Apu

Näkyvätkö sukupuolitaudit papakokeessa? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 6.1.2021

Kysymys:

Näkyykö mahdollinen klamydia tai muut sukupuolitaudit papakokeessa? Joskus aikanaan sain papavastauksen merkinnällä ”lievää tulehduksen kuvaa mukana”, ja ohessa oli lääkeresepti. En kuitenkaan hakenut lääkettä, koska olin oireeton. Mistä tulehduksesta on voinut olla kyse? Mitä kaikkea ylipäätään papakokeessa näkyy?

Näytä vastaus

Vastaus:

Papakokeella on seulottu Suomessa kohdunkaulansyöpää 1960-luvulta lähtien. Nykyään kutsu ilmaiseen joukkoseulontaan asuinpaikan perusteella tulee 30–60-vuotiaille naisille viiden vuoden välein. Joissakin kunnissa kutsun saavat myös 25- ja 65-vuotiaat naiset.

Papakokeen avulla voidaan löytää papilloomaviruksen (HPV) aiheuttamat solumuutokset ja kohdunkaulansyövän esiasteet. Nykyään monessa kunnassa seulotaan samalla korkean riskin papilloomaviruksen kantajuutta.

HPV-rokote syöpää vastaan

Papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä vastaan on myös kehitetty rokote, jota tarjotaan kansallisen rokoteohjelman mukaisesti alakoulun viimeisillä luokilla kaikille sukupuolesta riippumatta.

Papakokeen löydökset luokitellaan normaaleihin, jolloin kontrolli on viiden vuoden päästä, lieviin muutoksiin, jotka usein kontrolloidaan vuoden kuluttua ja vahvoihin muutoksiin, joiden tarkemmat tutkimukset ovat tarpeen jo pikaisemmalla aikataululla. Solumuutosten suhteen koe ei siis anna tarkkaa diagnoosia, vaan kertoo mahdollisten jatkotutkimusten tarpeesta ja aikataulusta.

Papakokeen tulkitsijat voivat kuitenkin havaita näytteestä muitakin kuin papilloomavirukseen liittyviä muutoksia. Tällaisia ovat esimerkiksi hiivasienitulehdus, emättimen sekabakteeritulehdus tai imetykseen ja vaihdevuosiin liittyvä estrogeenivajaus.

Seksitaudit eivät näy papakokeessa

Näytteessä eivät sen sijaan näy klamydia, tippuri, kuppa ja hiv. Näitä tauteja kutsutaan nykyään seksitaudeiksi. Entinen nimitys sukupuolitauti viittaa virheellisesti sukupuoleen, jolla ei ole mitään tekemistä tartunnan saamisen kanssa.

Klamydia ja tippuri tutkitaan seksitavoista riippuen virtsanäytteestä ja pumpulipuikon avulla nielusta sekä peräaukolta. HIV, kuppa ja hepatiitit tutkitaan verinäytteestä. Moni seksitauti on oireeton. Riski saada tartunta lisääntyy kumppaneiden määrän myötä ja suojaamattomassa seksissä.

Testiin voi hakeutua maksutta omalle terveysasemalle, opiskelijaterveydenhuoltoon tai sukupuolitautien poliklinikalle. Testauskäytännöt vaihtelevat hieman paikkakunnittain, ja tiedot löytyvät helposti netistä.

Isommilla paikkakunnilla toimivat myös Hivpoint ja SPR:n Pluspisteet, joissa testaus on nimetöntä ja ilmaista. Lisäksi on mahdollista hakeutua yksityiseen terveydenhuoltoon. Seksitautitutkimuksiin tulee hakeutua matalalla kynnyksellä ja suhtautua niihin siten, että ne ovat yksi tapa pitää huolta sekä omasta että muiden ihmisten terveydestä.

Kertomasi vastaus ”lievää tulehduksen kuvaa” voisi viitata emättimen bakteerikannan epätasapainoon. Jos tästä ei ole oireita, lievää tulehdusta ei tarvitse hoitaa. Se paranee usein itsestään.

Jos sinulta on tuon näytteen jälkeen otettu normaalin tuloksen antanut papakoe, voit unohtaa aiemman lievän tulehduksen. Seksitaudit ovat kuitenkin usein oireettomia ja testaus helppoa, joten tällainen piilevä tulehdus on helppo poissulkea ja jättää näin mielessä pyörivä murhe taakseen.

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.