Apu

Sietämätön kutina ennen kuukautisten alkamista – Mistä se voi johtua? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 17.8.2021

Kysymys:

Minua vaivaa kova kutina aina ennen kuukautisten alkamista. Kutina häiritsee ihan normaalia elämää, koska en pysty unohtamaan sitä. Vaivaa kestää ainakin viikon. Huomaan, että kutina hellittää, kun vuoto alkaa. Mistä tämä voi johtua ja voinko hoitaa sitä jotenkin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Et mainitse ikääsi tai onko käytössä hormonaalista ehkäisyä tai imetätkö. Mietin myös, onko käytössä jotakin perussairauksien lääkityksiä, oletko ehkä atoopikko ja liittyykö vaivaan muita oireita, kuten poikkeavuuksia valko­vuodossa.

Kuukautiskierron aikana hormonitasot vaihtelevat tietyn kaavan mukaan, mutta kuitenkin yksilöllisesti. On luonnollinen ilmiö, että ennen kuukautisvuodon alkua estrogeenitasot romahtavat. Se aiheuttaa osalla naisista selkeän muutoksen emättimen pH-tasapainossa ja mikrobikannan koostumuksessa.

Emättimen normaaliin bakteerinkantaan kuuluvat maitohappobakteerit, jotka tuottavat maitohappoa. Sen seurauksena emättimen erite on hapanta ja pH matala. Valkovuoto on ­runsaimmillaan ovulaation eli keski­kierron aikana. E-pillereiden käyttäjillä ovulaatio estyy ja muutoinkin valkovuoto on usein niukempaa.

"Kutina voi liittyä hormonaalisiin syihin, mutta on hyvä tarkistaa, ettei itse ainakaan pahenna ongelmaa."
– Jatta Rautkorpi –

Emättimen limakalvojen pintasolukko uusiutuu jatkuvasti. Kun hapan valkovuoto hajottaa pintasolukkoa, tämä voi aiheuttaa ennenaikaista solujen hajoamista ja oireena kutinaa. Ilmiötä kutsutaan sytolyysiksi. Se ei siis merkitse estrogeenivajausta, eikä ole merkki munasarjojen ennenaikaisesta hiipumisesta tai vaihdevuosista, vaan on normaali ilmiö osana kuukautiskiertoa.

Sytolyysiä voi hoitaa paikallisella estrogeenivalmisteella, joka kypsyttää pintasolukkoa niin, ettei hapan valkovuoto hajota soluja kutinaa aiheuttaen. Tämä on siis tavallinen, harmiton ja yleensä hyvin helppohoitoinen vaiva. Joskus riittää, kun paikallis­hoitoa käyttää iltaisin, esimerkiksi viikon ajan ennen kuukautisia.

Jos taas kutina johtuu limakalvojen kuivuudesta, sama hoito tepsii siihenkin, mutta hoito toimii paremmin säännöllisesti käytettynä.

Kuivuutta esiintyy e-pillerien käyttäjillä, imettävillä naisilla ja jo esivaihdevuosi-iässä. Moni paikallishormoni­valmiste on reseptivapaasti saatavilla apteekista.

Kutina voi liittyä hormonaalisiin syihin, mutta on hyvä tarkistaa, ettei itse ainakaan pahenna ongelmaa. Jos käyttää intiimialueelle pesuaineita, niiden tulee olla nimenomaan tälle alueelle tarkoitettuja, hellävaraisia ja oikean pH:n omaavia. Intiimialueen kutinaan voi helpottaa perusvoide tai ohut öljy. Jatkuvaa, turhaa pesua on syytä välttää. Limakalvoilla on oma luontainen suojansa, eikä sitä tule hangata pois tai pestä voimakkailla ­saippuoilla.

Jos paikallinen estrogeenihoito ei auta, olisi tärkeää tutkia tilanne kertaalleen oireiden ollessa pahimmillaan. Tällöin suosittelen sinua varaamaan ajan lääkärin vastaanotolle.

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.●

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.