Apu

Hermosärky piinaa, mutta Tramadol-lääkkeen haitat mietityttävät – Mistä apu kipuun? – Apu-klinikka

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 11.10.2021

Kysymys:

Selkäni on leikattu kaksi kertaa. Jo ennen leikkauksia minulle oli tullut hermovaurio vasempaan jalkaan. Lyrica, Triptyl, pregapaliini ja tulehduskipulääkkeet eivät toimi hermosärkyyn. Lääkityksenä on kokeiltu Tramadol Retardia ja Sirdaludia. Kuntoutus ja liikunta eivät ole auttaneet. Kävelen silti yli kymmenen kilometriä päivittäin ja venyttelen. Totta kai se hieman ­auttaa, koska unen saanti helpottuu ja lihakset eivät ole ihan niin lukossa. Suurin huolenaiheeni on Tramadolin vaikutus serotoniiniin. Kuntoutustukiverkostossa suositeltiin jotain ­mietoa kipulaastaria, jotta lääkkeen vaikutus ei heittelisi niin paljon. Mitä lääkäri on asiasta mieltä?

Näytä vastaus

Vastaus:

”Aletaanpas lähtemään”, kuului komento, ja Hyytiäisen Olli posautti haulikolla taivaalle niin, että räkätit lehahtivat koivuista. Näin alkoi ensimmäinen Kiimasen Savulenkki juhannusaattona vuonna 1983. Nyt aletaan nousta ilman haulikkoa tyvestä puuhun. Sinulle on kehittynyt jalkaan hermovaurio. Yleisimmin sen aiheuttaa välilevytyrä. Jos hermo on ollut puristuksissa liian pitkään, vaurio voi jäädä pysyväksi, eikä tilannetta voi enää puukolla auttaa.

Välilevyt toimivat iskunvaimentimina luisten nikamasolmujen välissä. Niiden sisus muodostuu hyytelömäisestä materiaalista. Jos levyn ulompaan sidekudososaan syntyy repeämä, hyytelö pullistuu tyrämäisenä ulos. Aina se ei paina kipua aistivaan kudokseen, joten välilevytyrät ovat usein oireettomia. Niitä löytyisi satunnaisesti kadulla kulkevien ihmisten ruodoista, jos heidät tempaistaisiin ­magneettitutkimukseen.

Kipu aiheutuu hermopainanteesta. Onnettomissa oloissa tyrä pullistuu äkisti ja kaventaa selkäydintä niin pahasti, että syntyy virtsa- ja/tai ulostusumpi, tunto jalkovälissä heikkenee (ratsupaikka-­anestesia), peräaukko käy väljän lepsuksi ja jalkojen tunto ja voima heikkenevät. Silloin aurinko ei saa laskea, ennen kuin selkäydin on leikkauksessa vapautettu. Kiire on silloinkin, jos jalkaterä menee äkisti lepsuksi (peroneuspareesi).

Iso-Aholan Pentti varoitteli Tarmo Mannia, kun tämä mekasti Mielipuolen päiväkirjaa harjoitellessaan: ”Älä Sinä vehtoa, jeät pian tuommoseks.” Tässä pätee sama: jos hermopainanne aiheuttaa halvauksen, se on leikattava nopeasti, ettei potilas jää sellaiseksi.

Valtaosa oireisistakin välilevytyristä paranee itsestään kolmen kuukauden kuluessa. Vain kuvaamani pahimmat tapaukset leikataan sekä myös ne, joissa ei pärjätä muuten kivun kanssa.

Tramadoli on opioidi eli morfiinin ­kaltainen aine, vaikkakin teholtaan ­lievimmästä päästä. Kyllä siihenkin voi kehittyä riippuvuus, ja vieroitusoireet ­vaikeuttavat siitä luopumista.

Hermovaurion aiheuttamaa kroonista kipuasi on hoidettu asiallisesti amitriptyliinillä (Triptyl) ja pregabaliinilla (Lyrica). Myös gabapentiiniä voidaan käyttää. Kroonista kipua ei saa kokonaan pois. Jos kipu vähenee vuoden aikana lääkkeiden avulla 30 prosenttia, tulosta on pidettävä asiallisena. Älä jätä Triptyliä. Sitä pitää käyttää joka ilta, ja sopivin annos löytyy etsimällä. Myös gabapentiinin tai peregabaliinin käytössä täytyy olla pitkämielinen.

Tramadoli on opioidi eli morfiinin ­kaltainen aine, vaikkakin teholtaan ­lievimmästä päästä. Kyllä siihenkin voi kehittyä riippuvuus, ja vieroitusoireet ­vaikeuttavat siitä luopumista. Pääsääntöisesti opioideja ei tule käyttää kroonisen kivun pitkäaikaisessa hoidossa. Vain pieni osa potilaista hyötyy niistä. Muutoinkin annoksen tulee olla mahdollisimman pieni, eikä sitä tule suurentaa.

On totta, että tramadoli nostaa jonkin verran serotoniinipitoisuutta. Tryptofaani on aminohappo, josta elimistö muodostaa serotoniinia. Jos ihminen ei saisi sitä ravinnosta (mikä on melko vaikeaa), hän masentuisi. Serotoniinilla on siten merkitystä. Serotoniinin takaisinoton estäjiä käytetään masennuslääkkeinä (SSRI-lääkkeet).

Jos keskushermostoon kohdistuu liikaa serotoniinivaikutusta, voi syntyä pahimmillaan vaarallinen serotoniinioireyhtymä. Se liittyy yleensä SSRI-lääkkeiden ja huumeiden yhteisvaikutukseen. ­Tavanomaisessa lääkehoidossa sen vaara on pieni. Tramadolia ei kuitenkaan tule käyttää SSRI-lääkkeiden kanssa.

Tapauksessasi en ole huolissani serotoniinista, mutta muuten opioidien kanssa pitää olla varovainen. Sinulle tarjottu laastari on myös opioidi. Sirdalud ­rentouttaa lihaksia. Lääkkeellä on ­haittansa, ja se väsyttää, joten en näe sillä paljon käyttömahdollisuuksia.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.