Apu

Alavatsassa tuntuu vihlaisevaa kipua yhdynnässä ja tamponia laittaessa – Mistä voi olla kyse? – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 2.5.2021

Kysymys:

Olen 18-vuotias nainen. Mistä voisi mahdollisesti voisi johtua kipu alavatsassa yhdynnän aikana tai silloin, kun yrittää laittaa tamponia? Kipu on vihlaiseva, ja se tuntuu yhdynnässä vain tietyissä asennoissa. ­Hetkellisesti kipu on melko kova.
Näytä vastaus

Vastaus:

Erittäin tärkeä ja monenikäisiä naisia koskettava kysymys! Yhdyntäkivulle on lukuisia syitä, ja osa niistä liittyy johonkin sairauteen, kuten endometrioosiin tai virtsarakon tai limakalvojen sairauksiin. Nuorilla naisilla saattaa usein olla myös tiukat lantionpohjan lihakset joko luontaisesti tai lihaskuntoharjoittelun ansiosta.
Kun emätin kouristaa kivusta tai kiputuntemus ja sen pelko estävät yhdynnän, puhutaan vaginismista. Matalahormoniset ehkäisy­pillerit aiheuttavat ­joillekin limakalvojen kuivuutta, mikä voisi aiheuttaa kuvaamiasi oireita. Tämäntyyppinen kuivuuteen liittyvä kipu on tuttua myös vaihdevuosi-ikäisille ­naisille. Tilapäisiä lantion alueen kipuja aiheuttavat myös munasarjakystat sekä erilaiset tulehdustilat.

Vulvodynia on pitkäaikainen kiputila

Eniten oireistasi tulee mieleen vulvodynia, joka on ulkosynnytinten ja limakalvojen pitkäaikainen kiputila. Sen aiheuttajaa ei tunneta, mutta toistuvat hiivatulehdukset ja matalahormonisten e-pillerien käytön aloittaminen nuorella iällä altistavat oireyhtymälle. Limakalvot herkistyvät tavalliselle kosketukselle niin, että tuntohermot alkavat viestittää aivoille virheellisesti kipusignaalia.
Vulvodynia on yleisin nuorten naisten yhdyntäkipujen aiheuttaja. Tärkeää sen hoidossa on ymmärtäväinen kumppani, jonka kanssa puheyhteys toimii. Seksissä kannattaa muistaa monimuotoisuus: yhdyntä ei ole ainoa tapa nauttia intiimistä yhdessäolosta. Liukasteita on hyvä kokeilla ja testata erilaisia valmisteita.
Suosittelen kokeilemaan myös yhteisiä mindfulness-hetkiä – netistä löytyy paljon harjoitteita – ja tutustumaan hengi­tys­­harjoituksiin. Kun kivun pelko valtaa mielen, hengitys muuttuu usein pinnalliseksi ja lantionpohjan lihakset kiristyvät entisestään. Tämä aiheuttaa lisää kipuja.
Kannustaisin varaamaan ajan gynekologin vastaanotolle tilanteen selvittelyä varten. Aina ei tarvita gynekologista sisätutkimusta, joten sinun ei tarvitse pelon vuoksi jättää menemättä. Monen kroonisen kiputilan hoidossa kullanarvoisia ­auttajia ovat osaavan lääkärin lisäksi aiheeseen perehtyneet fysioterapeutit sekä tietyntyyppiset psykoterapeutit. Ethän kärsi turhaan!

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiedeVoit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.