5 + 1 yllättävää vinkkiä lomalle Kreikkaan
Mainos: Kreikan valtion matkailutoimisto
5 + 1 yllättävää vinkkiä lomalle Kreikkaan
Välimerellinen Kreikka tarjoaa paljon muutakin kuin rannalla löhöilyä ja tsatsikia. Voit hemmotella itseäsi kuumissa lähteissä, pyöräillä vuoristossa tai bongailla eksoottisia lintuja. Tiesitkö, että Kreikassa voit myös lasketella? Katso tästä parhaat vinkit Kreikan-lomallesi!
1.10.2019
 |
Mondo

1. Hemmottele itseäsi kylpylöissä ja kuumissa lähteissä

Hyvinvointi ei tarkoita pelkästään hyvää fyysistä terveyttä, vaan se on pikemminkin kokonaisvaltaista hyvän olon ja sisäisen voiman tunnetta.

Jos arvostat psyykkistä ja fyysistä terveyttä ja haluat vaalia hyvinvointiasi, suuntaa lomalle Kreikkaan. Kreikassa on yksi maailman parhaista ilmastoista, ainutlaatuisen monipuolinen luonto sekä maailman terveellisimpiin lukeutuva ruoka.

Mielen energia on elämän ydin.
Aristoteles

Eri puolilla Kreikkaa on yhteensä 850 kuumaa lähdettä, jotka sisältävät luonnon omia hoitavia mineraaleja. Ne voivat helpottaa kroonisia vaivoja ja meriveden, merilevän sekä merimudan yhdistelmä saattaa tuoda helpotusta stressaantunuseen ja ahdistuneeseen oloon.

Kuumia lähteitä löytyy muun muassa Ateenan läheltä Évviasta, jota kutsutaan myös nimellä Euboia. Se on Kreikan toiseksi suurin saari.

Évviassa sijaitseva Aidipsós on luultavasti Kreikan kuuluisin kylpyläkylä. Évvian pohjoispuolella sijaitsevaan ihastuttavaan kylään pääsee mantereelta lautalla Arkitsasta, joka sijaitsee reilun puolentoista tunnin ajomatkan päässä Ateenasta.

Aidipsóksen kuumien lähteiden hoitavia ominaisuuksia on ylistetty antiikin ajoista lähtien, ja ne on mainittu myös Plutarkhoksen, Strabonin ja Aristoteleen kirjoituksissa.

Toinen kiinnostava hemmottelijan kohde on Kaména Voúrla, yksi Kreikan kuuluisimmista lomakohteista. Se sijaitsee noin 180 kilometriä Ateenasta pohjoiseen. Kaména Voúrlan paikallisen veden hoitavat ominaisuudet on tunnettu vuosisatojen ajan. Vuonna 1926 kemisti Michail Pertesis huomasi veden poikkeuksellisen suuret radonpitoisuudet, joiden ajateltiin olevan erityisen hyödyllisiä terveyden kannalta.

Supersuositun Korinthian pienten kylien kuvankauniit rannat houkuttelevat vierailijoita sekä Kreikasta että ulkomailta kesäisin ja talvisin. Korinthiasta löytyy kaunista luontoa, turistinähtävyyksiä, loputtomia rantaviivoja sekä arkeologisia kierroksia. Korintihian matkailukohteita ovat antiikin ajan Korintti, viinitiloistaan tunnettu Nemea, Perachóran Heraion, Isthmia, Epidauros ja Mykene.

Aivan Kórinthoksen kaupungin kupeessa sijaitsee Vrachati, joka on noussut viime vuosina suosituksi matkailukohteeksi. Se on kukoistava alue meren äärellä, ja siellä on paljon tavernoja, ravintoloita ja kahviloita. Se on ihanteellinen kohde myös lapsiperheille.

2. Nauti vapaudesta pyöräillen

Pyöräilyllä on pitkät perinteet Kreikassa ja siellä siitä voi nauttia täydellisesti. Pyöräilyloman tuoma vapauden tunne on luonut aivan omanlaisensa matkailukulttuurin. Eri puolilla maata on noin 80 pyöräilyseuraa, joissa voi harrastaa kaikkea perinteisestä pyöräilystä ratapyöräilyyn sekä BMX- ja maastopyöräilyyn.

Reittejä on laidasta laitaan. Jotkut osuudet ovat hyvin vaativia vuoristoisen maaston vuoksi, kun taas toiset ovat helpompia, mutta vähintään yhtä kauniita. Kreikan maaseudulta löytyy vaihtoehtoja kaikentasoisille harrastajille.

