Apu

Vuokrakuusi jatkaa elämäänsä joulun jälkeen − osa tuotosta käytetään uusien puiden istuttamiseen

Vuokrakuusi jatkaa elämäänsä joulun jälkeen − osa tuotosta käytetään uusien puiden istuttamiseen
Juuripaakkuineen ruukkuun nostettu vuokrakuusi on monivuotinen vaihtoehto. Jos kuusi ei selviä seuraavaan sesonkiin, siitä tehdään puiden istuttamiseen käytettävää biohiiltä.
Julkaistu: 10.11.2022

Isossa-Britanniassa moni perhe on jo vuosia sitten vaihtanut ruukussa saapuvaan vuokrakuuseen, joka roskakatokseen päätymisen sijaan saapuu taas seuraavana vuonna luomaan joulutunnelmaa. Suomessa ensimmäiset vuokratut kuuset toimitettiin jouluna 2019, kun Torbjörn Granbergin, Jerry Lindströmin ja Daniel Hakasaaren pyörittämä Vuokrapuu aloitti toimintansa.

− Ensimmäisenä vuonna kaikki kuuset menivät muutamassa päivässä ja jonossa oli lähemmäs tuhat kiinnostunutta. Kysyntä on edelleen niin suurta, että nettisivumme oli kovilla myynnin auettua lokakuun toisella viikolla, Jerry Lindström kertoo.

Lindström arvelee, että yksi vuokrakuusen suosion salaisuuksista on helppous. Kuusi kannetaan kotiin asti sovittuna ajankohtana ja haetaan pois kolmen viikon kuluttua. Asiakkaalle jää ainoastaan kuusen koristeleminen ja säännöllinen kasteleminen.

Vaikka kysyntää palvelulle on, suhtautuu kolmikko yritystoiminnan laajentamiseen maltilla. Kuusien vuokrausta tehdään oman päivätyön ohella. Lisäksi yrittäjät haluavat hioa prosessia niin, että mahdollisimman moni kuusi selviäisi seuraavallekin joululle.

− Eniten haasteita on, jos kuusta ei ole pystytty roudan takia istuttamaan heti takaisin maahan. Kevättalvella aurinko voi lämmittää jo niin, että ruukussa oleva kuusi tarvitsisi säännöllisesti vettä. Toisaalta tuossa vaiheessa ei voi vielä laittaa kastelujärjestelmää päälle.

Lindströmillä itsellään on kotipihallaan kaksi joulukuusta aiemmilta jouluilta, toinen on istutettu maahan ja toinen edelleen ruukussa. Molemmat ovat säilyneet tasaisen kastelun ansiosta hyvin, joten riittävä veden saaminen näyttäisi olevan merkittävässä roolissa.

Hävikistä tehdään puiden istuttamiseen käytettävää biohiiltä

Aluksi vuokrakuusia oli tarjolla kolmessa koossa. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että pienemmät kuuset paitsi ovat helpompia kuljettaa, myös selviytyvät paremmin. Juuripaakkuineen ruukkuun nostettavat kuuset tulevat Eurasta. Yrittäjillä on Sipoossa kasvamassa tuhat omaa kuusta, mutta menee vielä kuutisen vuotta, kunnes ne sopivat vuokrattavaksi.

− Mikäli kuusi ei syystä tai toisesta selviä, teemme siitä puiden istuttamiseen käytettävää biohiiltä. Huokoisuutensa ansiosta biohiili sitoo itseensä paljon ravinteita ja vettä, mikä tekee siitä erinomaisen istutusalustan.

Osa vuokrakuusten tuotosta on käytetty uusien puiden istuttamiseen. Aiemmin yritys on osallistunut Fidan projekteihin Afrikassa, tänä vuonna on vuorossa oma istutusprojekti kotimaassa.

Kommentoi »