
1 Retkiteltta, Pohjois-Norja
Norja on tyyris maa, mutta majoituksissa voi säästää telttailemalla. Ja mikä parasta: samalla saa nauttia uskomattomista luonnonmaisemista. Esimerkiksi Pohjois-Norjassa telttoja näkee niin hiekkarannoilla kuin vuorten rinteillä. Jokamiehen oikeudet sallivat leiriytymisen, kunhan pysyy riittävän kaukana asutuksesta. Tosin esimerkiksi Lofooteilla telttailu on kielletty joillakin rannoilla.
Yksi vaihtoehto ovat leirintäalueet, joita on Norjassa myös hienoissa maisemissa. Ne ovat varsin edullisia: telttapaikka kahdelle maksaa yleensä runsaat 20 euroa yöltä. Suosittu vaihtoehto Lofooteilla on esimerkiksi hienon valkohiekkaisen rannan äärellä sijaitseva Andenes Camping.
2 Jurtta, Mongolia
Keski- ja Itä-Aasian maaseudulla osa väestöstä elää edelleen jurtissa, ja niitä pidetään yllä myös matkailijoita varten. Yö jurtassa onkin tunnelmallinen kokemus.
Asumuksen rakenteet ovat tukevat, mutta ulkoäänet kantautuvat silti sisään. Yön aikana saattaa aistia niin arotuulen huminaa kuin ohi hipsivän koiran tuhinaa.
Jurtassa on yösijat monelle nukkujalle, joko sängyissä tai makuualustalla. Talvikylmillä jurtta ei sovi kaikille, vaikka kamina puhkuisikin tilaan lämpöä. Petipaikan saa Mongoliassa (kuvassa) halvimmillaan alle 10 eurolla, mutta moni ostaa majoitukset osana retkipakettia ruokineen ja kuljetuksineen.
Haluatko vielä astetta aidomman kokemuksen? Jotkut paimentolaisperheet Mongoliassa ja vaikkapa Kirgistanissa majoittavat matkailijoita jurtissaan ja ottavat mukaan seuraamaan töitään. Se on askeettista mutta kiinnostavaa, ja koko raha menee perheelle.
3 Riippuva teltta, Suomi
Puihin ripustettavat teltat näyttävät hienoilta ”leijuessaan” keskellä kaunista metsämaisemaa. Tunnetuin brändi on brittiläinen Tentsile, mutta markkinoilla on monia muitakin merkkejä. Ilmateltta sopii etenkin epätasaiseen metsämaastoon, sillä leirin voi perustaa lähes mihin vain. Teltat ovat tosin sen verran painavia, että ne eivät sovellu pitkille patikoinneille.
Kätevä tapa kokea leijuva telttaelämys onkin yö sellaista tarjoavassa majapaikassa, joita löytyy niin Nuuksiosta kuin Kolilta. Helsingissä hyvä kohde kesäisin on Vallisaaren Experience EcoCamp (190 euroa/2 henkilöä).
Telttaan kiipeäminen voi tuntua aluksi hankalalta, ja joissakin malleissa kyljen kääntäminen johtaa trampoliiniefektiin, mutta jälkikäteen moni kehuu hauskaa elämystä.
4 Kuplateltta, Thaimaa
Heitä verkkohakuun sanat bubble, glamping ja Thailand, ja saatat pian alkaa etsiä myös lentoja Thaimaahan. Lasikattoiset iglut ja muut läpinäkyvät majapaikat ovat yleistyneet viime vuosina Suomessakin, mutta Aasiassa niissä nautitaan aurinkoisen vehreistä maisemista ympäri vuoden.
Yksi Thaimaan matkailukohteista, jossa voi majoittua luksuskuplassa, on Chiang Mai. Siellä läpinäkyvät teltat ovat erityisen otollisia, koska alueella riittää vehmaita kukkuloita ja laaksoja.
Kalleimmat yöt kuplateltassa kustantavat 500 eurosta ylöspäin, ja sillä saa täyden ylöspidon aterioineen ja minibaareineen. Mutta esimerkiksi North Star Valley (kuvassa, yhteys Facebookin kautta) on tarjonnut yötä kahdelle aamiaisella alkaen noin 110 eurolla. Miinuksiakin unelmapaikasta löytyy: omalle teltalle voi olla jyrkkä mäki kavuttavaksi, eikä näkösuojattuun suihkuun tule aina kuumaa vettä. Mutta vastapainoksi saa upeat näkymät Thaimaan lämmössä ja ystävällisellä palvelulla.
5 Kupolimaja, Chile
Patagoniassa, eteläisessä Chilessä sijaitseva Torres del Painen kansallispuisto on monen luontomatkailijan unelmalistalla. Alue tunnetaan etenkin jylhistä vuorimaisemistaan, turkoosinsinisistä järvistään ja vaikuttavista jäätiköistään.
Matka Patagoniaan on jo kallis satsaus, mutta jos lompakossa on vielä ylimääräistä, ainutlaatuisen majoituselämyksen tarjoaa EcoCamp Patagonia. Se sijaitsee kansallispuiston ytimessä, ja patikointireitit parhaisiin maisemiin alkavat aivan vierestä.
Näyttäviä ovat myös yöpaikkoina toimivat kupolin muotoiset luksusmajat. Niiden sanotaan saaneen inspiraationsa alueen alkuperäisasukkaiden perinteisistä mökeistä, joiden rakenne suojaa tehokkaasti sekä kovalta tuulelta että kylmyydeltä. Ikkunat on sijoitettu niin, että tähtitaivasta ja komeita maisemia voi ihailla sängyssä makoillen. Vuonna 2001 perustettu EcoCamp on ekologisen majoituksen edelläkävijä Patagoniassa, ja täällä sekä veden että sähkön kulutus on pyritty minimoimaan.
Standard-tason majoissa on jaetut wc-tilat ja paremmissa huoneissa oma kylpyhuone kompostoivalla wc:llä. Yöpaikan voi saada halvimmillaan 200–300 eurolla per henkilö, halutuista retkipaketeista ja muista palveluista riippuen.