Apu

Kuukautiset myöhässä: Olen 16-vuotias, en ole raskaana enkä ollut yhdynnässä – virtsa rusehtavaa ja siinä on verta – Apu-klinikka

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 28.5.2021

Kysymys:

Olen 16-vuotias tyttö. Kuukautiseni ovat melkein kaksi kuukautta myöhässä, vaikka ne ovat aina olleet hyvin säännölliset. En ole ollut yhdynnässä, joten mahdollisuutta raskauteen ei ole. Lisäksi minulla on esiintynyt ruokahaluttomuutta, väsymystä, pahoinvointia, huimausta ja ajoittaisia yläselkäkipuja. Virtsan seassa on välillä verta, tai virtsa on rusehtavaa. Liittyvätkö nämä asiat toisiinsa? Mitä minun olisi syytä tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuukautisten poisjäämisen yleisin syy on raskaus, mutta kerrot, ettei se ole mahdollinen. Oletan, että muutakaan seksuaalista kanssakäymistä ei ole ollut. Kuten edellä vastaan toisen kysyjän pulmaan, kuukautishäiriöt ovat hyvin tavallisia.

Näihin lukeutuu myös kuukautisten jääminen pois. Sinun iässäsi munasarjojen ja sen toimintaa säätelevän aivolisäkkeen toiminta on vielä hyvin altis häiriötekijöille, ja pienikin stressi tai ruokavalion muutos voi vaikuttaa kiertoon.

Ruskea virtsa

Ruskea väri virtsassa voi olla vanhaa verta ja tulla joko virtsarakosta, ylempää virtsateistä tai munuaisista. Eräät ruoka-­aineet, kuten pavut ja raparperi, voivat värjätä virtsan ruskeaksi, ja esimerkiksi punajuuri punaiseksi. Myös joillakin lääkeaineilla on virtsan värjäävä vaikutus.

Kerrot kuitenkin myös monista muista muutoksista terveydentilassasi, ja ne huolettavat minua. Ruokahaluttomuus on voinut johtaa liian vähäiseen energiansaantiin, mikä voi aiheuttaa monia kuvaamiasi oireita.

Verta virtsassa

Verinen virtsa voisi olla merkki virtsatietulehduksesta, mutta siihen liittyy usein tiheä virtsaamisen tarve ja virtsankirvelyä tai paineen tunne. Joskus myös erittäin rankka fyysinen rasitus voi johtaa ohimenevään verivirtsaisuuteen. Virtsatiekivet oireilevat usein voimakkaalla selän, kyljen tai vatsan alueen kivuilla ja ajoittaisella verivirtsaisuudella.

Suosittelen sinua hakeutumaan yleislääkärin vastaanotolle tarvittavia tutkimuksia varten. Niitä ovat virtsanäyte ja verikokeet sekä mahdollisesti virtsateiden ultraäänitutkimus.

Kuulostaa siltä, että kuukautisten poisjääminen on vain sivuoire ja gynekologinen tutkimus ei ole ensisijaisesti tarpeen. On kuitenkin tärkeää selvittää, mistä on kyse ja miksi sinulla on tällaisia oireita.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.