Apu

Yhdysvallat nousee korona-alhosta – ja se on hyvä asia muulle maailmalle

Yhdysvallat nousee korona-alhosta – ja se on hyvä asia muulle maailmalle
Saatavilla olevista rokotteista on tähän mennessä toimitettu Yhdysvaltoihin noin 30 prosenttia.
Julkaistu: 12.3.2021

Korona on koetellut maanosista suhteellisesti pahiten Pohjois-Amerikkaa ja siellä erityisen pahasti Yhdysvaltoja. Epidemian aikana Yhdysvalloissa on todettu 25 prosenttia maailman koronatapauksista ja noin 21 prosenttia kaikista koronaan liittyvistä kuolemantapauksista.

Luvut ovat suuria, kun otetaan huomioon, että Yhdysvalloissa asuu vain noin 4,3 prosenttia maapallon ihmisistä.

Maaliskuun alussa ensimmäisen rokotteen oli saanut viidennes väestöstä.

Yhdysvallat aloitti rokotuskampanjat joulukuussa 2020. Kun pahimmillaan koko Pohjois-Amerikassa oli uusia tartuntoja viikossa tammikuun alussa noin kaksi miljoonaa, maaliskuun alussa tartuntojen määrä koko maanosassa oli pienentynyt neljäsosaan eli noin puoleen miljoonaan viikossa. Maaliskuun alussa rokotteen ensimmäisen annoksen oli saanut viidennes Yhdysvaltain väestöstä.

Laumaimmuniteetti syntyy, kun 70–90 prosenttia väestöstä on rokotettu tai sairastanut taudin. Tarkkaa laumaimmuniteetin alarajaa ei tiedetä, mutta yleisin oletus on lähempänä alinta kuin ylintä arviota. Yhdysvalloissa 70 prosentin raja saavutetaan nykyisellä rokotustahdilla 19. heinäkuuta ja 90 prosentin taso 8. syyskuuta.

Saatavilla olevista rokotteista on tähän mennessä toimitettu Yhdysvaltoihin noin 30 prosenttia. Kun Yhdysvaltain tilanne on hallinnassa, rokotekapasiteettia vapautuu muun maailmaan käyttöön, mikä edistää epidemian hiipumista.

Lähteet: The New York Times 7.3.2021, worldometers.info/coronavirus

Kommentoi »