Apu

Voiko uusi koronavirus tarttua lemmikkiin? Asiantuntija vastaa

Voiko uusi koronavirus tarttua lemmikkiin? Asiantuntija vastaa
Kun ihminen saa koronavirustartunnan ja sairastuu, ovatko perheen lemmikkieläimet vaarassa?
Julkaistu: 20.3.2020

Arvellaan, että uusi koronavirus on peräisin lepakoista ja siirtynyt sitten ihmiseen ehkä jonkin toisen eläinlajin kautta. Voiko sairastunut ihminen tartuttaa sen takaisin eläimeen, kuten perheen koiraan?

Luultavasti ei, koska viruksen pitäisi pystyä lisääntymään lemmikkieläimessä, arvioi solu- ja molekyylibiologian apulaisprofessori Lotta-Riina Sundberg Jyväskylän yliopistosta.

Jotta eläimen virus voi tarttua ihmiseen, sen pitää muuttua jollakin tavalla. Tällä hetkellä uskotaan, että uuden koronaviruksen pintaproteiinissa on tapahtunut muutos, jonka avulla se pystyy leviämään ihmisissä ja tarttumaan ihmisestä toiseen.

Jotta sama virus voisi tarttua uudestaan johonkin toiseen eläimeen, tarvittaisiin lisää muutoksia. Viruksen täytyy pystyä kiinnittymään toisen eläimen soluihin, lisääntymään siellä ja poistumaan solusta.

Ihmisen hengitysteiden pintasoluissa on ACE2-reseptoreita, joihin koronavirus tarttuu tehokkaasti.

– Uusien tutkimusten mukaan koronavirus tunnistaa ihmisen lisäksi ainakin kissan ja fretin ACE2-reseptorin. Eli virus voi ehkä kiinnittyä kissan solun pinnalle, mutta ei tiedetä, lisääntyykö virus siinä, Sundberg sanoo.

Viruksia voi kuitenkin löytyä eläimestä ilman, että eläin on sairastunut siihen, jos eläimeen päätyy viruksia pinnoilta tai sairastuneesta ihmisestä.

Eläimillä, myös lemmikeillä, kiertävät ihan omat koronavirukset. Ne ovat itse asiassa eläimillä hyvin tavallisia. Niilläkin ne aiheuttavat hengitystieinfektioita ja ripulitauteja.

1 kommentti