Apu

Mistä aivosairaan tyhjä katse johtuu – onko siellä pään sisällä jossain vaiheessa täysi tyhjyys? Apu-klinikka vastaa

KuvatiStock
Julkaistu: 25.6.2021

Kysymys:

Puolisoni sairastaa monioireista aivosairautta. Kunto vaihtelee, mutta kotona pärjäillään. Aamut ovat parempia, mutta iltaa kohti kunto väsähtää. Myös katse muuttuu: siitä tulee kertakaikkisen tyhjä, tuijottava, samea ja jopa pelottava. Sanotaan, että silmät ovat sielun peili – taitaa olla totta. Onko siellä pään sisällä jossain vaiheessa täysi tyhjyys, joka sitten hiljalleen täyttyy vai mistä on kysymys? Olisi mielenkiintoista, jos asiaa pohtisi kanssani lääkäri, joka on varmasti tuon katseen työssään kohdannut.
Näytä vastaus

Vastaus:

Olen kuullut takaa vasemmalta, että suoli olisi sielun peili. Ei kyllä ole – silmät ovat! Miltä kuulostaisi rakkaan kanssa leperrellä hänen ruokailuputkensa ­ominaisuuksista silmien värin sijaan? Ihmisaivot ovat arvoituksia täynnä oleva kokonaisuus. Tieto aivojen toiminnasta ja niiden tutkimusmenetelmät ovat kehittyneet huomattavasti siitä, kun opiskelin lääke­tiedettä Helsingin yliopistossa vuodesta 1974 alkaen heti armeijan käytyäni. Kaikesta en ole käytännön lääkärin työssäni edes ­auttavasti perillä.
Potilaan tarkkailijan näkökulma on subjektiivinen. Tulkitsemme ilmeitä ja esimerkiksi katseen tyhjyyttä. Keskustelin asiasta tyttäreni, viittä vaille valmiin psykiatrin, kanssa. Hän kertoi havainneensa samoja piirteitä vauvassaan. Kyse saattaa olla pelkästään uni-valvetilan vaihtelun heijastumisesta katseeseen, jota luemme omalla asteikollamme.
Aivojen reaktioita erilaisiin ärsykkeisiin tutkitaan muun muassa funktionaalisen magneettitutkimuksen (FMRI) ja positroniemissiotomografian (PET-kuvantaminen) keinoin. Aivojen sähköisiä ilmiöitä kuvataan aivosähkökäyrällä (EEG), jossa mitataan aivotoiminnan aiheuttamia ­sähköisiä potentiaaleja. Kun selvitellään epäselvien kohtausten mahdollista epileptistä luonnetta, saadaan tarkempaa tietoa yhdistämällä reaaliaikainen videokuvaus ja EEG. Asia ei ole yksiselitteinen epilepsiassakaan, sillä joskus kohtausoire voi syntyä muistijättöisesti, vaikka EEG ei sitä osoittaisi. Paljon on vielä opittavaa.
Olemme pihalla kuin sulamattomat lumiukkelit tietoisuutemme, sielun, ruumiin ja mustien aukkojen maailmassa. Mitä on elämä? Mistä me tulemme ja mihin me olemme lopulta menossa? Jos joku oikeasti sen todistamisen ja tieteen standardein tietää, ilmoittautukoon. Tällä foorumilla ei pelkkä usko riitä, vaikka en sen merkitystä tahdo kieltääkään. Se, mikä on näkyvää ja toistettavasti todistettavaa, on helppo myös uskoa. Kunpa näin olisikin, sillä pelkän uskon varassa on nykyihmisen vaikeaa elää ja tunnustaa epäuskonsa.
Niin, mitä on tietoisuus? Dementia päättyy aivotoimintojen hiipumiseen, mitä todistan työssäni karvaasti joka päivä. Ihminen ei ole enää se sama, mitä hän oli kukoistuksensa päivinä. Mitä hän tuntee ja mitä hän ymmärtää? Silmät ­kostuvat tuttujen laulujen äärellä ja huulet tapailevat säkeitä, vaikka näennäisesti emme kykene havaitsemaan muuta järjellistä reaktiota. Myös lapsuuden tuoksut ja maut herättävät havaittavan reaktion. Jos ei muusta, ne kertovat ainakin siitä, miten voisimme tätä yhä yleistyvää potilas­ryhmää hoivakodeissa kohdata ja hoitaa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.