Apu

Sodankylän elokuvajuhlat käynnistyivät 33. kerran – katso Timo Malmin avajaispuhe: ”Täällä ei ollut poroja vaan ainoastaan vanha koira tekemässä kuolemaa kadulla”

Katso videolta Midnight Sun Film Festival 2018:n avajaispuhe ja ensimmäisten vieraiden esittely.

Midnight Sun Film Festival eli tuttavallisemmin Sodankylän elokuvajuhlat aukesivat keskiviikkona 13. kesäkuuta. Tämä on järjestyksessään peräti 33. kerta, kun tapahtuma järjestetään.

Lapinsuun elokuvateatteri, Kitisenrannan koulun juhlasali ja kaksi festivaalitelttaa palvelevat vieraita elokuvanäytöksillä ympäri vuorokauden sunnuntai-iltapäivään asti. Noin 8500 asukkaan kunta näyttää viiden päivän ajan taas hämmentävän vilkkaalta.

Ulkomaiset päävieraat saapuivat myöhään keskiviikkoiltana

Peter von Baghin kuolemasta asti festivaalijohtajana toiminut Timo Malmi piti perinteeksi muodostuneen avajaispuheen elokuvateatteri Lapinsuussa keskiviikkoiltana klo 20. Hän kertoi muun muassa siitä, kuinka yksi tapahtuman perustajista – elokuvaohjaaja Anssi Mänttäri – oli aikoinaan katsellut kylää ikkunasta ja todennut, että näin karuun paikkaan on hyvä perustaa filmifestivaali. Yleisössä istunut Mänttäri itse tosin kyseenalaisti tarinan.

Aiempina vuosina avajaispuheen täyttäneet mantrat siitä, kuinka digitaalisuus tappaa elokuvan silmiemme edessä, oli tällä kertaa jätetty pois. Myös avajaisnäytöksen elokuva oli poikkeuksellisen moderni teos: tšadilaisen Mahamat Saleh Harounin rujo pakolaisdraama A Season in France (Une Saison en France, 2017).

Ohjaaja itse ennätti näytökseen elokuvan loppuessa ja vastasi pikaisesti yleisökysymyksiin. Keskustelu keskittyi pakolaisuuteen ja siihen, miten ohjaaja kokee nykypäivän Euroopan. Hän on itse muuttanut pakolaisena Ranskaan vuonna 1982. Taiteilija muistutti vastauksissaan, että vallitsevien tutkimusten mukaan ensimmäisen ihminen maailmassa oli peräisin nimenomaan Tšadista, joten kaikkihan olemme täällä emigranttien jälkeläisiä.

Avajaisnäytöstä seurasi välittömästi toisen ulkomaisvieraan – iranilais–sveitsiläisen Barbet Schroederin – tositapahtumiin pohjaava mustankoominen mysteeri Onnen kulissit (Reversal of Fortune, 1990). Näytöksen päättyessä Malmi säntäsi yleisön eteen ilmoittamaan, että ei kannata vielä poistua, sillä Schroederin auto on vain 500 metrin päässä teatterista. Pitkän matkan tehnyt ohjaaja saapui keskustelemaan elokuvasta lyhyesti yleisön kanssa, vaikka kello oli jo yksi aamuyöllä.

Teksti ja video: Valtteri Mörttinen

Julkaistu: 14.6.2018