Yayoi Kusama – Kaikki rakastavat palloja
Kulttuuri
Yayoi Kusama – Kaikki rakastavat palloja
Japanilaisen Yayoi Kusaman taiteessa yhdistyvät leikkisyys ja vakavuus.
Julkaistu 11.10.2016

Tennispalatsin yläkerta täyttyy palloista, kurpitsoista ja falloksista. Ne toistuvat maalauksissa, veistoksissa ja installaatioissa. Japanilainen 87-vuotias Yayoi Kusama on noussut nykytaiteen tähdeksi vanhoilla päivillään. Tie ei ole ollut helppo, mutta intohimo omaan työskentelyyn tuntuu pysyneen vahvana.

Yayoi Kusama: Rakkauden sietämätön sijainti (2014).

Viimeiset vuosikymmenet taiteilija on asunut psykiatrisessa hoitolaitoksessa Tokiossa. Sieltä avustaja vie hänet työhuoneelle, jossa hän edelleen maalaa päivittäin.

Toisto ja äärettömyys ovat teemoja, jotka ovat kulkeneet Kusaman töissä läpi vuosikymmenten. Osalla teoksista on hurmaavia nimiä, kuten Sadan miljoonan valovuoden tähtipöly. Muutamat nimet viittaavat pakkomielteisiin, kuten Pakkomiellekalusteet.

Kusaman teokset tuntuvatkin yhtäaikaisesti leikkisiltä ja vakavilta. Ensisilmäyksellä joka puolelle levittäytyvät pallopinnat huumaavat silmät, ja niistä nauttii lapsen lailla. Mutta pikkuhiljaa tuntuu, että hymy hyytyy kasvoille. Toistossa on jotain pelottavaa. Imaisevatko pallot katsojan omaan todellisuuteensa, josta ei pääse pois ja jossa sama kuvio toistuu ja toistuu ikuisesti? Rajattomuus voi tuntua ahdistavalta.

Yayoi Kusama: Äärettömyyden peilihuone – Elämän ylistys (2015).

Tennispalatsin näyttelysaleissa on erillisiä huoneita, joihin taiteilija on luonut peilien avulla äärettömyyksiin jatkuvia pallomaailmoja. Huoneissa on kiinnostavaa seurata niin omia kuin muiden reaktioita. Katsotko peileistä itseäsi, taideteosta vai kenties kanssakatsojia?

Yayoi Kusama: In Infinity Helsingin taidemuseossa HAMissa 22.1.2017 saakka.

Teksti: Minna Hujanen

Kommentoi »