Apu

Raskaaksi tuleminen toiveena – Voiko limavuoto kertoa munasolun kiinnittymisestä? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu 16.12.2021

Kysymys:

Olin yhdynnässä puolisoni kanssa edellisten kuukautisteni viimeisenä päivänä. Toivomme raskautta. ­Viikon kuluttua tuli kahtena päivänä vaaleanpunaista limaista vuotoa. Voiko kyseessä aikainen kiinnittyminen vai onko tämä vain toiveajattelua?

Näytä vastaus

Vastaus:

On ihanaa haaveilla omasta perheestä ja jakaa tuo haave toisen ihmisen kanssa! Suurin todennäköisyys raskauden alkamiselle on yleensä keskellä kuukautiskiertoa, kun kypsynyt munasolu irtoaa. Kypsä munasolu säilyy hedelmöityskelpoisena vuorokauden ajan, kun taas ­siittiöt voivat elää jopa viisi vuorokautta kohdussa ja odotella munasolua. Siksi raskauden alkamiselle sopiva yhdyntä­tiheys on kahdesti viikossa. Tällöin ­siittiöitä on jatkuvasti valmiudessa ­odottamassa irronnutta munasolua.

Uusi kuukautiskierto lasketaan alkavaksi ensimmäisestä vuotopäivästä. Tuolloin keho alkaa valmistautua uuden johtavan munasolun valikoitumiseen ja kohdun limakalvon kasvuun. Munarakkulat tuottavat estrogeeniä, joka kasvattaa kohdun sisällä limakalvon paksuksi ja muhevaksi, jotta hedelmöittyneen munasolun olisi hyvä kiinnittyä sinne.

Kiinnittymiseen voi todellakin liittyä pieni verinen vuoto. On kuitenkin epätodennäköistä, että ovulaatio olisi tapahtunut ja hedelmöittynyt munasolu kiinnittynyt jo viikon kuluttua kuukautisvuodon päättymisestä. Sen sijaan munarakkulan puhjetessa pieni vuoto munasarjan pinnasta voi ­kulkeutua kypsän munasolun mukana munatorven kautta kohdusta emättimeen. Tämä voisi tapahtua noin viikko kuukautisten päättymisen jälkeen.

Kysyjän tapauksessa vuoto on siis saattanut liittyä ovulaatioon. Sekin on lupaava merkki siitä, että haaveenne voisi pian täyttyä! Onnea yritykseen!

Jos munasolu hedelmöittyy, se alkaa vuorokauden kuluttua jakautua yhä uudelleen ja kasvaa isoksi solurykelmäksi. Tätä kutsutaan alkiorakkulaksi, ja sen kiinnittyessä kohdun limakalvolle saattaa esiintyä pientä kiinnittymisvuotoa. Tämä tapahtuu aikaisintaan viikon kuluttua hedelmöittymisestä ja joskus vasta niihin aikoihin, kun seuraavien kuukautisten aika olisi ollut.

Kiinnittymisen myötä alkiorakkulan solut alkavat erikoistua yhä enemmän eri suuntiin ja esimerkiksi istukkakudosta alkaa muodostua ulokkeina kohtulihaksen sisään. Tuohon liittyy joillakin naisilla pieni verinen vuoto.

Kysyjän tapauksessa vuoto on siis saattanut liittyä ovulaatioon. Sekin on lupaava merkki siitä, että haaveenne voisi pian täyttyä! Onnea yritykseen!

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.