X Factor -menestys ei riitä - Samu Haber muistuttaa Saara Aaltoa urarealismista
Puheenaiheet
X Factor -menestys ei riitä - Samu Haber muistuttaa Saara Aaltoa urarealismista
Sunrise Avenue -bändin Samu Haber arvioi, että Saara Aalto voi hyödyntää Britannian X Factor -ohjelmassa saavutetun menestyksen tuoman tehon uralleen vain vahvalla suunnitelmalla.

Saara Aalto selviytyi sunnuntaina Britannian X Factor -kisassa komeasti kahdeksan parhaan joukkoon. Hyvän menestyksen siivittämänä Aallosta on odoteltu seuraavaa sinivalkoista läpimurtoa kilpailtujen kansainvälisten musiikkimarkkinoiden tähtitaivaalle.

Harva suomalainen kuitenkaan tietää, miten suomalainen esiintyjä tekee todellisen kansainvälisen läpimurron. Sunrise Avenuen laulaja, kitaristi ja lauluntekijä Samu Haber kuuluu näiden harvalukuiseen suomalaiseen joukkoon.

Haber seuraa Aallon menestystä ilolla, mutta muistuttaa kuitenkin realismista. Tilapäinen X Factor -hype on nopeasti ohi ilman laadukasta suunnitelmaa. 

– En tiedä, mikä Saara Aallon lopullinen tavoite on. Toivottavasti hän itse tietää sen. Jos haluaa pärjätä kansainvälisellä uralla, pitäisi olla pitkän tähtäimen suunnitelma olemassa. Kiirehtisin esimerkiksi jo saamaan albumin valmiiksi. Ratkaisevin hetki on välittömästi kilpailun päättymisen jälkeen, Haber alleviivaa.

Saksan suositun Voice of Germany -formaatin tuomarina toimiva Haber tietää tasan tarkkaan, miten television laulukilpailut toimivat. Hän on myös nähnyt, miten nopeasti laulukilpailuformaattien mahdollisuudet jäävät hyödyntämättä, jos niitä ei osaa käyttää.

– Jos suunnitelmaa ei ole, käy helposti niin, että Saara Aaltokin tullaan muistamaan vain laulajattarena, joka pärjäsi hyvin X Factorissa.

Saara Aallon levy-yhtiö on hänen entisen puolisonsa Teemu Roivaisen johtama  Yume Records, ja hänen promootiostaan ja keikkamyynnistään vastaa nykyinen puoliso Meri Sopanen.

– Ikävä kyllä tämä kertoo mukavuusaluehaluisuudesta kaiken: management-tiimissä on entinen ja nykyinen puoliso. Kuka siellä haastaa ja sparraa? Se on kuitenkin kehittymiselle elinehto. Toivotaanko liikaa, että laulaja on niin hyvä, että kaikki menee itsekseen eteenpäin?

Musiikkiuraa ei kuitenkaan luoda toivomalla. Haber korostaakin hyvän strategian osuutta.

– Mihin halutaan ja miten sinne realistisesti päästään? Vastaukset on oltava jo olemassa. Tämä ei ole urheilua, jossa osaaminen on helpommin mitattavissa ja urakaari on selkeämmin ennustettavissa. Se on kuitenkin yhteistä, että vahingossa ei tapahdu mitään. 

Haber tunnistaa Aallon potentiaalin, mutta laulutaito on vain yksi askel mahdollisen huippumenestyksen portaissa. 

– Hyviä laulajia on maailma pullollaan. Nyt tarvitaan kumppaneita, jotka voivat viedä Saaraa suunnitelmallisesti vaikka Euroopan markkinoille. Levydiilin isoon taloon saa moni, mutta tärkeää on myös kumppanin aito sitoutuminen.

Haber neuvoo Aaltoa kysymään niiltä, jotka tietävät mitä menestys vaatii.

– Neuvoa kannattaa kysyä. Jos ei pääse maailman kärkiosaajien puheille, niin tule niin paljon alas, kunnes joku suostuu kanssasi sen rapupastan vetämään ja keskustelemaan esimerkiksi kolmen vuoden suunnitelmasta ja talouden maksimoimisesta.

Haber lähettää napakat terveiset suomalaisille musiikkiosaajille, joista Haberilla on karvaita henkilökohtaisia kokemuksia. Haberin mielestä Suomessa ei ole riittävää kansainvälisiä rajoja rikkovaa osaamista ja näkemystä tähtientekemisen markkinoilla. 

