5 vastustamatonta telttaelämystä: löydä kiehtovat telttamajoitukset Norjassa, Thaimaassa ja muualla
Telttamajoitukset Suomessa ja muualla
5 vastustamatonta telttaelämystä: löydä kiehtovat telttamajoitukset Norjassa, Thaimaassa ja muualla
Miltä kuulostaisi yö jurtassa Mongoliassa tai riippuvassa teltassa keskellä suomalaista metsää? Valitsimme viisi kiehtovaa telttailukokemusta luontomaisemissa.
Julkaistu 8.2.2023
Mondo

1 Retkiteltta, Pohjois-Norja

Norja on tyyris maa, mutta majoituksissa voi säästää telttailemalla. Ja mikä parasta: samalla saa nauttia uskomattomista luonnonmaisemista. Esimerkiksi Pohjois-­Norjassa telttoja näkee niin hiekkarannoilla kuin vuorten rinteillä. Jokamiehen oikeudet sallivat leiriytymisen, kunhan pysyy riittävän kaukana asutuksesta. Tosin esimerkiksi Lofooteilla telttailu on kielletty joillakin rannoilla.

Yksi vaihtoehto ovat leirintäalueet, joita on Norjassa myös hienoissa maisemissa. Ne ovat varsin edullisia: telttapaikka kahdelle maksaa yleensä runsaat 20 euroa yöltä. Suosittu vaihtoehto Lofooteilla on esimerkiksi hienon valkohiekkaisen rannan äärellä sijaitseva Andenes Camping.

Telttailu on Norjassa kätevä tapa pitää matkakustannuksia kurissa ja silti nauttia maisemista.

2 Jurtta, Mongolia

Keski- ja Itä-Aasian maaseudulla osa väestöstä elää edelleen jurtissa, ja niitä pidetään yllä myös matkailijoita varten. Yö jurtassa onkin tunnelmallinen kokemus.

Asumuksen rakenteet ovat tukevat, mutta ulkoäänet kantautuvat silti sisään. Yön aikana saattaa aistia niin arotuulen huminaa kuin ohi hipsivän koiran tuhinaa.

Jurtassa on yösijat monelle nukkujalle, joko sängyissä tai makuualustalla. Talvikylmillä jurtta ei sovi kaikille, vaikka kamina puhkuisikin tilaan lämpöä. Petipaikan saa Mongoliassa (kuvassa) halvimmillaan alle 10 eurolla, mutta moni ostaa majoitukset osana retki­pakettia ruokineen ja kuljetuksineen.

Haluatko vielä astetta aidomman kokemuksen? Jotkut paimentolaisperheet Mongoliassa ja vaikkapa Kirgistanissa majoittavat matkailijoita jurtissaan ja ottavat mukaan seuraamaan töitään. Se on askeettista mutta kiinnostavaa, ja koko raha menee perheelle.

Keski-Aasian maiden maaseudulla jurtta on edelleen yleinen majoitus. Matkailijalle jurttayö onnistuu helposti esimerkiksi Mongoliassa.

3 Riippuva teltta, Suomi

Puihin ripustettavat teltat näyttävät hienoilta ”leijuessaan” keskellä kaunista metsämaisemaa. Tunnetuin brändi on brittiläinen Tentsile, mutta markkinoilla on monia muitakin merkkejä. Ilmateltta sopii etenkin epä­tasaiseen metsämaastoon, sillä leirin voi perustaa lähes mihin vain. Teltat ovat tosin sen verran painavia, että ne eivät sovellu pitkille patikoinneille.

Kätevä tapa kokea leijuva telttaelämys onkin yö sellaista tarjoavassa majapaikassa, joita löytyy niin Nuuksiosta kuin Kolilta. Helsingissä hyvä kohde kesäisin on Vallisaaren Experience EcoCamp (190 euroa/2 henkilöä).

Telttaan kiipeäminen voi tuntua aluksi hankalalta, ja joissakin malleissa kyljen kääntäminen johtaa trampoliiniefektiin, mutta jälkikäteen moni kehuu hauskaa elämystä.

Riippuvia telttoja tarjotaan yösijoiksi Suomessa kesällä monin paikoin. (Kuva Adobe Stock)

4 Kuplateltta, Thaimaa

Heitä verkkohakuun sanat bubble, glamping ja Thailand, ja saatat pian alkaa etsiä myös lentoja Thaimaahan. Lasikattoiset iglut ja muut läpinäkyvät majapaikat ovat yleistyneet viime vuosina Suomessakin, mutta Aasiassa niissä nautitaan aurinkoisen vehreistä maisemista ympäri vuoden.

Yksi Thaimaan matkailukohteista, jossa voi majoittua luksus­kuplassa, on Chiang Mai. Siellä läpinäkyvät teltat ovat erityisen otollisia, koska alueella riittää vehmaita kukkuloita ja laaksoja.

Kalleimmat yöt kuplateltassa kustantavat 500 eurosta ylöspäin, ja sillä saa täyden ylös­pidon aterioineen ja minibaareineen. Mutta esimerkiksi North Star Valley (kuvassa, yhteys Facebookin kautta) on tarjonnut yötä kahdelle aamiaisella alkaen noin 110 eurolla. Miinuksiakin unelmapaikasta löytyy: omalle teltalle voi olla jyrkkä mäki kavuttavaksi, eikä näkösuojattuun suihkuun tule aina kuumaa vettä. Mutta vastapainoksi saa upeat näkymät Thaimaan lämmössä ja ystävällisellä palvelulla.

Thaimaan luksusmajoituksista löytyy kuplatelttoja ikimuistoisen upeilla maisemilla.

5 Kupolimaja, Chile

Patagoniassa, eteläisessä Chilessä sijaitseva Torres del Painen kansallis­puisto on monen luonto­matkailijan unelmalistalla. Alue tunnetaan etenkin jylhistä vuori­maisemistaan, turkoosin­sinisistä järvistään ja vaikuttavista jäätiköistään.

Matka Patagoniaan on jo kallis satsaus, mutta jos lompakossa on vielä ylimääräistä, ainutlaatuisen majoitus­elämyksen tarjoaa EcoCamp Patagonia. Se sijaitsee kansallispuiston ytimessä, ja patikointireitit parhaisiin maisemiin alkavat aivan vierestä.

Näyttäviä ovat myös yö­­paikkoina toimivat kupolin muotoiset luksusmajat. Niiden sanotaan saaneen inspiraationsa alueen alkuperäis­asukkaiden perinteisistä mökeistä, joiden rakenne suojaa tehokkaasti sekä kovalta tuulelta että kylmyydeltä. Ikkunat on sijoitettu niin, että tähtitaivasta ja komeita maisemia voi ihailla sängyssä makoillen. Vuonna 2001 perustettu EcoCamp on ekologisen majoituksen edelläkävijä Patagoniassa, ja täällä sekä veden että sähkön kulutus on pyritty minimoimaan.

Standard-­tason majoissa on jaetut wc-tilat ja paremmissa huoneissa oma kylpyhuone kompostoivalla wc:llä. Yöpaikan voi saada halvimmillaan 200–300 eurolla per henkilö, halutuista retki­paketeista ja muista palveluista riippuen.

Patagonia on monelle haaveiden retkikohde, ja siellä voi reissata myös majoittuen tasokkaasti. (Kuva Ecocamp Patagonia)

Kommentoi »