5 x vinkki kaupunkilomalle Tromssaan
Matkailu
5 x vinkki kaupunkilomalle Tromssaan
Tromssa on hyvä lähtöpiste luontomatkalle Pohjois-Norjaan, mutta kaupunki on kokemisen arvoinen myös itsessään. Siellä voi viettää vaikkapa mukavan välipäivän patikoinnin lomassa. Tässä viisi tärppiä reissulle.

1. Juo kahvit torilla

Stortorgetin laidalla sijaitsevassa Kaffebønnassa (Stortorget 3) voi kahvia siemaillessaan katsella torin jättilokkeja ja askareisiinsa kiiruhtavia kaupunkilaisia. Paikan täytetyt leivät ja pullat ovat sen verran maistuvia, että niitä kannattaa ostaa mukaan myöhempiä herkkuhetkiä varten. Kaffebønna on monesti palkittu paikallinen ketju, jolla on useita toimipisteitä Tromssassa.

2. Käy hienossa kirjastossa

Vanhan elokuvateatterin tiloihin avattu Tromsø bibliotek og byarkiv (Grønnegata 94) on vierailun arvoinen. Ihaile erikoisen muotoista lasitaloa tai pelaa erä shakkia ikkunoista avautuvan kaupunkimaiseman äärellä.

3. Koe hieno käsityömuseo

Paikalliseen taiteeseen ja käsitöihin erikoistunut Nordnorsk Kunstmuseum (Sjøgata 1) tarjoaa tasokkaiden vaihtuvien näyttelyiden lisäksi mahdollisuuden tehdä omia käsitöitä. Avoimilla työpisteillä voi askarrella vaikka raanun eli villaisen seinä­tekstiilin. Museokaupan tuotteet ovat laadukkaita, ja täältä voi ostaa kotiin pohjoisnorjalaisia ja saamelaisia käsitöitä.

4. Ilta ravintolassa

Bardus Bistron (Cora Sandels gate 4) liiketila oli alun perin Tromssan ensimmäinen elokuva­teatteri. Ravintolan annokset tehdään kauden raaka-aineista ja ne koostuvat pääosin paikallisista meren­elävistä. Kasvisvaihto­ehtojakin löytyy. Jos pöydät ovat täynnä, illalliselle pääsyä odotellaan Bardus Barin puolella. Sen juomaerikoisuus on arktinen merileväcocktail.

5. Ihaile näköaloja

Jos veri vetää vuo­­rille, Tromsøsillan toiselta puo­­lelta voi kiivetä noin 1200 rappusta aina 421 metrin korkeuteen Fjell­stuan tasanteelle, josta avautuu maisema alas kaupunkiin. Mikäli virtaa riittää ja varusteet ovat kunnossa, täältä voi jatkaa vielä korkeammille huipuille, kuten Fløyalle, Bønntuvalle ja Sollidalsakslalle. Kaikkein jylhin on 1238 metriä korkea Tromsdalstinden.

Tromssan kirjasto on entiseen elokuvateatteriin tehty kulttuurilaitos.

Kommentoi »