Apu

Minulla on mahdollisesti selkärankareuma ja iriitti, miten estän sokeutumisen? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 21.11.2020

Kysymys:

Minulla epäillään ja tutkitaan selkärankareumaa. Minulla ei ole vielä todettu iriittiä, mutta jonkin verran sen oireita on. Siksi kysyn, miten sokeutumista voisi ehkäistä ja kuinka pitkä aika hoitamattomana on liian pitkä aika? Jos iriitin hoito edellyttää, että käyttää kuukauden tippoja, jotka sumentavat näköä, ja jos hoito toistuu useita kertoja vuodessa, ihminenhän on käytännössä sokea.

Näytä vastaus

Vastaus:

Selkärankareuma on tulehduksellinen reumasairaus. Sen tyyppioire on vähitellen alkava, vaihteleva ja hitaasti paheneva alaselkäkipu, joka vaivaa levossa erityisesti yöllä ja helpottaa rasituksessa. Siihen liittyy voimakas perinnöllinen alttius.

Ensimmäiset oireet alkavat lähes aina 20–30 vuoden iässä. Sairaus on yhtä yleinen miehillä ja naisilla. Osalla voi esiintyä niveltulehduksia sekä jänteiden ja nivel­siteiden kiinnityskohtien kiputiloja.

Diagnoosi perustuu röntgenkuvissa todettaviin risti-suoliluunivelten tulehdusmuutoksiin. Jos ne näkyvät vain magneetissa, on kyseessä aksiaalinen spondylartriitti, joka voi edeltää taudin toteamista. Perinnöllinen kudostekijä HLA-B27 altistaa selkärankareumalle – ­95 prosentilla potilaista tämä on (Heikki ­Julkunen). Oireettomilta sitä ei pidä etsiä, koska suomalaisista 16 prosentilla esiintyy sitä veressä ja yksi prosentti ­sairastaa selkärankareumaa.

Noin yksi viidestä voi sairastua silmän värikalvon tulehdukseen (iriitti). Se on silmänsisäinen tulehdus, jossa silmän värillinen osa tulehtuu. Keskeisiä oireita ovat silmän punoitus, kipu ja valonarkuus. ­Mustuainen voi pienentyä.

Tauti pitää erottaa ensisijaisesti sarveiskalvon ­haavaumasta ja herpestulehduksesta sekä silmänpainetautikohtauksesta – tosin iriittikin voi ­joskus nostaa painetta. Näöntarkkuuden tutkiminen on tärkeää.

Taudin toteaminen vaatii silmälääkäriä ja mikroskooppia, jolla bongataan tulehdussoluja etukammioista. Ensisijaisena hoitona käytetään kortisonitippoja.

Yleensä hoito kestää kuukauden. Jos sen keskeyttää, iriitti uusii helposti. Usein tippoja laitetaan ensimmäisen viikon ajan tunnin välein valveilla ollessa, käytetään tarvittaessa mustuaista laajentavia tippoja ja laitetaan kortisonivoidetta yöksi. Annostusta vähennetään pikkuhiljaa.

Kieltämättä hoito aiheuttaa alkupainotteisesti lähinäön ongelmia (laajentava tippa), häikäisyä ja näön sumenemista (rasva). Kuitenkin se palkitsee käyttäjänsä näön säilymisellä. Ole rauhallisella mielellä. Sinulla ei ole kertomasi perusteella todettu vielä sen paremmin selkärankareumaa kuin iriittiäkään! Jos todettaisiin, kunnollinen hoito kannattaa aina, eikä tutkimuksia pidä viivyttää.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.