Terveys ja hyvinvointi
Kannattaako kokeilla allopurinolia tai arginiinia kihtiin? Kihtikohtaukset jatkuvat ruokavaliomuutoksista huolimatta
13.7.2023
 |
Apu

Kysymys:

Olen 69-vuotias mies, pituus 179 cm ja paino 79 kg. Kärsin kihtikohtauksista. Muutin ruokavalioni jo vuosia sitten: pois jäivät silakka- ja maksapihvit sekä muut kihtipotilaan kielletyt ruoka-­aineet. En myöskään syö liharuokia päivittäin. Alkoholia on kulunut noin kymmenen annosta viikossa. Lääkitystä ei ole, mutta nyt on harkinnassa allopurinoli. Olen kuitenkin miettinyt, voisiko arginiinilla vähentää kihtikohtauksia. Senhän pitäisi vaikuttaa virtsahappokiertoon. Onko arginiinin vaikutusta kihtiin tutkittu?

Vastaus:

Arginiini on aminohappo eli yksi proteiinin osa, jota saadaan ravinnosta. Arginiinia on tutkittu myös ravintolisänä, koska se lisää typpioksidin vapautumista verisuonista. Arginiinivalmisteilla ei kuitenkaan ole vakuuttavasti todettu olevan myönteisiä terveysvaikutuksia. VINTAGE MI -tutkimuksessa arginiinin käyttäminen lisäravinteena (3 x 3 g/pv) yli 60-vuotiailla miehillä lisäsi kuolemia lumelääkkeeseen verrattuna kuuden kuukauden seurannassa. Tämän suurehkon tutkimuksen vuoksi arginiinin teoreettisiin sydänterveyshyötyihin on suhtauduttu suurella varauksella.

Arginiinin vaikutuksesta kihtiin ei ole tietääkseni tehty kunnollisia tutkimuksia, enkä sellaisia hauissani löytänyt. Sen sijaan jotkin asiantuntijavastaukset eri lähteissä ja jotkin koe-eläintutkimukset varoittavat, että arginiini saattaisi lisä­ravinteena otettuna jopa lisätä veren virtsa­happomäärää ja siten pahentaa kihtiä. Tämän vuoksi en kannustaisi kokeilemaan arginiinia kihtiin.

1–3 alkoholiannosta viikossa ei liene haitallista kihdissä, mutta mainitsemasi määrä eli 10 annosta viikossa voi teoriassa olla yksi tekijä, joka pahentaa kihtiäsi. Alkoholin yleinen haitallinen mekanismi kihdissä perustuu siihen, että alkoholi kiihdyttää elimistön omaa puriinituotantoa. Olut on vielä muita alkoholia pahempi, jopa pienillä annoksilla.

Jotkin ruoka-aineet ovat eduksi kihdissä sen vuoksi, että ne luultavasti kiihdyttävät hiukan virtsahapon poistumista elimistöstä munuaisten kautta. Tällaisia ruokia ovat maitotaloustuotteet eli maito, jogurtti, viili, piimä ja juusto. Kannattaa valita vähärasvaisia tai rasvattomia maito­taloustuotteita, koska runsas­rasvaisten maitotuotteiden sisältämä ksantiinini­oksidaasi-entsyymi saattaa lisätä uraatin muodostumista kehossa ja siten heikentää maitotuotteiden hyötyjä.

On myös jonkin verran tutkimusnäyttöä, että C-vitamiinilisä vähentää hiukan virtsahapon määrää, jos annos on 500 milligrammaa vuorokaudessa. C-vitamiinin pitkäaikaisen käytön haittapuoli on, että riski munuaiskiviin suurenee hieman. Myös kirsikoiden säännöllisestä syömisestä tai kirsikkamehun juonnista (2 dl) päivittäin voi parin tutkimuksen mukaan olla hiukan etua. Tosin yhdessä tutkimuksessa mitään hyötyä ei havaittu.

Allopurinolia käytetään yleisesti kihdin hoitoon. Sen hyödyt ja haitat tunnetaan hyvin pitkän käyttökokemuksen vuoksi. En kyllä missään nimessä sulkisi allopurinolin käyttöä pois, jos lääkäri näkee sen perustelluksi.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

Reijo Laatikainen, ravitsemus

Pippa Laukka, hyvinvointi

Tapani Kiminkinen, yleislääketiede

• Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka

• Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.