Apu

Minkä kokoinen kohtu on normaalisti, jos ei ole raskaana? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 7.1.2021

Kysymys:

Minkä kokoinen kohtu on normaalisti, jos ei ole raskaana? Gynekologisen ultraäänen jälkeen lääkäri kirjoitti näin: TVUÄ Kohdun ap mitta 3,4 cm. Onko tämä normaali koko? Näkyisikö raskaus gynekologisessa ultraäänessä (emättimen kautta tehty kaikututkimus), mikäli raskaus olisi jo melkein puolessavälissä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Gynekologinen ultraäänitutkimus tarkoittaa yleensä emättimen kautta sauvamaisen anturin kanssa suoritettua kaikukuvausta. Tällä menetelmällä nähdään kaikkein tarkimmin kohdun ja munasarjojen koko ja rakenteet. Lääkäri voi käyttää tästä nimitystä transvaginaalinen ultraäänitutkimus eli lyhennettynä TVUÄ.

Kohdun tavallinen koko on 50–100 grammaa. Tarkkoja pituus- ja paksuusmittoja on vaikea antaa, koska kohtu on kolmiulotteinen rakenne ja sen muoto vaihtelee yksilöllisesti todella paljon. Varmuudella voin kuitenkin sanoa, että kohdun ap-mitta eli anterior-posterior-mitta 3,4 cm on normaali ja kuvaa kohdun paksuutta sivusuunnassa etuseinämästä takaseinämään.

Puolivälissä raskautta kohtu on jo huomattavasti kasvanut ja ulottuu napaan asti. Sikiön koko on tuolloin noin 20 cm ja 200 g. Tällainen tilanne erottuu ilman muuta ultraäänessä.

Varhaisimmillaan raskaus erottuu ultraäänitutkimuksessa raskausviikon 5–6 kohdalla. Tuolloin kuukautiset ovat yleensä myöhässä noin 1–2 viikkoa. Sykettä ei vielä eroteta, mutta raskauspussi ja ehkä pieni alkiokaikukin on jo erotettavissa. Aivan alkuraskaudessa ultraäänitutkimus ei kuitenkaan ole hyvä raskaustesti, vaan virtsasta tai verestä tehtävä testi on herkempi ennen raskausviikkoa 6.

Jos kohdun koko on ollut tutkimuksen aikaan kertomasi mukainen, ei siellä ole ollut puoliväliin edennyttä raskautta. Tutkimustilanne on usein jännittävä ja hermostuttava, varsinkin jos pelkää jotakin ei-toivottua löydöstä. Joskus lääkärin puhe menee ohi tai sisältää vieraita sanoja. Tällöin kannattaa aina rohkeasti kysyä, oliko kaikki normaalia vai ei. Tutkimus koskee juuri sinua, ja sinulla on oikeus saada tieto ymmärrettävästi selitettynä!

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.