Terveys ja hyvinvointi
Voiko melanooman uusiutumista ehkäistä? Mistä huomaa, jos melanooma on uusiutunut?
Julkaistu 14.9.2023
Apu Terveys

Kysymys:

Olen parantunut melanoomasta. Miten voin ehkäistä sen uusiutumista? Mistä huomaan, jos melanooma uusiutuu?

Vastaus:

Hoitojen jälkeen on tärkeää osallistua sovittuun jälkiseurantaan, jonka tarkoituksena on pyrkiä havaitsemaan uusi melanooma. Se voi näkyä arvessa, satelliittipesäkkeinä, ihometastaaseina tai imusolmukealueilla.

Seurannassa tunnustellaan leikkausaluetta ja imusolmukkeita sekä tarkkaillaan yleisvointia ja hoitojen myöhäisvaikutuksia. Seuranta voi tapahtua perus­terveydenhuollossa, työterveyshuollossa, oman lääkärin vastaanotolla tai erikoissairaanhoidon poliklinikalla.

Lisäksi suositellaan ihon omatarkkailua, jolloin tunnistat omassa kehossasi ja luomissasi tapahtuvat muutokset. Omatarkkailun tukena voit pitää luomipäiväkirjaa, luomikarttaa tai näiden yhdistelmää. Ne auttavat vertaamaan tilannetta edelliseen kertaan. Myös valokuvat kertovat muistia tarkemmin ihotilanteen kehittymisestä sekä luomien määrästä ja koosta.

Ihomelanooman tärkein yksittäinen aiheuttaja on auringon ultravioletti­säteily. Ihon suojaaminen pienentää ihosyövän uusiutumisen riskiä. On tärkeää suojata ihoa liialliselta auringolta vaatteilla ja aurinkosuojavoiteilla. Kannattaa valita voide, jossa on mahdollisimman suuri suojakerroin, ja lisätä voidetta useasti auringossa oleskelun aikana.

Valtaosa uusiutumisista tulee kahden vuoden kuluessa hoidoista. Melanoomaan sairastuneista 93 prosenttia on elossa viisi vuotta diagnoosin jälkeen.

Syöpäjärjestöt

Kysymyksiin vastasivat psykososiaalisen tuen päällikkö Katja Tähkä ja neuvontahoitaja Miia Sjöblom Syöpäjärjestöistä.

Syöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Syöpäjärjestöt tuottaa ja tarjoaa tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä. Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu 12 alueellista syöpäyhdistystä ja 6 valtakunnallista potilasjärjestöä sekä oma tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.