Kreikan pääkaupunki Ateena sekä jylhä vuoristo ja kaunis meri hurmaavat pyöräilijän. Ateenan kiehtovat ja turvalliset puisto- ja pyörätiereitit sopivat myös kaikenikäisille lapsille.

Ateenan Riviera Fáliro on pyöräilijöiden suosiossa. Kuva: Y. Skoulas, Kreikan Valtion Matkailutoimisto

Thessaloníkilla on pitkät perinteet pyöräilyssä. Kaupunki ryhtyi hiljattain tarjoamaan edullista pyöränvuokrauspalvelua, jonka ansiosta vierailijat ja asukkaat voivat nauttia pyöräilystä ja liikkua kätevästi.

Thessalian alueella pyöräilijöille sopivat erityisen hyvin tietyt kaupungit, kuten Vólos, koska niiden urbaanit tieverkot ovat maastoltaan erittäin tasaisia. Tríkalassa suuri osa asukkaista pyöräilee ympäri kaupunkia. Se on osa kaupungin kulttuuria ja tapa osallistua aktiivisesti niin urheilutapahtumiin kuin kaupungin sosiaaliseen elämään.

Kardítsassa on laaja 14 kilometrin pyörätieverkosto, joka kattaa sekä kaupungin että esikaupungin. Sen ansiosta asukkaiden ja vierailijoiden on helppoa liikkua paikasta toiseen pyörällä.

Lárisaa ympäröivät vehreät laaksot ja muutama Kreikan vaikuttavimmista vuorista. Kaupungissa on noin 130 000 asukasta, ja siellä antiikin ajan historia ja maatalouden pitkät perinteet kohtaavat modernin elämäntavan. Kaupungin pohjois- ja itäpuolella kohoavat vuoret Kamvoúnia, Títaros, Ólympos , Óssa (eli Kíssavos) ja Mavrovoúni muodostavat oman vuoristoalueensa.

Alueen mikroilmasto luo ihanteellisen ympäristön luonnolle ja eläimille. Lárisa on myös Thessalian talouselämän keskus, sillä sen teollisuus ja palvelut kehittyvät jatkuvasti ja sen ympärillä on kauniita perinteisiä kyliä ja pikkukaupunkeja.

Achérontas-joen maisemat ovat huikeita nähtävyyksiä.

Epeiroksen alueella Kreikassa on jyrkkiä ja näyttäviä korkeuseroja sekä vuorten ja jokien halkomia maisemia, jotka on kuin tehty maastopyöräilijöille. Pohjoisesta etelään mentäessä vuorijonot vaihtuvat reheviin tasankoihin ja laaksoihin. Epeiroksen metsät ja ylängöt suorastaan kutsuvat maastopyöräilemään.

3. Patikoi koskemattomilla poluilla

Tunnelmallisilla patikointiretkillä pääset lähikosketukseen Kreikan monipuolisten maisemien, poukamien ja muinaisten raunioiden kanssa. Kreikka sopii täydellisesti niille, jotka rakastavat vaellella paikasta toiseen. Tarjolla on hyvin organisoituja reittiverkostoja sekä merkitsemättömiä reittejä lähes koskemattomilla poluilla.

Ólympos-vuoren alue Ateenan ja Kreikan toiseksi suurimman kaupungin Thessaloníkin lähellä on ihanteellinen patikointiin, mutta siellä voi kokeilla myös koskenlaskua, jeeppisafaria tai maastopyöräilyä.

Ólympos-vuoren alueella kannattaa kokeilla myös kiipeilyä, sillä vuori tarjoaa erilaisia vaikeusasteita eritasoisille patikoitsijoille.

Luonnonmaisemien ja saaristoon ripoteltujen pikkusaarten keskellä sijaitseva Alónnisos kutsuu rentoutumaan ja nauttimaan rennoista kävelyretkistä mäntymetsien, oliivilehtojen ja hedelmätarhojen keskellä. Se on Pohjoisten Sporadien saariryhmän kaukaisin saari ja hallinnoi Alónnisoksen ja Pohjoisten Sporadien merikansallispuistoa, joka on turvapaikka harvinaisille merilinnuille, delfiineille ja munkkihylkeille.

Eptálofoksen kylästä lähtevä reittiä pitkin voit patikoida aina antiikinaikaiseen Delfoíhin asti, missä toimi muinoin Delfoin oraakkeli.

Aráchova on Parnassós-vuoren juurella maalauksellisissa maisemissa uinuva vuoristokylä Etelä-Kreikan Boiotiassa. Se on Kreikan kosmopoliittisin talvikohde, jossa viihtyvät niin intohimoiset laskettelijat kuin julkkiksetkin.

