20 mahtavaa vinkkiä Roomaan: löydä hauskat ravintolat, putiikit ja kaupunkikierrokset
Matkailu
20 mahtavaa vinkkiä Roomaan: löydä hauskat ravintolat, putiikit ja kaupunkikierrokset
Herkuttele modernissa trattoriassa, löydä vähemmän tunnetut nähtävyydet ja tee kaupunkikierros vespan sivuvaunussa. Kokosimme huippuvinkit kaupunkilomalle Roomaan.
Julkaistu 26.10.2022
Mondo

Rooman ravintoloiden herkut

Rooman ravintolakulttuuri muuttuu yhtä hitaasti kuin ikuinen kaupunki itse. Mutta miksi muuttaa hyväksi havaittua, kysyy roomalainen. Jos haluat oikein perinteistä, suuntaa Trasteveren kaupunginosan Trattoria Da Teoon (Piazza dei Ponziani 7a). Listalla on roomalaisten klassikkojen lisäksi kauden erikoisuuksia, kuten keväisin artisokkia ja puntarelle-­sikurisalaattia, jota maustaa voimakas sardellikastike.

Perinteet myös uudistuvat. Lyhyen metromatkan päässä keskustasta sijaitsee nuoren keittiömestari Sarah Cicolinin moderni trattoria Santo Palato (Piazza Tarquinia 4), joka tarjoaa roomalaista ruokaa pienin uudistuksin. Kaikki tehdään itse lähiseudun raaka-aineista, ja laajalla viini­listalla on myös alkuviinejä.

Montin kaupunginosasta löytyy konstailematon viinibaari Ai Tre Scalini (Via Panisperna 251). Se on usein täynnä, mutta laatu ei ole laskenut suosion myötä. Palvelu on rentoa ja italialainen ruoka maukasta. Terassipöydissä syödään talvi­kaudellakin, ja ympärillä avautuu yksi Rooman kauneimmista kaduista.

Trastevere on monen mielestä kauneinta Roomaa. Se on myös hyvä paikka maistella paikallisia klassikkoruokia.

Uudet nähtävyydet

Colosseumin, Pantheonin ja Trevin suihkulähteen tietävät kaikki, mutta Roomasta löytyy myös hienoja ja silti vähän tunnettuja nähtävyyksiä.

Via Veneton varrella sijaitsee yksi kaupungin hämmentävimmistä paikoista, luukirkoksi kutsuttu kapusiini­munkkien hautakammio (Via Vittorio Veneto 27). Kryptaan on kuljetettu noin 4 000 munkin luut, jotka koristavat paikan seiniä ja kattoa. Käynti kammioon käy museon kautta. Ei heikkohermoisille!

Rautatieasema Terminin liepeillä sijaitsevassa San Pietro in Vincoli -kirkossa (Piazza di San Pietro in Vincoli 4/a) voi nähdä huikean renessanssiaarteen: Michelangelon Mooses-patsaan vuodelta 1513. Kirkolla on kiinnostava historia, mutta se sijaitsee syrjässä matkailijoiden pääreiteiltä, joten joskus arkena sitä saa ihailla yksikseen.

Päänähtävyyksien lomassa historiallisessa keskustassa sijaitsee Galleria Doria Pamphilj (Via del Corso 305). Siellä on genovalaislähtöisen aatelisperhe Dorian suuri yksityinen taide­kokoelma. Jo 1500-luvun rakennuksen krumeluuri tyyli saa haukkomaan henkeä, ja esillä on muun muassa Caravaggion ja Diego Velázquezin maalauksia.

Kestäviä ostoksia

Roomassa on laajat shoppailu­mahdollisuudet, mutta jos haluaa hankkia laadukasta vintagea tai käsitöitä, täytyy tietää minne mennä.

Via del Boschetto -katu idyllisessä Montin kaupunginosassa tunnetaan puodeista, joissa vaatteet valmistetaan alusta asti itse. Tanskalainen, pitkään Roomassa asunut Tina Sondergaard tekee putiikissaan persoonallisia naistenvaatteita, erityisesti mekkoja (Via del Boschetto 1). Vaatteet räätälöidään asiakkaalle sopiviksi. Vastapäätä liikettä toimii samalla konseptilla Kokoro (Via del Boschetto 75).

