Apu

Silmäni ovat erittäin valonarat, ja silmien liikuttelu aiheuttaa kipua vaikka näkö on normaali – Mistä voi olla kyse? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu 1.5.2022

Kysymys:

Silmäni ovat valonarat, ja silmien liikuttelu sattuu. Herään kesken unien silmän pakotukseen. Kipu kohdentuu toisen silmämunan takaosaan. REM-unen vaiheessa kipu johtunee silmien tahattomasta liikkumisesta unen aikana. Kun nousen ylös ja liikun pystyasennossa, silmän ­pakotus hellittää vähitellen. Päivällä silmäkipu alkaa yllättäen. Näköni on normaali, eikä rähmimistä ole. Joudun käyttämään aurinkolaseja sisälläkin sekä varomaan pään ja silmien äkkinäisiä liikkeitä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ymmärrän kysymyksestäsi, että podet kroonisempaa valonarkuutta. Vaikka iän sanotaankin olevan vain numeroita, ajokilometrien määrällä on merkitystä vaivassasi. Akuutti valon- ja liikutteluarkuus liittyvät heittämällä silmän rakenteiden tulehduksiin. Side-, sarveis-, kova- ja värikalvon tulehdukset hyökkäävät heti reippaan päivystäjän mieleen. Allergiatulehdus todentuu yleiseksi ja joskus salakavalaksi. Totista valonarkuutta liittyy etenkin sarveiskalvon haavaumiin ja rikkoihin.

Vanheneminen on kuivumista, rasvoittumista, hyytymistä ja jäykistymistä. Elimistön nestemäärä vähenee samalla, kun rasvoittuminen lisääntyy, mikä vaikuttaa muun muassa lääkehoitoon. Osa lääkkeistä on vesiliukoisia, osa rasvaliukoisia.

Nämä asiat pyörivät mielessäni, kun pohdin kysymystäsi ajellessani illan kuhjassa naapurikuntaan toteamaan iäkkään potilaan elämän päättyneeksi. Päätin soittaa siinä körötellessäni luottosilmälääkärilleni Eija Rossi-Rautiaiselle. Halusin kokeneen kollegan näkemyksen. Hän ei hämmästynyt myöhäistä lähestymistäni, vaan halusi auttaa.

Ensimmäiseksi hän ehdotti silmien kuivumista, joka yleistyy iän myötä. Tilaan voi liittyä joskus myös liikuttelu­arkuutta. Tuskin tuo silmissä yhdistyy niin voimallisesti kehon nestemäärän vähenemiseen, vaan enemmänkin kyynel­eritykseen.

Kysyin asiasta myös psykiatrian ­osastonlääkärinä työskentelevältä tyttäreltäni. Asia tuli mieleen, koska olen nähnyt silloin tällöin psyykenpotilailla aurinkolaseja sisällä. Hän ei ollut törmännyt asiaan, mutta soitti kuitenkin myöhemmin ja kertoi, että kerran maniaa potevalle oli näin käynyt. Selitys oli silmien kuivuminen, koska maniassa ei pahemmin nukuta. Tällöin kostutustipat ­korjasivat tilanteen.

Eijan mukaan valonarkuutta voi aiheuttaa myös takakapselin kaihi. Liikuttelu­arkuuden voisi kuvitella liittyvän joskus korjaamattomaan taittovikaan, kun silmiä pitää oikein siristellä. Tämän enempää en spekuloi. Silmälääkäri voi hoitaa vastaanotollaan loput.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.