
Ajattele numeroina. ”Ennen minkään yrityksen perustamista on tunnettava markkina ja yritystoiminta numeroina. Ajattele oma idea lukuina niin hyvin kuin osaat, se on tärkeämpää kuin miettiä yrityksen visuaalista ilmettä. Vain se, että viivan alle jää jotakin, tekee yrittämisestä järkevää. Se ei tälläkään alalla riitä, että rakastaa kauniita asioita, vaan päätökset on tehtävä lukujen pohjalta Excelissä. Ei mekään oltaisi tässä ilman mun miestä, joka meillä on se Excel-nikkari.”
Kerää ympärillesi oikeanlaiset ihmiset. ”Pienyrittäjällä ei ole tukenaan ison firman rakenteita, jotka mahdollistaisivat esimerkiksi kouluttautumisen, vaan myös kehittymisestä ja uudistumisesta on huolehdittava itse. Siksi ympärilleen kannattaa valita yrittäjähenkisiä ja vahvoja ihmisiä, jotka uskaltavat kritisoida ja haastaa.”
Muista, että yrittäminen on kokonaisvaltaista. ”Kannattaa miettiä tarkkaan, mikä on minkäkin arvoista. Nämä My o My:n kahdeksan vuotta ovat olleet myös todella raskaat, ja olen miettinyt monesti, pitäisikö tehdä jotain muuta. Yrittäjänä it’s all about you, ja rajan vetäminen työn ja vapaa-ajan välille on vaikeaa. Etätyö on niin helppoa, että se tekee tästä vielä hankalampaa.”
Myyminen on tärkeää. ”Myyminen ja myyjän työ ovat Suomessa aliarvostettuja. Myymiseen ja yritystoiminnan ymmärtämiseen pitäisi keskittyä jo kouluissa nykyistä enemmän, sillä ideoiden ja oman osaamisen myynti on tärkeää ihan Suomen menestyksenkin kannalta.”
Katso riittävän pitkälle. ”Vaikka olisit tekemisissä päivittäisten lukujen ja tulosten kanssa, opettele katsomaan lukujen taakse ja pidemmälle. Pelkkiä pienen aikavälin lukuja katsomalla ei voi muodostaa kokonaiskuvaa eikä käsitystä sykleistä. Vähittäiskaupassa uuden myymälän saaminen voitolliseksi vaatii aikaa ja puskuria.” ■