Apu

Sairastan Parkinsonin tautia ja hikoilen kuin kuumissa aalloissa – Voiko oireelle tehdä mitään? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 1.10.2021

Kysymys:

Olen 75-vuotias Parkinsonin tautia poteva nainen. Diagnoosin sain 2,5 vuotta sitten ja käytän Madopar-­lääkettä. Voin melko hyvin, mutta noin vuosi sitten aloin hikoilla useita kertoja päivässä, mikä muistutti vaihdevuosien kuumia aaltoja. Gynekologi antoi estrogeenia, mutta se ei ­auttanut. Endo­krinologi totesi kilpi- ja muut rauhaset terveiksi. Oireet vain pahenivat. Neurologi sanoi, että hikoilu kuumine aaltoineen kuuluu parkisonismiin. Onko kyseessä ääreishermoston oireilu? Lääkitykseeni kuuluvat myös Betmiga, Gabrion, Escitalopram, Propral ja joskus nukahtamislääke. Onko ongelmalleni tehtävissäni mitään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Parkinsonin tauti on neurodegeneratiivinen (aivosolukuolema tai -rappeuma) sairaus, jonka motorisia oireita ovat liikkeiden hitaus, lihasten jäykkyys ja lepovapina. Englantilainen lääkäri James Parkinson kuvasi taudin jo 200 vuotta sitten, mutta sen lopullinen syy on edelleen tuntematon. Noin kaksikymmentä vuotta sitten huomattiin, että alfasynukleiiniproteiinilla on keskeinen merkitys taudin aivomuutoksissa (Lewyn kappaleissa). Kun havaittiin, että muutokset leviävät asteittain ydinjatkeesta aivokuorelle saakka, ymmärrys Parkinsonin taudin monimuotoisista oireista lisääntyi (Valtteri Kaasinen).

Keskeistä lienee alfasynukleiinin kertyminen sekä sen poikkeava laskostuminen ja leviäminen aivoissa. Tämä johtaa dopamiinia välittäjäaineena käyttävien hermosolujen kuolemaan aivojen keski­osien tumakkeissa. Taudin toteamisen suurin ongelma piilee siinä, että diagnoosi tehdään motoristen oireiden perusteella, jolloin jo noin puolet näistä soluista on menetetty.

Parkinsonin alkuoireet voivat alkaa ainakin seitsemän vuotta ennen diagnoosia. Niitä ovat muun muassa vilkeunen aikainen käytöshäiriö, hajuaistin heikkeneminen, ummetus ja kävelyn muutokset. Tauti tulee mieleen, kun näkee potilaan pitemmän ajan päästä.

Toisaalta ennusteen kannalta varhaisesta diagnoosista ei ole toistaiseksi iloa, koska tautiprosessiin vaikuttavaa hoitoa ei ole. Toki potilaalle on merkittävää saada selitys oireilleen. Jos ja kun hermoja suojaava hoito kehitetään, myös varhaisen diagnoosin keinot olisi selvitettävä.

Tällä ­hetkellä lääkkeellinen hoito keskittyy dopamiinin tuomiseen, mikä virkistää tumakkeissa väheneviä soluja. Jossakin vaiheessa lääkkeiden teho vääjäämättä hiipuu.

Parkinson-hikoilu selittyy degeneraatiolla ja aivokemialla, joka on häiriintynyt taudin vuoksi. Mekanismia ei tiedä ­tarkalleen kukaan.

Parkinsonin taudin tyyppioireita voivat olla hikoilu ja liman­eritys, etenkin kun tauti on kestänyt pidempään. Ne eivät johdu dopamiinin vaikutuksen vähenemisestä, vaan todennäköisesti syynä on autonomisen hermoston häiriö. Aivokemia on monimutkaista. Soitin Kuopion yliopistollisen sairaalan kahdelle neurologille sekä luotto­psykiatrilleni Hannu Lauermalle. Kaikki vahvistivat, että esittämäsi kysymys on äärimmäisen vaikea.

Sekä ummetus että hikoilu viittaavat sympaattiseen hermostoon (tai antikolinergiseen mekanismiin). Limaneritystä tämä ei kuitenkaan selitä, vaan se on lähtökohtaisesti parasympaattinen toiminto. Varsinkin vanhempien antipsykoottien käyttöön liittyy Parkinsonin kaltaisia oireita (lääkeparkinsonismi, dopamiini­reseptoreiden blokkaus). Lauerma tietää, että klotsapiini (Leponex) vaikuttaa nielurefleksiin, mikä selittää sen käyttäjillä ­joskus ilmenevää limaisuutta.

Parkinson-hikoilu selittyy degeneraatiolla ja aivokemialla, joka on häiriintynyt taudin vuoksi. Mekanismia ei tiedä ­tarkalleen kukaan. Käyttämäsi mielialalääkkeen (Escitalopramin) on kuvattu aiheuttavan hikoilua, joten se kannattaa tauottaa tai vaihtaa.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.