Apu

Kysta munasarjassa: Näkeekö munasarjoista jälkikäteen, että siellä on ollut kysta, jos se on ehtinyt puhjeta? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 6.2.2021

Kysymys:

Minulla on ollut aina välillä outoa tunnetta oikealla puolella alavatsaa. Yhtenä päivänä oli kovempaa kipua vatsassa, mutta se meni ohi seuraavana päivänä. Gynekologi löysi jonkin verran nestettä vatsaontelosta. Hän arveli, että minulla on ollut munasarjakysta ja se on puhjennut. Näkeekö munasarjoista jälkikäteen, että siellä on ollut kysta, jos se on ehtinyt puhjeta jo? Kuinka kauan kestää, ennen kuin neste tulee pois? Olen 27-vuotias, 163 cm / 90 kg. Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja fibromyalgia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Munasarjakystat ovat yleisiä kaikenikäisillä naisilla, mutta erityisesti juuri ikäisilläsi nuorilla, hedelmällisessä iässä olevilla. Ne ovat vähintään 3 cm:n kokoisia nestetäyteisiä rakkuloita. Toisilla on niihin enemmän taipumusta. Suurin osa munasarjakystista on hyvänlaatuisia, mutta iän myötä pahanlaatuisen kasvaimen todennäköisyys kasvaa. Tavallisesti kystat katoavat ajan mittaan itsestään. Jos kipuileva kysta ei häviä tai kasvaa kookkaaksi, se voidaan leikata. Kystat eivät muutu ajan kuluessa pahanlaatuisiksi, vaan hyvänlaatuiset kystat ja pahanlaatuiset kasvaimet ovat alun perin erilaisia. Jos oireita aiheuttavia kystia tulee toistuvasti, niiden syntymistä voidaan estää tehokkaasti e-pillereillä. Kierukka ei estä kystien syntymistä.

Kystat voivat olla täysin oireettomia tai aiheuttaa esimerkiksi paineen tunnetta ja kipua. Ne voivat olla hormonaalisesti aktiivisia ja aiheuttaa kuukautishäiriöitä ja rintojen aristelua. Kipu voi pahentua äkillisesti, kun kysta puhkeaa tai se aiheuttaa munasarjan kiertymisen vartensa ympäri. Tällöin munasarjan verenkierto estyy, ja kova kipu ei hellitä lainkaan. Tämän vuoksi on syytä hakeutua päivystykseen, jos kova kipu jatkuu. Kystaa tutkitaan emättimen kautta suoritettavalla ultraäänitutkimuksella. Hoikalla nuorella tutkimus onnistuu tarvittaessa monesti myös vatsan päältä.

Gynekologi voi ultraäänen avulla nähdä kystan sisältä purkautuneen nesteen vatsaontelon pohjalla ja joskus munasarjassakin merkkejä puhjenneen kystan jäännöksistä. Neste kuitenkin imeytyy kudoksiin ja häviää muutamissa päivissä. Näitä muutoksia on harvoin mahdollista nähdä enää viikon kuluttua kystan puhkeamisesta.

Kertomasi perusteella munasarjassa on todennäköisesti ollut kysta jo pitempään, ja äkillisempi kipu liittyi sen puhkeamiseen. Huonossa hoitotasapainossa oleva tai hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa kuukautiskierron häiriöitä, mutta sinänsä perussairautesi eivät lisää kystataipumusta. Voit olla rauhallisin mielin, eikä sinun tarvitse epäillä, että esimerkiksi jokin munasarjan pahanlaatuinen asia olisi tutkimuksessa jäänyt huomaamatta.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.