Jos olet luonnon ystävä ja arvostat jännittäviä luontokohteita, suuntaa Karpenísiin. Sieltä löydät sykähdyttävät rotkot, vaikuttavat vesiputoukset, tiheät metsät ja vauhdilla virtaavat joet. Siellä voit myös tutustua perinteiseen kreikkalaiseen elämään ja löytää paljon tekemistä ympäri vuoden.

Áthos-vuorella Chalkidikín alueella, vain 500 metrin päässä Olympiadan merenrantakylästä, vierailijoita odottaa uskomaton yhdistelmä maisemia ja ilmiöitä niin luonnon, kulttuurin, historian kuin ruokakulttuurinkin saralla.

Aristotelian-vuoren rinteillä risteilevät sadat patikointipolut, jotka yhtyvät Euroopan tärkeimmäksi tunnustetuksi Aristoteleen kävelyreitiksi. Kuva: Kreikan Valtion Matkailutoimiston arkisto

Natura 2000 -luonnonsuojelualueella Aristotelian-vuoren rinteillä on tuhansittain Fagaceae-heimon puita ja 404 erilaista kasvi- ja yrttilajia. Aikoinaan ne auttoivat Aleksanteri Suurta tunnistamaan aasialaisen kasviston.

4. Kiipeile äärirajoilla

Antiikin aikoina korkeat huiput symboloivat suojaa ja vapautta, mutta myös haasteita ihmisille, jotka halusivat aina tutkia maan rajoja. Kiipeily on yhä perinteikäs laji Kreikassa, jossa sitä voi harrastaa monessa paikassa.

Kálymnoksen jyrkänteiltä voi löytää myös paljon uusia, merkitsemättömiä reittejä.

Jo 1990-luvulla huhu Kálymnoksen jättimäisistä jyrkänteistä alkoi levitä kiipeilijöiden keskuudessa, ja sen jälkeen alueelle on tullut ihmisiä joka puolelta maailmaa. Alueelta löytyy noin 80 kiipeilyreittiä, jotka ovat kaikki hyvin merkittyjä. Olosuhteiden kannalta paras matkustuskuukausi on syyskuu.

Taÿ́getos-vuori on haasteellinen kiipeilykohde. Kuva: A. Bonetti, Kreikan Valtion Matkailutoimisto

Kreikassa kiipeilystä ei voi puhua mainitsematta haasteellista Taÿ́getos-vuorta. Sen huipulle pääsee sekä kiipeily- että patikointireittejä pitkin. Jos valitset kiipeilyn, voit kavuta huipulle esimerkiksi upean rotkon kautta. Huipulle nousemiseen menee keskimäärin pari kolme päivää.

5. Bongaa eksoottisia lintuja

Lintutorneja löytyy kaikilta tärkeiltä lintualueilta. Lisätietoja linnuista saa infokeskuksista, joita löytyy kaikilta Kreikan kansainvälisesti merkittäviltä Ramsar-kosteikoilta. Viime vuosina infokeskuksia on perustettu useimpien lintujen suosimien kosteikkojen yhteyteen.

Yksitoista Kreikan suurta kosteikkoa on julistettu kansainvälisesti merkittäviksi alueiksi, jotka suojelevat lajeja ja etenkin lintuja sukupuutolta.

+1: Yhdistä laskettelu merelliseen lomaan

Tavallisesti Kreikasta tulee mieleen saaret, joilla on pieniä, sinisin ovin koristeltuja valkoisia taloja ja joiden taustalla näkyy sinistä merta ja taivasta. Kreikka on kuitenkin vuorten maa, ja jotkut vuorista ovat yllättävän korkeita ja niiden huipulla on lunta.

Kreikka yllättää: vuorilta löytyy useita laskettelukeskuksia. Kuva: Kreikan Valtion Matkailutoimisto

Kreikassa on monia laskettelukeskuksia, jotka tarjoavat adrenaliinin huumaa kaikille talviurheilulajien harrastajille.

Kreikassa voit siis yhdistää välimerellisen saaristoristeilyn, illallisen tai lounaan merenrantatavernassa ja viikonlopun lasketellen. Voi samalla reissulla vierailla historiallisella Akropoliksellea, lähellä sijaitsevilla Delfoin tai Argoliksen raunioilla tai piipahtaa virkistäytymässä Ateenan kuuluisassa yöelämässä.

Tutustu tarkemmin Kreikkaan ja katso tästä ihastuttava video!

Hyväksy evästeet

YouTuben videosoitin käyttää evästeitä. Hyväksy evästeet katsoaksesi videon.

Youtube video placeholder

Kommentoi »