Terveys ja hyvinvointi
Minulla on HPV-virus – Kuinka todennäköistä on, että olen tartuttanut HPV:n miehelleni suuhun tai alapäähän?
Julkaistu 11.4.2021
Apu

Kysymys:

Minulla on todettu kuvauksissa HPV-sukupuolitauti, mutta näkyviä oireita ei ole kuuden vuoden aikana ollut. Tila on edennyt korkean riskin HPV-tyypiksi, ja sitä arvioidaan muutaman vuoden välein. Olen ollut nykyisen mieheni kanssa kolme vuotta. Olemme harrastaneet seksiä, ja hän on antanut suuseksiä minulle. Kuinka todennäköistä on, että olen tartuttanut HPV:n miehelleni suuhun tai alapäähän? Se on minulla oireeton, joten voiko se olla myös miehellä oireeton? Kuinka vakavaa tämä on?

Vastaus:

Tämä on varsin yleinen murhe, johon törmään vastaanotollani useita kertoja viikossa. Moni nainen kokee syyllisyyttä pohtiessaan, saattaako levittää HPV- eli papilloomavirustartunnan puolisolleen seksissä tai lapselleen esimerkiksi suukkosien kautta tai vaikkapa käyttämällä tämän kanssa samaa aterinta ruokaillessaan.

HPV-tartuntaa ei oikeastaan voikaan kutsua edes seksitaudiksi – niin yleinen se on. En silti ihmettele, että kysyt tästä. Olethan itsekin käynyt jo monen vuoden ajan tihennetyssä seurannassa, ja varmasti myös oma tilanteesi huolestuttaa.

Kohdunkaulansyöpä ja papilloomavirus

Kohdunkaulansyövän taustalta löytyy aina korkean riskin papilloomavirus. Lisäksi sen riskiä lisäävät muut saman­aikaiset tulehdukset, kuten klamydia, immuunivajaus esimerkiksi lääkityksen tai HIV:n vuoksi, tupakointi, runsas seksikumppanien määrä ja varhain aloitettu seksielämä.

Tartunta ei vaadi varsinaista yhdyntää, vaan voi kulkeutua limakalvo­eritteiden mukana käsien kautta toiselle. Aina erityisiä riskitekijöitä ei ole, vaan kyse on vain huonosta tuurista.

Lähes kaikki altistuvat erilaisille papillooma­viruksille elämänsä aikana, ja tartunta on yleensä täysin oireeton. Alle 30-vuotiaalla terveellä, tupakoimattomalla ihmisellä elimistön oma virustulehdusta parantava taipumus on suuri. Pitkittynyt, vuosia kestävä tulehdus sen sijaan altistaa solumuutoksille ja on todennäköisempää yli 30-vuotiailla.

Papilloomavirus miehellä

Papilloomavirus pesiytyy mieluiten limakalvoille. Miehillä ulkoisten suku­elimien pinta on enemmänkin tavallista ihoa kuin limakalvoa, minkä vuoksi heidän riskinsä saada pitkittynyt tulehdus on pienempi.

Miehillä papilloomavirusta esiintyy kuitenkin myös nielun, perä­aukon ja peniksen syövissä. Ne ovat harvinaisempia kuin naisten vaikeat kohdunkaulan solumuutokset.

Kohdunkaulansyöpää todetaan vuosittain noin 170 tapausta. Papa-seulonnalla voidaan estää noin 700 kohdunkaulansyöpää vuosittain. Vaikeita esiastemuutoksia hoidetaan kirurgisesti vuosittain noin 3 000 ja lieviä, seurantaa vaativia muutoksia todetaan noin 34 000.

Tilanne on kuitenkin paranemassa, koska vuodesta 2013 kansalliseen rokoteohjelmaan on kuulunut HPV-rokote tytöille. Vuodesta 2020 lähtien sama rokote on kuulunut kaikille alakoululaisille sukupuoleen katsomatta.

Kohdunkaulasyövän seulonta Suomessa

Suomessa seulotaan kohdunkaulan­syöpää 30–60-vuotialta naisilta viiden vuoden välein. Osassa kunnista kutsutaan seulontaan myös 25- ja 65-vuotiaat. Perinteinen seulonta käsittää irtosolunäytteen, ja lisäksi osassa kunnista käytetään ­korkean riskin papilloomaviruksen ­tunnistavaa menetelmää.

Miehillä papilloomavirusta tai sen ­aiheuttamia muutoksia ei seulota. Tulisi tietää, mitä etsitään, mistä ja miten, voidaanko varhaisella toteamisella estää tilanteen pahenemista ja onko seulonta kansanterveydellisesti ja -taloudellisesti kustannustehokasta.

Kohdunkaulan­syövästä on paljon tutkimustietoa, ja seulonnan hyödyt on todettu. Siinä on huomioitu myös sairauden luonnollinen kulku. Useimmat meistä saavat elämänsä aikana useammankin HPV-tartunnan, mutta nuorilla se paranee monesti itsestään, ja toisaalta solumuutokset etenevät hitaasti.

Esiasteesta syöväksi muuttuminen kestää yleensä 7–15 vuotta.Vastauksena kysymyksiisi: vakituisessa seksisuhteessa virukset vaihtavat yleensä aina omistajaa, ja niistä tulee yhteisiä. Kummallakin on menneisyytensä niin viruksissa kuin muutoinkin, ja tämä tulee aikuisessa suhteessa hyväksyä. On myös henkilön muista terveydellisistä seikoista kiinni, aiheutuuko jostakin viruksesta harmia. Miehillä ilmenee harvemmin minkäänlaisia muutoksia. Minusta voit olla rauhallisin mielin.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.