Mondo

3 x ruokatrendi Etelä-Amerikasta

3 x ruokatrendi Etelä-Amerikasta
Millaiset ruuat ovat nyt trendikkäitä Etelä-Amerikassa? Mistä raaka-aineista paikalliset huippukokit intoilevat? Tässä kolme ilmiötä.
Julkaistu: 24.4.2022

1. Amazonian aarteet

Brasilialaiset, kolumbia­laiset ja perulaiset huippukokit tekevät nyt löytöretkiä viidakkoon raaka-­aineiden perässä. Näihin lukeutuvat esimerkiksi c-vitamiini­rikas camu camu -hedelmä (suomeksi amazoninrypälemyrtti), tulinen ají chara­pita -chilipippuri sekä kaakaon sukulaiset cupuaçu ja macambo. Myös aiemmin vain köyhien lautaselleen kelpuuttama açai-­marja on löytänyt tiensä terveys­tietoisten aamiais­kulhoihin. Amazonialais-­aasialainen fuusiokeittiö on sekin nyt pinnalla.

Kokkien Despensa Amazónica -järjestö työskentelee Amazonian viidakon maaseutuyhteisöissä.

2. Alkuperäiskansojen ruoka

Argentiinan Patagoniassa tunnetaan seitsemän eri tapaa kypsentää ruokaa avotulella tai hiilloksella. Avotulikokkauksen guru on Chef’s Table -sarjasta tutuksi tullut kokki Francis Mallmann. Sekä Chilen mapuche-intiaanit että Perun vuoriston asukkaat valmistavat ruokaa maa­­kuopassa. Amazonian sademetsissä taas fermentointi on perinteinen valmistusmenetelmä, jota käytetään myös maustamiseen.

3. Perulaiset sánguchet

Perulaisen fuusioruuan ja huippu­ravintoloiden jälkeen ruokaisat voileivät eli sánguchet ovat nousseet arvostukseen. Possunlihalla, paistetulla bataatilla ja punasipulihöystöllä maustettu sánguche de chicharrón -nautitaan usein aamiaiseksi. Avokadolla, tomaatilla ja keitetyillä kananmunilla täytetty kolmio­leipä triple maistuu mihin aikaan päivästä vain.

Kommentoi »