Siksi tarvitaan menestystä luomaan lisää menestystä myös manageriosastolle, jotta musiikista saataisiin menestyvä ja järjestelmällinen vientituote Suomeen. 

– Liian usein lähdetään isoihin pöytiin juomaan kaljaa ja ihmettelemään, että nyt ollaan sitten oikein ulkomailla. Managerointi on Suomessa suurelta osin puuhastelua. Suomessa on monta manageria, jotka saavat aikaan oksennusrefleksin, kun kuulen että heitä tituleerataan jonain helvetin managereina. He ovat usein niitä, jotka eivät tiedä tällä alalla mistään mitään.

Sunrise Avenue on palkittu esimerkiksi EU:n myöntämällä European Border Breakers Awards -palkinnolla. Se on suunnattu musiikin tekijöille, jotka ovat onnistuneet saavuttamaan suosiota oman kotimaansa rajojen ulkopuolella. 

Haber ja hänen edustamansa Comusic Productions palkittiin kaikkien aikojen ensimmäisellä Music Finlandin jakamalla musiikkivientipalkinnolla. Artistien uraa edesauttavan Comusicin ovat perustaneet Haberin kanssa Mikko Saukkonen ja Anne Laaksonen.

– Tämä Suomen palkittu vientitiimi, Comusic, koostuu pääasiassa Sunrise Avenuen laulajasta ja managerista. Autamme myös muita esiintyjiä, mutta suuri osa huomiostamme on vielä Sunrise Avenuessa.

Haber pohtii, että jos Comusic voitti palkinnon oman toimensa ohella tehdystä työstä, minkä tasoisia  muut palkinnosta kisaajat olivat?

Haber korostaa, ettei kritisoi Aaltoa, vaan haluaa vain huomauttaa kansainvälisen kilpailun lainalaisuuksista ja realiteeteista.

– En missään nimessä sano, että Saara Aalto ei olisi saavuttanut mitään. Päinvastoin. Annan aplodit siitä, että hän on mennyt sellaisen rajan yli, mihin kukaan suomalainen ei ole vielä pystynyt. Mutta urheilutermein nyt on otettu vasta muutama voitto pudotuspeleissä, pokaali on vielä kaukana. 

X Factor -menestys on vasta hyvä lähtö musiikkiuran kestävyysjuoksussa.

– Ohjelman idea on luoda illuusio siitä, että nyt dollarit satavat sisään. Mutta kun studion valot menevät kiinni – se on sitten siinä! Artisti on käytännössä omillaan ja siitä matka vasta alkaa. ●

_

Legendaarinen musiikkimanageri Seppo Vesterinen: "Oma musiikki kaikista tärkeintä"

HIMin, The Rasmuksen ja Hanoi Rocksin managerina toiminut pitkän linjan musiikkialan vaikuttaja Seppo Vesterinen on monessa asiassa Samu Haberin kanssa samoilla linjoilla.

– Näitä formaatteja on maailma täynnä, enkä tiedä miten hillitön vaikutus niillä artistin tai yhtyeen uraan lopulta on. Pitää kysyä, moniko kilpailija on saavuttanut kilpailujen ansiosta suurmenestyksen? Tähtiä tulee, mutta tähtiä myös menee. 15 minuuttia valokeilassa ei tee vielä uraa, Vesterinen sanoo.

Vesterinen muistuttaa, että Suomi on huomattavasti jäljessä esimerkiksi Ruotsin osaamisesta tuottaa maailmalla menestyviä artisteja.

– Ketään ei kouluteta olemaan kansainvälinen spesialisti musiikkialalla. Ei sitä keinotekoisesti rakenneta ja täytyy muistaa, että artisti tekee sen pitkälti itse.

Vesterinen arvioi, että Saara Aalto punnitaan vasta siinä vaiheessa kun hän rupeaa tekemään omaa musiikkiaan.

– Oma musiikki on lopulta uralle kaikista tärkeintä, viime kädessä menestyksessä kyse on edelleen biiseistä. Mukaan voi tulla ulkopuolisia kirjoittajia tai levy-yhtiö voi ostaa kappaleita. Monenlaisia mahdollisuuksia on olemassa.

– Britannian X Factor on lopulta vasta kilpailu, eikä cover-biisien esittämisellä vielä mitään todisteta. Se on omanlaistaan karaokea televisiossa. Se ratkaisee, mitä jatkotoimenpiteitä tehdään, Vesterinen kiteyttää.

Teksti Samuel Savolainen, Kuvat Wenn, Syco/Thames/Dymond/All Over Press, Anna Äärelä

8 kommenttia