Apu

Yksityiselämää avaava näyttely: Marilyn Monroe oli naisten vapautumisen esitaistelija 1950-luvulla

Yksityiselämää avaava näyttely: Marilyn Monroe oli naisten vapautumisen esitaistelija 1950-luvulla
Marilyn Monroe nosteli painoja, lenkkeili ja opiskeli 1950-luvulla. Tampereella museokeskus Vapriikin Monroe-näyttelyn esineistön omistaja Ted Stampfer valottaa filmitähden yksityistä puolta.
Kuvat Saana Säilynoja / Vapriikki

Museokeskus Vapriikin ainutlaatuinen näyttely Marilyn - Nainen roolien takana on avoinna joulukuun alkuun asti. Ennen tai jälkeen näyttelyyn tutustumisen voi nauttia erityisen makean Marilyn-leivoksen. Sitä tietysti koristavat punatut pusuhuulet – marengista.

Itse näyttely avaa yksityisen Marilyn Monroen (Norma Jean Bakerin) elämää Suomessa hienolla tavalla, sillä Vapriikkiin on saatu esille saksalaisen taidekeräilijän, Marilyn Monroe- asiantuntijan Ted Stampferin laatuaan maailman suurimmasta kokoelmasta alkuperäisiä muistoesineitä ja Marilynin henkilökohtaisen jäämistön helmiä. Niitä säilytettiin 40 vuotta suljettuina, ja siksi esillä olevissa hameissa saattaa olla reikiä tai vetoketjun painaumia.

Onneksi ne nyt on saatu esille, ja alkuperäisessä kunnossaan.

Ei mikään tyhmä tyttö

Kokoelman omistaja Ted Stampfer sekä tutkija Marjo Meriluoto kertovat, että näyttely ei niinkään keskity Monroen elokuva- ja filmitähden uraan, vaikka se tietysti elämässä kiinteästi olikin.

– Haluamme kertoa yksityisestä Monroesta, joka ei suinkaan ollut bimbo blondi, tyhmä tyttönen, vaan 1950-luvulla naisten vapautumisen esitaistelija. Hän oli oman tien kulkija, jonka vahvuuden ja epävarmuuden ristiriita johti lopulta surkeaan loppuun, itsemurhaan, Meriluoto sanoo.

– Monroe teki 1950-luvun amerikkalaiselle naiselle poikkeuksellisia asioita; hän nosteli painoja, lenkkeili, luki ja opiskeli.

Myös filmitähden uran avautuminen vaati paljon työtä: hiusten värjäys, hiusrajan nosto, pienet kauneusleikkaukset. Nokkela, luova ja määrätietoinen Marilyn rakensi uraansa ja imagonsa tarkasti harkiten.

Esillä on 300 Marilynille kuulutta esinettä

Kamera rakasti Marilynia. Sen näkee vaikkapa vuonna 1953 Alfred Eisenstaedtin kuvaamasta Life-lehden kannesta ja reportaasikuvista Monroen kotoa, jossa hän viihtyi mustassa villapoolossa ja capri-housuissa. Tämä asu on nyt nähtävillä Tampereella.

Vapriikissa on esillä 300 tähdelle kuulunutta esinettä. Näyttelyssä voi nähdä vaikkapa Marilynin vuodesta 1954 lähtien käyttämän aidon unimaskin, jota hän käytti univaikeuksiensa vuoksi elämänsä loppuun asti.

Marilyn syntyi 1926 ja kuoli 1962. Ensimmäinen aviomies, myös lopun ajan luotettu Joe DiMaggio lupasi Marilynin toivomuksesta, että jos Marilyn kuolee ennen Joeta, hän toimittaa tämän haudalle aina tuoreita kukkia. Ja niin hän vei Marilynin haudalle 20 kukoistavaa, punaista ruusua joka viikko 20 vuoden aikana.

Myös Vapriikissa ihastuttavat tuoreet, tulipunaiset ruusut koko näyttelykauden ajan.

Lue lisää näyttelystä Marilyn – nainen roolien takana

Kuva: vasemmalla venäläisen taiteilijan Alexander Timofeevin maalaus pellavakankaalle perustuu Ben Rossin valokuvaan.

Julkaistu: 15.6.2018
Kommentoi »