Kommentoi »