Vintagemuodin ystävän kannattaa piipahtaa Gonne al Vento Vintage Boutiqueen (Via del Pellegrino 172), jossa myydään tarkoin valikoituja vaatteita, kenkiä ja asusteita menneiltä vuosikymmeniltä. ­Vintachic (Via Leccosa 2) puolestaan on erikoistunut hää- ja ilta­pukuihin.

Sunnuntaisin löytöjä voi tehdä Flaminion kaupunginosassa järjestettävällä kirpputorilla Il Mercatino del Borghetto Flaminiolla (Piazza della Marina 32).

Nauti livemusiikista

Roomassa livemusiikkia voi kuulla joka päivä, ja erityisesti jazz-tarjontaa kehutaan.

Tiberjoen varrella kelluvassa veneessä toimii tyylikäs ravintola Dram (Lungotevere Arnaldo da Brescia), jossa soittaa nimekkäitäkin jazz-­muusikkoja. Keikkaa katsellessa voi juoda cocktaileja tai syödä illallista. Listalla on sekä japanilaista että italialaista ruokaa.

Sielukasta jazzia ja bluesia saa kuulla harva se ilta pienessä Charity Cafèssa (Via Panisperna 68). Kuppila ei pistä silmään ulkoa, mutta sisällä tunnelma on ihanan intiimi. Paikkoja on vain runsaat kymmenen, joten saavu paikalle ajoissa. Keikkaohjelma löytyy verkkosivuilta (charitycafe.it).

Rokkia ja indietä kaipaavan kannattaa suunnata Le Mura Live Clubille (Via di Porta Labicana 24), nuorekkaaseen San Lorenzon kaupunginosaan. ­Pandemian aikana keikoille on edellytetty paikan varausta verkko­sivulta (lemuraliveclub.com).

Ostia tarjoaa sekä historiallisia nähtävyyksiä että rantaelämää.

Retki Ostian raunioille ja rannalle

Rooma sijaitsee muutaman kymmenen kilometrin päässä Tyrrhenanmeren rannalta, mutta harva matkailija tekee retken sinne. Sekä rantaelämää että historiaa tarjoaa Ostia, jonka lähellä sijaitsevat Rooman valtakunnan aikaisen satama­kaupunki Ostia Antican rauniot. Paikka hylättiin valta­kunnan romahdettua, mutta raunioita on kaivettu esiin. Ostiaan pääsee puolessa tunnissa lähijunalla Rooman B-metrolinjan varrella sijaitsevalta Pira­miden asemalta. Ulkoilmamuseon jälkeen voi jatkaa kala-aterialle johonkin Ostian rantaravintoloista. Esimerkiksi Ristorante Ostia Primo Cancelloon (Via Litoranea 1240) pääsee raunioilta paikallisbussilla.

Rooman tunnelmalliset eteläiset kaupunginosat ovat nousussa suosiossa.

3 × Rooman kaupunki­kierros

Kävely etelässä

Kierros vie kaupungin eteläisille alueille, jotka ovat kokeneet renessanssin. Paikallisen arkkitehdin opastamana katsellaan katutaidetta Ostiensessa ja Tor Maranciassa, sekä tutustutaan puutarhakaupunginosa Garbatellaan.

Roomasta löytyy todella hyvää ruokaa, kunhan välttää ruuhkaisimpien nähtävyyksien ruokapaikkoja.

Ruokaa ja juomaa

Jos haluat tutustua roomalaiseen kulinarismiin, lähde Roomassa pitkään asuneen ruokakirjailija Katie Parlan kehutulle ruoka-aiheiselle kävelykierrokselle.

Nähtävyydet vespalla

Rooman liikenne vespan kyydissä koettuna on elämys. Vespa Sidecar Tour järjestää kierroksia, joissa matkailija istuu mopon sivuvaunussa ja skootteria kuljettava opas kertoo historiasta sekä nähtävyyksistä.

Kierros vespalla oppaan kyydissä on hauska tapa tutustua Roomaan syvemmin.
Kommentoi »