Apu

Verenpaineeni on hyvin alhainen – Onko tämä enää normaalia? – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 19.8.2021

Kysymys:

Verenpaineeni on alhaista sorttia. Minua ei kuitenkaan huimaile, olen jatkuvasti jalkeilla ja urheillut ­lapsesta asti. Olen 156 cm pitkä ja 57-kiloinen nainen, eikä vyötärölihavuutta ole. Tavallisesti yläpaineeni on alle sadan ja joskus jopa 58–70. Alapaine on 56–60. Onko tämä vaarallista vai ihan normaalia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Klassinen toteamus oireettoman matalan verenpaineen vaaroista kuuluu: ”On siitä yksi merkittävä haitta – ne, jotka sitä potevat, tuppaavat elämään pitkäikäisiksi.” Oireinen matala verenpaine on asia erikseen. Hiljan osastollamme oli Parkinsonin tautia poteva mummo, josta lääkärit saivat raporttia toistuvista kouristeluista. Neurologille oli soitettu, jolloin ohjeeksi annettiin epilepsialääkkeen aloittaminen.

Myöhemmin potilas saapui asukkaaksi hoivakotiin, joka kuuluu reviiriini. Epilepsialääkityksestä huolimatta oireet jatkuivat. Kiinnitimme huomiota siihen, että kohtaukset tulivat aina vain pystyasennossa. Kyseessä ei ollut epi­lepsia, vaan pystyasennossa ilmaantuva pyörtyminen.

Parkinsonin tautiin ja siihen käytettävään lääkitykseen liittyy pystyasennossa laskevan verenpaineen vaara. Lisäksi potilas käytti muistilääkettä, jolla voi olla sama vaikutus. Tuosta lääkkeestä luovuttiin ja epilepsiapillereillä heitettiin vesilintua. Kohtaukset loppuivat. Tällaisilla potilailla hoidetaan vain pystyasennossa mitattavaa verenpainetta, jos aiotaan välttyä lonkkamurtumilta ja kallovammoilta.

Tarina todentaa, miten mahdottoman tärkeää potilaita hoidettaessa on saada haastattelemalla ja omin aistein tutkimalla käsitys tilanteesta. Näissä tapahtuvat laiminlyönnit erityisesti kiireisessä päivystyksessä johtavat helposti potilaan väärälle tutkimusuralle. Tätä tapahtuu vääjäämättä jokaiselle potilaita hoitavalle lääkärille, vaikka yrittäisi olla kuinka tarkka tahansa.

En ole pätkääkään huolissani veren­paineestasi: sinähän olet normaali. Luonnonkansoilla, jotka eivät suolalla läträile, on samanlainen verenpaine kuin sinulla. Nykyinen kehittyneiden maiden elämäntapa on johtanut sydän- ja verisuonisai­rauksien näkökulmasta vaarallisimman ­riskitekijän verenpainetaudin valtavaan yleistymiseen. Uusi normaali alkaa olla verenpainetauti mieluummin kuin ­normaali paine.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.●

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.